MM-tuomio: Venäjän supertähden ahneus kostautui julmasti MM-laduilla – Iivo Niskanen osoitti olevansa suuri urheilija - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Venäjän supertähden ahneus kostautui julmasti MM-laduilla – Iivo Niskanen osoitti olevansa suuri urheilija

Julkaistu: 28.2.2019 5:55

Ilta-Sanomien raati ruotii MM-hiihdon kuumat puheenaiheet persoonalliseen tyyliinsä.

Iivo Niskanen joutui luopumaan keskiviikkona bravuurimatkansa miesten 15 kilometrin perinteisen MM-tittelistä, mutta saalisti haastavassa kelissä MM-pronssia.

Kilpailun voiton vei uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisakullan napannut Norjan Martin Johnsrud Sundby. Niskasen ero norjalaiskonkariin oli lopulta 20,4 sekuntia. Venäjän Aleksandr Bessmertnyh saavutti hopeaa jääden Sundbystä 2,9 sekuntia.

Ilta-sanomien MM-tuomiossa äänessä ovat tällä kertaa toimittajat Marko Lempinen ja Jelena Leppänen sekä IS:n hiihtoasiantuntija, 14-kertainen arvokisamitalisti Harri Kirvesniemi.

Harri Kirvesniemi

Päivän tähti: Lähtöpaikalla saksilla hihat lyhyiksi leikannut Martin Johnsrud Sundby. Hakenut kymmenisen vuotta kruunua upealle uralleen, mutta hyytynyt suosikkina aina hopealle tai pronssille. Nyt ymmärsi viimein, että Iivo Niskanenkin oli lyötävissä. Löysi hurmoksen, jolla jaksoi taistella väsymystä vastaan. Ansaittu voitto.

Päivän tarina: Missä oli Kazakstanin Aleksei Poltoranin? Piti startata viidentoista kilpailuun, jossa arvelin hänen olevan yksi kisan ”mustista hevosista”. Mutta taisikin katsoa kilpailun Seefeldin poliisiaseman tv-ruudulta. Itävallan poliisin dopingratsia ja siitä seurannut kohu varastivat pitkälti päivän show’n.

Päivän moka: Aleksandr Bolshunovin ensimmäisen kisaviikon valinnat: kolme kovaa starttia ennen päämatkaa. Mitä järkeä? Venäjän tähti kestää harvoin peräkkäisten kisojen rasitusta, ei oikein kukaan kestä. On parhaimmillaan, kun saa tulla täysin levänneenä starttiin. Tänään ahneus kostautui ja tärkeimmällä hetkellä iski väsy!

Päivän tyyli: Iivon täydellisestä perinteisen hiihdosta puuttui enää rentous. Syy ei tainnut olla suksien päällä. Nousuissa potkua ei kärsinyt viedä loppuun. Suksea oli poljettava ja vuorohiihtoliuku jäi siten normaalia lyhyemmäksi. Vaikeasti hiihdettävä suksi tai pito herkkä. Puristi vaikeuksista huolimatta loistavasti. Suuri urheilija!

Päivän yllätys: Kahden titaanin yhteenottoa odotettiin, mutta miesten väliaikalähtökisa tarjosi paljon enemmän. Se oli jatkuvia mitaliasetelmien muutoksia matkan varrella ja huimaa jännitystä loppuun asti. Väliaikalähtö on urheilun gladiaattorien taisto, jossa urheilija joutuu ottamaan mittaa ennen kaikkea itsestään. Kuningaslaji.

Iivo Niskanen sai keskiviikkoiltana kaulaansa MM-pronssimitalin.

Iivo Niskanen sai keskiviikkoiltana kaulaansa MM-pronssimitalin.

Marko Lempinen

Tähti: Itävallan poliisi. Nyt nähtiin niin salamyhkäistä toimintaa, että alta pois. Poliisi oli sanojensa mukaan yllättänyt yhden hiihtäjän jopa itse teossa – pitämässä neulaa suonessaan. Epäilyksiähän nämä vasta ovat, mutta Seefeldin ykköspuheenaiheesta ei ollut epäilystäkään. Vaatii poliisilta todella paljon saada dopingia käyttäviä urheilijoita satimeen.

Tarina: Martin Johnsrud Sundby, huiman kisan valtias. Tämä se vasta veikkonen on, oikea harhaanjohtaja. Puhuu ensin monta päivää medialle, kuinka kenelläkään muulla ei ole jakoa kuin Iivolla ja ”Bolshulla” ja ettei hän oikein osaa edes uneksia MM-pronssista. Ilmestyy sitten viivalle salamyhkäisenä, leikkaa paitansa hihat ja painelee uransa ensimmäiseen henkilökohtaiseen arvokisakultaan.

