Jättimäisessä dopingratsiassa kiinni otettujen hiihtäjien nimet julki – MM-mitalistin valmentajakuvio nousi esiin: ”Arveluttavaa”

Itävallan Dominik Baldauf ja Max Hauke, Viron Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu ja Kazakstanin Aleksei Poltoranin on otettu kiinni dopingratsian yhteydessä.

27.2.2019 22:51

Keskiviikkona Seefeldin MM-kisoista kantautuneesta dopingpommista puhutaan vielä pitkään.

Keskiviikkoaamuna tehdyissä ratsioissa iskettiin yhteensä 16 eri paikkaan Seefeldissä ja Saksan Erfurtissa. Mukana oli yli sata virkavallan edustajaa.

Poliisi otti kiinni yhdeksän henkeä. Heistä viisi oli Seefeldin MM-hiihtoihin osallistuvia maastohiihtäjiä, joita epäillään veridopingin käytöstä.

Lue lisää: ”Yksi hiihtäjä jäi kiinni neula suonessa” – poliisi paljasti hurjia yksityiskohtia MM-Seefeldin dopingratsiasta

Dopingepäilykset kohdistuvat kahteen itävaltalaiseen, kahteen virolaiseen ja yhteen kazakstanilaiseen. Itävallan hiihtoliitto vahvisti epäiltyjen itävaltalaishiihtäjien olevan Dominik Baldauf ja Max Hauke, jotka sijoittuivat kuudenneksi pariviestissä sunnuntaina. Heidän oli määrä startata myös keskiviikkoiseen miesten 15 kilometrin kisaan, mutta kaksikko ei luonnollisesti ollut starttiviivalla.

Viivalle eivät ilmestyneet myöskään virolaishiihtäjät Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu ja Kazakstanin MM-mitalisti Aleksei Poltoranin.

Viron hiihtoliiton puheenjohtaja Andreas Laane vahvisti sittemmin virolaiselle Postimees-lehdelle, että dopingepäilyt kohdistuvat myös tähän kolmikkoon, ja että heidät on otettu kiinni ratsioissa.

Poltoranin, 31, on epäillyistä menestynein. Hän on urallaan saavuttanut muun muassa kaksi MM-pronssia. Mitalit tulivat vuoden 2013 Val di Fiemmen kisojen parisprintistä ja 50 kilometriltä.

Aleksei Poltoranin tuuletti 15 kilometrin kilpailun voittoa Lahden maailmancupissa keväällä 2018. Hän jätti taakseen kyseisessä kilpailussa Venäjän Aleksandr Bolshunovin ja Suomen Iivo Niskasen.

Kuluva kausi alkoi Poltoraninilta vaisusti: hänen sijoituksensa maailmancupin osakilpailuissa jäivät kauas kärkikymmeniköstä koko alkukauden.

Helmikuun puolivälissä Italian Cognessa järjestetyssä maailmancupin osakilpailussa hän teki tähän asti kauden parhaan suorituksensa ollen 15 kilometrin kisassa neljäs. Kilpailu oli monille hiihtäjille MM-kenraali.

Halfvarsson: ”Arveluttavaa”

Ruotsalaishiihtäjä Calle Halfvarsson kommentoi Poltoraniniin kohdistuvia dopingepäilyä Aftonbladetin haastattelussa keskiviikkoisen kisan jälkeen.

Halfvarsson nosti esille kazakstanilaisen taustajoukkoihin kuuluvan virolaisen Andrus Veerpalun, joka on pidätetyn Andreas Veerpalun isän.

– En tiedä, pitäisikö minun puhua Poltoraninista, mutta olen pitänyt sitä hieman kummallisena. Hänellä on ollut dopingia käyttänyt Veerpalu valmentajana. Se on hieman arveluttavaa. Minä en ottaisi sellaista kaveria valmentajakseni, Halfvarsson kommentoi.

