Harri Kirvesniemi lataa tiskiin viestin ratkaisun – ”Siinä kuolleessa hetkessä se mitali meni” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Harri Kirvesniemi lataa tiskiin viestin ratkaisun – ”Siinä kuolleessa hetkessä se mitali meni”

Harri Kirvesniemi perkasi miesten MM-viestin.

Harri Kirvesniemi perkasi miesten MM-viestin.

Julkaistu: 1.3. 17:59

Suomi taisteli ja taisteli, mutta jäi lopulta neljänneksi Seefeldin MM-kisojen miesten viestissä.

Avausosuuden jälkeen tilanne oli Suomen osalta hallinnassa, toisen osuuden jälkeen se näytti jo todella lupaavalta. Kolmannen osuuden loppupuolella MM-mitali siinsi jo silmissä, kunnes vaaran merkit iskivät.

Suomen viestiankkuri Perttu Hyvärinen lähti viimeiselle osuudelle noin kahdeksan sekuntia ennen Ranskan kovaa kiritykkiä Richard Jouvea. Hyvärinen yritti pitää alussa kovaa matkavauhtia yllä, jotta ranskalainen ei olisi päässyt iskemään hänen kantaansa. Suunnitelma petti.

Jouve saavuttu pian Hyvärisen ja pysyi tämän kannoilla kuin liimattuna loppusuoran alkuun asti. Tässä vaiheessa jo paljastunut, että Suomen miesten unelma MM-mitalista kariutui kolmannen osuuden lopussa, jossa Matti Heikkinen katkesi rajussa ylämäkitykityksessä. Heikkinen yritti pysyä vimmatusti Norjan Sjur Röthen ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin peesissä, mutta se osoittautui virheeksi. Ranska pääsi ennen vaihtoa liian lähelle Suomea.

– Kolmososuudella Röthe ja Bolshunov vetivät lähes kävelyksi parissa kohtaa, ja sen takia sekä Ranska että Ruotsi pääsivät pari kertaa hetkeksi kärkikolmikon kantaan. Se oli typerää passailua, ja siinä kuolleessa hetkessä se Suomen miesten mitali meni, IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi linjaa.

– Jos kolmannella osuudella olisi pidetty tasaisen kovaa matkavauhtia, Ranskakaan ei olisi koskaan päässyt iskuetäisyydelle Suomesta.

Maailmanmestari Matti Heikkisen suoritus viestissä herätti kritiikkiä.

Maailmanmestari Matti Heikkisen suoritus viestissä herätti kritiikkiä.

Olisiko Heikkisen pitänyt passata Venäjän ja Norjan runttauksessa ja hiihtää tavallaan vain Ranskaa vastaan, jolloin eroa ankkuriosuudelle lähdettäessä olisi ollut enemmän kuin kahdeksan sekuntia?

– Jälkikäteen voidaan sanoa, ettei Heikkisen olisi pitänyt vetää itseään niin hapoille. Ne hapot olivat liikaa jopa ”Happo” Heikkisellekin. Mutta urheilijan on niin pirun vaikeaa antaa tuollaisessa tilanteessa periksi, ja siinä mielessä ymmärrän Matin ratkaisun. Eroa Ranskaan olisi pitänyt olla kolmososuuden jälkeen kymmenisen sekuntia enemmän, sitten mitali olisi tullut Suomeen.

Loppusuoralla Ranskan sprintteri Jouve ei antanut Hyväriselle palaakaan. Ennen kisan toiseksi viimeistä laskua nähtiin taas pelleilyä, kun Jouve ja Hyvärinen seisahtuivat totaalisesti jyrkän ylämäen päälle. Kumpikaan ei halunnut ensimmäisenä laskuun – kunnes Hyvärisellä meni hermo ja hän ampaisi ilmiselvästi ”tappomielellä” laskuun.

– Homma ei ratkennut siihen laskuun. Hyvärinen tuli laskua seuranneeseen ylämäkeen edelleen keulassa. Jouve oli lyötävissä vain kovalla matkavauhdilla, ja siihen Hyvärisen vauhti ei nyt riittänyt.

Avausosuuden Ristomatti Hakola ei vakuuttanut, mutta piti Suomen pelissä mukana. Kakkososuudella nähtiin Iivo Niskasen huima repäisy, jonka seurauksena mitalisuosikeista Ruotsi hyytyi totaalisesti ulos pelistä.

– Iivo teko loistavan ratkaisun, hän näytti kaikille tekemisen mallia! Heikkinenkin taisteli todella upeasti, eikä Hyvärisenkään tekemisessä ollut suuria puutteita. Suomi hiihti kokonaisuutena hyvin, mutta niin hiihtivät myös monet vastustajat. Kuten Ranska. Se pelasi korttinsa viisaasti, Kirvesniemi näkee.

Voittotaistelu kulminoitui Norjan ankkurin Johannes Hösflot Kläbon ja Venäjän Sergei Ustjugovin välille. Ustjugov oli yllättävän kesy, sillä Kläbo pudotti hänet jo useita kilometrejä ennen loppua kyydistään.

– Norja otti omansa. Ei Venäjällä vaan riitä tällä hetkellä vapaan osuuksilla, Kirvesniemi korosti.

– Tämä viesti osoitti kansainvälisen maastohiihdon tason tällä hetkellä.