Moka: Suksivalinnat. Keli oli 15 kilometrin kisan hiihtäjille ja erityisesti heidän suksiensa voitelijoille lähes painajaismainen, koska olosuhteet vaihtelivat suuresti eri osissa reittiä. Lopullisen suksivalinnan tekivät kuitenkin hiihtäjät, ja monet sortuivat Iivo Niskasen tavoin virhevalintaan. Päätösten tekeminen oli supervaikeaa, mutta myös näistä virheistä rakentuu se draama, jota maastohiihto tarvitsee.

Tyyli: Lyhytsanaisuus. Dopingratsiauutisen pamahdettua eetteriin juttutuulella ei ollut sen pahemmin starttiviivalta yllättäen uupuneen virolaishiihtäjän Andreas Veerpalun isä Andrus Veerpalu kuin itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürr, joka on kohauttanut dopingväitteillään. Eivät juuri muutkaan. Kaikesta aisti, että D-tyyli sysäsi hiihtoperheen henkisesti kummulle.

Yllätys: Voi Aleksandr-suuri, eivätkö hopeasompatason opit mene jo jakeluun? Keulasta hiihtäminen aiemmissa starteissa kulutti voimia enemmän kuin peesissä pysyminen olisi syönyt. Kolmen kovan kisan hiihtäminen ennen kauden päätavoitetta oli suuri virhe. Eikä tappokelissä olisi sitten pitänyt höntyillä jo avauskilometrillä. Muunlainen taktiikka olisi voinut auttaa. Yllätti, ettei venäläinen oppinut vieläkään.

Keskiviikon kuumin puheenaihe oli poliisin tekemä dopingratsia. Viron hiihtoliiton puheenjohtaja vahvisti virolaismedialle, että maan hiihtäjä Andreas Veerpalu on pidätetty ratsian yhteydessä.

Keskiviikon kuumin puheenaihe oli poliisin tekemä dopingratsia. Viron hiihtoliiton puheenjohtaja vahvisti virolaismedialle, että maan hiihtäjä Andreas Veerpalu on pidätetty ratsian yhteydessä.

Jelena Leppänen

Tähti: Martin Johnsrud Sundbyn kyyneleet kertoivat kaiken. Uran ensimmäinen arvokisakulta maistui enemmän kuin hyvälle. Sundbytä on veikattu monen kilpailun kultasuosikiksi, mutta ennen keskiviikon 15 kilometrin kisaa moni tuntui keskittyvän pelkästään Iivo Niskaseen ja Aleksandr Bolshunoviin ja unohtavan paljon kokeneen partaveikon. Mitä opimme tästä: älä koskaan aliarvioi norjalaisia.

Tarina: Massiivinen dopingratsia juuri ennen MM-starttia, neula suonessa kiinni jäänyt hiihtäjä, pidätetyt itävaltalaiset, jotka käyvät poliisikoulua, starttiviivalta kadonneet virolaiset ja kazakstanilainen… Kuka näitä oikein käsikirjoittaa? Taas nähtiin, ettei mikään fiktiivinen tuotos voita tosielämän draamaa.

Moka: Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ja entinen huippuhiihtäjä Jelena Välbe totesi osuvasti, että venäläishiihtäjillä olisi reilusti opittavaa norjalaisten taktisesta pelisilmästä. Yksi oppia kaipaava on Aleksandr Bolshunov, joka tuntuu häviävän kisan toisensa jälkeen taktiseen kypsymättömyyteen.

Tyyli: Iivo Niskanen oli MM-mitalista huolimatta kilpailun jälkeen kuin myrkyn niellyt. Voittajaluonteelle kelpaa vain voitto, mikä on pelkästään tervetullutta kunnianhimoa. Juuri siihen huippu-urheilun henki kiteytyy, mikä tuntuu välillä unohtuvan liiankin helposti. Kiitos Iivo.

Yllätys: Härkämäisen vahvan Aleksandr Bolshunovin piti paahtaa 15 kilometrin kilpailun varmaksi mitalistiksi, jopa voittajaksi. 22-vuotias Venäjän ykköstähti sai todeta sohjoisen kelin ylivoimaiseksi vastustajaksi ja hyytyi vasta kahdeksanneksi. Kilpailun jälkeen ”Bolshulta” ei herunut kommentteja, mikä ei puolestaan yllättänyt ketään.

Tuoreimmat osastosta