Viron hiihtolegenda Veerpalu, 48, saavutti urallaan muun muassa kaksi olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta. Hänelle langetettiin vuonna 2011 kolmen vuoden pituinen kilpailukielto kasvuhormonin käytöstä. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS kumosi kiellon kaksi vuotta myöhemmin.

Andrus Veerpalu kuvattuna vuonna 2009 Liberecin MM-kisoissa, joissa hän voitti kultaa 15 kilometrin kisassa.

Andrus Veerpalun poika Andreas Veerpalu (kuvassa) on nyt dopingepäilyjen kohteena.

Ilta-Sanomat tavoitti aiemmin keskiviikkona Andrus Veerpalun puhelimitse kysyäkseen hänen poikaansa liittyvistä dopingepäilyistä.

– En oikein tiedä, mitä sanoa tähän. Nyt on vähän huono hetki jutella, Veerpalu vastasi IS:n tiedusteluihin ja lopetti puhelun.

Lue lisää: Kaksi virolaista vetäytyi MM-kisasta dopingratsioiden jälkeen – hiihtolegenda Andrus Veerpalu vaikeni kysymykseen pojastaan

Huippuhiihtäjät shokissa

Dopinguutinen aiheutti shokkiaaltoja maastohiihtopiireissä. Keskiviikkoisen kilpailun jälkeen moni hiihtäjä joutui oman suorituksensa lisäksi kertaamaan ajatuksiaan päivän uutisesta.

Itävaltalaishiihtäjä Luis Stadlober, 27, oli järkyttynyt kahteen joukkuetoveriinsa kohdistuneista epäilyistä.

Stadlober kertoi ruotsalaisen SVT:n haastattelussa majoittuneensa kisahotellissa Baldaufin ja Hauken naapurina.

– Tunnelma oli hyvin huono, Stadlober kertasi ratsianjälkeisiä tunnelmiaan.

Järkytyksen keskellä itävaltalaisen oli kuitenkin unohdettava joukkuetovereihin kohdistuvat epäilyt ja keskityttävä omaan kisaansa.

– Olen sanaton, en tiedä mitä sanoa. En ymmärrä, miksi he tekivät niin. Se pilaa kaiken. Tämä on meille hyvin, hyvin vaikeaa, Stadlober sanoi.

Virolaishiihtäjä Raido Ränkel kommentoi Tammjärviin ja Veerpaluun kohdistuvia epäilyjä Aftonbladetille.

– Olin yllättynyt, kun he eivät startanneetkaan. Kysyin, olivatko he sairaina, mutten saanut vastausta. Keskityin vain omaan kisaani enkä kysynyt enää muuta. Mutta nyt kuulin, että tilanne on tämä. Tämä on surullista koko lajille, Ränkel sanoi.

Kazakstanin Denis Volotka kertoi puolestaan IS:n haastattelussa ajatuksiaan maanmieheensä Aleksei Poltoraniniin liittyvistä epäilyistä.

– En tiedä, mistä on kyse. Tämä oli 15 kilometrin kisa. Tämä oli Aleksein päämatka, Volotka sanoi.

– Kuulin vasta maalintulon jälkeen, ettei Aleksei ole mukana.

Miesten 15 kilometrin (p) lopputulokset:

1) Martin Johnsrud Sundby Norja 38.22,622) Aleksandr Bessmertnih Venäjä +2,9 sekuntia3) Iivo Niskanen Suomi +20,44) Andrei Larkov Venäjä +22,85) Didrik Tönseth Norja +24,36) Dario Cologna Sveitsi +32,47) Sjur Röthe Norja +33,98) Aleksandr Bolshunov Venäjä ja Andrew Musgrave Britannia +58,510) Emil Iversen Norja +1.00,519) Perttu Hyvärinen Suomi +1.54,2,29) Ristomatti Hakola Suomi +2.28,232) Anssi Pentsinen Suomi +2.48,552) Joni Mäki Suomi +4.11,8

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?