Kommentti: MM-Seefeldin dopingpaljastukset olivat vain jäävuoren huippu – tulossa voi olla jättimäinen skandaali

Julkaistu:

Kommentti
Seefeldin MM-kisojen dopingratsia oli näyttävä lähtölaukaus skandaalille, joka saattaa ravistella maastohiihdon lisäksi monta muutakin urheilulajia, kirjoittaa Mikko Knuuttila.
Harvoin, tuskin koskaan, on urheilija jäänyt yhtä verekseltään kiinni dopingista kuin itävaltalainen maastohiihtäjä Max Hauke keskiviikkona.

Hauke oli Seefeldin MM-kisojen 15 kilometrin kilpailun alla tekemässä veritankkausta, kun poliisi marssi hänen huoneeseensa.

Poliisin video hölmistyneestä urheilijasta kanyyli suonessaan levisi nopeasti ympäri maailman ja vei täysin pohjan perinteiseltä dopingselittelyltä. Hauke ei voi selittää käryään virheellisellä huulirasvavalinnalla tai talonmiehen sähläyksellä.
Ei siis ihme, että Hauke ja neljä muuta Seefeldissä kiinniotettua maastohiihtäjää tunnustivat syyllistyneensä veridopingiin.

Haukea, maanmies Dominik Baldaufia, virolaisia Karel Tammjärviä ja Andreas Veerpalua sekä Kazakstanin Aleksei Poltoraninia odottaa pitkä kilpailukielto sekä rikostuomio, sillä dopingin käyttö on Itävallassa lailla kiellettyä.

Hiihtäjiä ankarampi tuomio odottaa dopingverkoston pääpomoksi epäiltyä saksalaista urheilulääkäriä Mark Schmidtiä, joka otettiin myös kiinni Seefeldissä. Hän voi saada jopa 10 vuoden vankeusrangaistuksen.

Saksan poliisi ratsasi keskiviikkona Schmidtin Itä-Saksan Erfurtissa äitinsä Heidrunin – entisen uimarin – kanssa pitämän lääkärinvastaanoton. Tavallisen näköisestä talosta löytyi salainen dopinglaboratorio.

Poliisin mukaan laboratoriosta löytyi muun muassa kymmeniä pusseja urheilijoilta veritankkausta varten otettua verta. Poliisilla on hallussaan myös Schmidtin asiapapereita ja tiedostoja.

Uutiskuvissa näkyi, kuinka viranomaiset kantoivat laatikkoja täynnä takavarikoituja materiaaleja pakettiauton takakonttiin.

Schmidtin asianajaja Andreas Kreysa kertoi Bild-lehdelle, että hänen asiakkaansa on luvannut kertoa viranomaisille kaiken. Näin Schmidt, 40, pyrkii todennäköisesti pienentämään omaa tuomiotaan.
Moni urheilija odottaa nyt kauhulla Schmidtin paljastuksia. Poliisi uskoo lääkärin pyörittäneen kansainvälistä dopingverkostoaan ainakin viiden vuoden ajan.

Mukana ei ole vain maastohiihtäjiä, vaan myös monen muun lajin urheilijoita, eli MM-Seefeldin kiinniotot olivat vain jäävuoren huippu.

Schmidt kertoi muutama vuosi sitten saksalaiselle lääkärilehdelle hoitavansa säännöllisesti 50–60 urheilijaa: uimareita, pyöräilijöitä, jalkapalloilijoita, käsipalloilijoita ja yleisurheilijoita.

Bild-lehden tietojen mukaan poliisi uskoo jopa useiden satojen urheilijoiden käyttäneen Schmidtin dopingpalveluksia. Yksittäinen urheilija maksoi veritankkauksesta noin 5 000 euroa kaudessa.


Max Hauken veripussien päällä kerrotaan olleen koodinimi ”Moritz”. Kun Schmidt tai verestä tehtävät DNA-testit yhdistävät viranomaisille koodinimet ja oikeat nimet, käryjä voi tulla vielä ropisemalla.

Jos näin käy, itävaltalaisviranomaisten ”Operaatio suoneniskennäksi” nimeämä dopingtutkinta saattaa nousta yhdeksi urheiluhistorian merkittävimmäksi.

Vertailukohtaa pitää etsiä vuosituhannen alusta ja kalifornialaisen BALCO-laboratorion skandaalista, jossa jäivät kiinni mm. pikajuoksutähdet Marion Jones ja Dwain Chambers.
Korjaus klo 10.39: Yksittäinen urheilija maksoi veritankkauksesta noin 5 000 euroa kaudessa, ei kuukaudessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt