MM-dopingskandaalin itävaltalaiset hiihtäjät menivät poliisikouluun – joutuivat nyt karhuryhmän pidättämiksi

Itävallan ja Saksan viranomaisten salakuuntelu johti suuroperaatioon MM-hiihdoissa.

28.2.2019 6:30

MM-kisarauhan rikkoi 120 järeästi aseistautunutta poliisia Cobra-erikoisyksiköstä. Itävallan poliisi teki yllätysratsian useaan eri kohteeseen kisapaikalla.

”Operaatio suoneniskentää” oli valmisteltu huolellisesti Itävallan ja Saksan viranomaisten yhteistyönä. Alkusysäys sille saatiin tammikuussa, jolloin ilmestyi itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürrin kirja ja ARD-kanava lähetti hänen dopinghistoriaansa käsittelevän dokumentin.

Dürr kertoi avoimesti omasta kiellettyjen metodien käytöstään ja ilmoitti monien huippuhiihtäjien turvautuvan dopingiin.

Hän ei kertonut julkisuuteen, kuka häntä lääkitsi, mutta kun Münchenin syyttäjäviranomaiset pyysivät lisätietoja, Dürr pudotteli nimiä ja kaupungin, jossa rehottaa laajamittainen kansainvälinen dopingtoiminta.

Näiden tietojen ansiosta poliisi alkoi seurata Erfurtissa toimivan lääkärin liikkeitä ja salakuunnella tämän puheluja.

Süddeutsche Zeitungin mukaan niistä kävi ilmi, että 40-vuotias Mark Schmidt tarjoaa Seefeldin MM-kisoissa veripalveluja eri maiden hiihtäjille.

Dopingin käyttö on Itävallassa rikos, josta voi saada jopa kymmenen vuoden vankeustuomion.

Viranomaiset pääsivät selville, milloin verikuriirina toiminut lääkärin isä saapuu kisakaupunkiin ja missä veritankkausasema sijaitsee.

Näin Cobra pystyi eilen iskemään rakennukseen, joka sijaitsi Itävallan hiihtoliiton (ÖSV) majapaikkaa vastapäätä.

Poliisit olivat liikkeellä Seefeldissä keskiviikkona.

Douppaajat yllätettiin verekseltään, sillä yksi viidestä pidätetystä hiihtäjästä makasi kanyyli kyynärtaipeessa, ja letkussa virtasi korkeaoktaanista punasolumassaa.

ÖSV vahvisti, että pidätettyjen hiihtäjien joukossa oli kaksi itävaltalaista eli Dominik Baldauf ja Max Hauke. Kumpikin oli juuri aloittamassa poliisikoulua, mutta maan sisäministeriön edustaja ilmoitti eilen, että parisprintterit saavat palauttaa uudenkarheat virkapukunsa, mikäli pidätys johtaa syytteisiin.

Dominik Baldauf.

Cobran iskiessä Seefeldiin Saksan poliisi teki yllätystarkastuksen Erfurtin lääkäriasemalle. Samalla takavarikoitiin tietokone, asiakirjoja ja lääkintävälineitä, joita isä ja poika Schmidt olivat käyttäneet.

Max Hauke.

Viranomaiset kuvasivat eilen dopingrinkiä sanalla rikollisjärjestö.

Kun Dürr kertoi dopingkulttuurista, hänet leimattiin yksinäiseksi sudeksi, joka on katkeroitunut ”hiihtoperheelle”. Eilisen perusteella Dürrin tiedot Saksan ja Itävallan hiihtovalmennuksesta näyttävät tarkemmilta kuin maan hiihtoliittojen viralliset versiot.

Miesten 15 kilometrin mitalistien lehdistötilaisuudessa FIS kielsi dopingia käsittelevät kysymykset urheilijoille. Päivän teemaan sopien matkan kiersi nopeimmin kaksi dopingkilpailukiellossa ollutta hiihtäjää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?