Kommentti: Jelena Välbe on yksi maailman kovimmista hiihtopomoista – näin hän on osoittanut olevansa etulinjan nainen - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jelena Välbe on yksi maailman kovimmista hiihtopomoista – näin hän on osoittanut olevansa etulinjan nainen

Julkaistu: 28.2.2019 10:09

Aleksandr Bolshunovkin saa kiittää menestyksestään Jelena Välbeä, yhtä maailman parhaista hiihtopomoista, kirjoittaa Marko Lempinen.

Näen iltalenkillä Seefeldin MM-maisemissa olevan Aleksandr Bolshunovin hahmon lähestyvän. Viritän kännykkäkamerani valmiiksi.

Tämän huomatessaan Bolshunovin katse muuttuu tuimaksi, jopa murhaavaksi. Arvelen tietäväni, mitä hän ajattelee.

No, että tuossa on taas yksi ennakkoluuloinen toimittajanretale, joka epäilee koko Venäjän hiihtomaajoukkueen käyttävän dopingia. Hmm. Kieltämättä joskus on sellainenkin ajatus vierähtänyt mielessäni. Venäjän huippu-urheilun synkkä dopinghistoria ei kuitenkaan hallitse mieltäni – ei edes hiihdosta puhuttaessa.

Bolshunov hyökätessä MM-laduilla rajuihin taisteluihin muiden muassa Suomen Iivo Niskasta vastaan, uskon 22-vuotiaan venäläisen olevan eettisesti ja moraalisesti samalla viivalla suomalaistähden – ja kaikkien muiden huippuhiihtäjien – kanssa. Uskon niin kauan, kunnes toisin todistetaan.

Bolshunov ei pärjännyt keskiviikon 15 kilometrin kisassa Niskaselle. Venäjän suksihuolto osoitti jo tiistaisessa naisten perinteisen kympin kisassa olevansa muiden huippumaiden huoltoa perässä, ja keskiviikon vesikelissä, jos koskaan, voitelun merkitys on sfääreissä.

Bolshunov on joka tapauksessa jo suuri voittaja Seefeldissä.

Koko Venäjän hiihtomaajoukkue on.

Venäjä on kahden viime kauden aikana palannut maastohiihdon suurmaaksi, vaikka ukkoa jos toista on pistetty kilpailukieltoon. Hurja saavutus, jota korostaa se fakta, että muu hiihtomaailma on samaan aikaan ollut enemmän tai vähemmän venäläisiä vastaan.

Bolshunovin tuima katse tavallaan symboloi asetelmaa, koko maan maajoukkuetta: Venäjä on käynyt rajuun vastahyökkäykseen kaikkia vihollisiaan vastaan – yhtenäisenä, tiiviinä rintamana. Pelottomasti.

Uskomatonta kyllä, tähän taisteluunsa Venäjä ei ole tarvinnut presidenttinsä Vladimir Putinin tukea. Se on pärjännyt tukevasti ”akkavallalla”, mihin tasa-arvoa väheksyvässä maassa ei ole totuttu. Jelena Välbellä, maan hiihtoliiton puheenjohtajalla ja entisellä huippuhiihtäjällä.

Välbe on tällä hetkellä yksi maailman parhaista hiihtopomoista.

Yksilöläheistä valmennusta

Etelä-Korean olympialaisissa Venäjän hiihtäjät saavuttivat kahdeksan mitalia sekä useita muita loistosijoituksia. Muutos juontuu radikaalisti parantuneesta valmennusjärjestelmästä.

Lahjakkuuksia Venäjällä, jossa lunta piisaa Laatokalta Ohotan merelle asti, on aina riittänyt. Nyt Venäjällä ei kuitenkaan ole enää hukattu karvan alle kaksikymppisiä ja hieman vanhempia lupauksia kuin tuhka tuuleen. Maan hiihtopiireissä on viimein ymmärretty, että se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille.

Urheilijoita ei ole enää valmennettu autoritääristen valmentajien valvovan silmän alla yhdessä porukassa, pitkälti yhteisten treenimetodien mukaisesti.

– Suurin syy Venäjän paluuseen maailman huipulle on, että nykyään maassa ymmärretään yksilöläheinen valmennusideologia. Enää ei olla yhdessä porukassa, vaan on useampia porukoita, joilla kullakin on oma valmentajansa, IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi linjasi jo vuosi sitten.

Aleksandr Bolshunov, 22, on noussut maailman kärkihiihtäjien joukkoon.

Venäjällä yksilö on nostettu keskiöön, ja muutoinkin venäläinen valmennuskulttuuri on kansainvälistynyt. Olosuhteisiin on satsattu valtavia summia, samoin hiihtotekniseen osaamiseen.

Venäläisten hiihtotekniikka on jalostunut merkittävästi. Venäläiset eivät enää yritä voittaa kisoja ylämäissä runnomalla itsensä puhtaasti jalkojen voimalla hapoille. Epäpuhdasta suksien liukuakaan ei juuri enää näe, vaan nyt myös venäläisten perinteisen hiihtoa voi kutsua länsimaiseksi. Kauniiksi.

Kaikkeen tähän tarvittiin mies Saksasta, Marcus Cramer. Venäjän päävalmentaja on onnistunut hiljentämään konservatiivien äänitorvet. Juuri Cramerin vaikutuksesta Venäjän uutta sukupolvea on valmennettu yksilö edellä.

Ilman Välben väkevää tukea tämä ei olisi onnistunut.

Huoltoliivi yllään

Yli 20 arvokisamitalia urallaan saavuttanut Välbe on näyttänyt vahvaa johtamistyyliään myös Seefeldissä. Esimerkiksi Sergei Ustjugovin ja Norjan Johannes Hösflot Kläbon episodissa Välbe latoi niin Norjan kuin MM-kisojen tuomariston suuntaan torstain sprinttikisan jälkeen.

Välbe oli tyytymätön siihen, että venäläishiihtäjä hylättiin välierissä, kun hiihtäjä otti yhteen Kläbon kanssa ensin kisareitillä ja sitten maalialueella.

– Jury pelkää ilmeisesti horjuttaa Norjaa ja sen hiihtokuningasta, Välbe sanoi.

Norjan hiihtoliiton pomo Erik Röste keikaroi mielellään rikkaan öljyvaltion kuninkaallisessa aitiossa. Missä on Välbe?

Venäläispomo kantaa venäläishiihtäjille suksia huoltoliivi yllään. Hän johtaa joukkojaan edestä. Hymyillen.