Nämä asiat tiedetään hiihdon dopingskandaalista

Ilta-Sanomat kokosi Seefeldin MM-hiihdon dopingskandaalin tähänastiset käänteet yhteen juttuun.

Poliisi ratsasi useita tiloja Seefeldissä. Virkavalta pääsi jäljille Johannes Dürrin (oik.) paljastuksten jälkeen. Hiihtäjiä otettiin kiinni viisi, joukossa Aleksei Poltoranin (vas.) ja Andreas Veerpalu (keskellä).

28.2.2019 22:32

Mitä keskiviikkona tapahtui?

Itävallan ja Saksan viranomaiset suunnittelivat yhdessä operaation, joka toteutettiin Seefeldin MM-hiihtojen aikana.

120 järeästi aseistautunutta Cobra-erikoisyksikön poliisia teki keskiviikkona yllätysratsian useaan eri kohteeseen kisapaikalla.

Samaan aikaan Saksan poliisi teki yllätystarkastuksen Erfurtissa sijaitsevalle lääkäriasemalle. Sieltä takavarikoitiin tietokone, asiakirjoja sekä lääkintätarpeita, joita käytti vyyhdissä epäilty 40-vuotias lääkäri Mark Schmidt.

Ketkä otettiin kiinni

Poliisi otti kiinni kaikkiaan yhdeksän henkilöä. Heistä viisi oli Seefeldin MM-hiihtoihin osallistuvia hiihtäjiä, joita epäillään veridopingin käytöstä.

Kiinniotetut hiihtäjät ovat Itävallan Dominik Baldauf ja Max Hauke, Viron Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu ja Kazakstanin Aleksei Poltoranin.

He eivät osallistuneet keskiviikkona käytyyn 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuun.

Kiinni otettujen joukossa on myös lääkäri Schmidt sekä hänen isänsä Ansgar.

Mistä heitä epäillään

Hiihtäjiä epäillään veridopingin käytöstä. Operaation ajoitus onnistui niin täydellisesti, että yksi viidestä kiinniotetusta hiihtäjästä makasi kanyyli kyynärtaipeessa poliisin tullessa paikalle.

Andreas Veerpalu.

Dopinginkäyttö on Itävallassa rikos. Siitä voi saada jopa kymmenen vuoden vankeustuomion.

– (Erfurtissa toimivaa dopingrinkiä) epäillään vahvasti veridopingin toimittamisesta huippu-urheilijoille, tarkoituksena parantaa heidän suorituskykyään kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa tai laittomasti tienata tällä, Itävallan poliisi kertoi tiedotteessa.

Schmidtiä syytetään nyt urheiluun liittyvästä petoksesta ja sen kautta laittomien tulojen hankinnasta. Häntä syytetään myös kiellettyjen aineiden ja metodien käyttämisestä dopingtarkoituksiin.

Tunnustukset veridopingista

Torstaina itävaltalaislähteet kertoivat, että Poltoranin, Baldauf ja Hauke tunnustivat veridopingin.

Hiihtäjäkolmikko pääsi vapaaksi poliisin tiloista.

Lehtitietojen mukaan Veerpalu ja Tammjärv sen sijaan ovat yhä kuulusteluissa.

Aiemmin oli kerrottu, että operaation ajoitus onnistui niin täydellisesti, että yksi viidestä kiinniotetusta hiihtäjästä oli kanyyli kyynärtaipeessa poliisin tullessa paikalle.

Itävaltalaisen Vorarlberg onlinen julkaiseman videon mukaan kyseessä oli Hauke. Lähteen mukaan kyseessä on poliisivideo.

Kuka on dopinglääkäri Mark Schmidt?

Schmidt ei ole uusi nimi dopingasioihin liittyen. Hänet yhdistettiin vuosia sitten veridopingiin, kun hän toimi saksalaisten pyöräilytiimien Milramin ja Gerolsteinerin joukkuelääkärinä.

Schmidt on kertonut myös, että hän hoitaa 50–60 urheilijaa.

Vuonna 2009 pyöräilijä Bernhard Kohl jä kiinni dopingista. Hän kertoi Schmidtin auttaneen häntä ja valvoneen tiimin douppausta.

Entinen Gerolsteiner-tiimin ajaja Stefan Schumacher syytti oikeudessa vuonna 2013 Schmidtiä dopingissa avustamisessa.

Schmidt on toistuvasti kiistänyt häneen kohdistetut dopingsyytökset.

Miten douppaajien jäljille päästiin

Alkusysäys operaatiolle tuli tammikuussa. Tuolloin ilmestyi itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürrin kirja. Dürr kärysi vuonna 2014 epo-hormonin käytöstä.

Johannes Dürr

Lisäksi ARD-kanava esitti hänen dopinghistoriaansa käsittelevän dokumentin. Dürr kertoi suoraan kielletyistä metodeistaan ja väitti monen muun huipun käyttävän dopingia.

Aikanaan Münchenin syyttäjänviranomaiset pyysivät lisätietoja Dürria doupanneista lääkäreistä. Tuolloin hiihtäjä paljasti yksityiskohtaisesti, miten kaikki meni. Tietojen ansiosta virkavalta alkoi tarkkailla lääkäri Schmidtin toimintaa.

Mitä seurauksia tapahtuneesta on?

Kilpailukieltoja ei ole toistaiseksi jaettu, mutta Itävallan maastohiihdon ja ampumahiihdon lajipäällikkö Markus Gandler joutuu jättämään pestinsä MM-kisojen jälkeen, muun muassa Kronen Zeitung -lehti kertoi kotisivuillaan. Lehden mukaan Gandler saa kuitenkin jatkaa meneillään olevat Seefeldin MM-hiihdot loppuun.

Liittyykö tapaukseen suomalaisia?

Ilta-Sanomat tavoitti Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan keskiviikkona sen jälkeen, kun saksalainen tv-kanava ARD oli julkistanut uutisensa dopingratsioista.

– Kuulin minuutti sitten asiasta ensimmäisen kerran ja luin sen jälkeen lisää netistä.

– Suomen joukkueeseen ei ole kohdistunut dopingratsiaa. Enkä tiedä, mitä joukkueita tämä ratsia koskee, Kulmala sanoi keskiviikkona.

Myös päävalmentaja Matti Haavisto totesi ruotsalaislehti Expressenille, ettei Suomen tiloihin ole isketty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?