Harri Kirvesniemi kertoo hetkestä, kun tajusi Iivo Niskasen virheen – ”Kyllä sen jo 2,3 kilometrin kohdalla näki” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Harri Kirvesniemi kertoo hetkestä, kun tajusi Iivo Niskasen virheen – ”Kyllä sen jo 2,3 kilometrin kohdalla näki”

Julkaistu: 27.2.2019 17:35

Miesten huima 15 kilometrin kisa sai Harri Kirvesniemen latauksen nousemaan.

Olihan kisa, totesi hiihtolegenda Harri Kirvesniemi tuoreeltaan miesten 15 km:n perinteisen väliaikastartin jälkeen.

Todella kova!

Kisan voitti Norjan Martin Johnsrud Sundby, kakkonen oli Venäjän Aleksandr Bessmertnyh ja kolmas hurjasti taistellut Iivo Niskanen, matkan edellinen maailmanmestari. Tilanteet vaihtelivat läpi kisan.

Ensin näytti siltä, että kisan voittajasuosikkeihin lukeutunut Aleksandr Bolshunov ottaisi ohjat käsiinsä. Venäläinen kuitenkin hyytyi kisan puolivälissä, jossa taas sekä Niskanen, Sundby, Bessmertnyh että Norjan Didrik Tönseth alkoivat hiljalleen nostaa osakkeitaan. Unohtamatta niin ikään väkevästi sivakoineita Venäjän Andrei Larkovia ja Sveitsin Dario Colognaa.

Niskasen loppuveto oli hurja. Heti kisan jälkeen hän oli Ylen haastattelussa pahasti pettyneen oloinen.

MM-pronssi ei tuntunut maistuvan, koska kuopiolainen kertoi tehneensä väärän suksivalinnan. IS:n hiihtoasiantuntijana toimiva Kirvesniemi harmitteli Niskasen virhevalintaa, mutta muistutti, että urheilija vastaa aina suksien valinnasta.

– Välineet ja voitelu ovat osa hiihtourheilua, suksien valinta kuuluu lajin luonteeseen. Sen voi kuitenkin heti sanoa, että tänään oikeiden suksien valinta oli kenelle tahansa äärimmäisen vaikeaa. Keli oli niin armoton, Kirvesniemi sanoi.

– Se oli joka tapauksessa kova suoritus Iivolta. MM-pronssi näissä haastavissa olosuhteissa on aina iso juttu, vaikka ymmärrän, että Iivon kaltaista voittajaluonnetta voiton menettäminen satuttaa aina, Kirvesniemi sanoi.

– Varsinkin heti maaliintulon jälkeen. Siinä tilanteessa on vaikea hyväksyä omaa virhettä, mutta kyllä se tästä Iivon kohdalla vielä iloksi muuttuu.

Kirvesniemi alleviivasi, että raskaassa vesikelissä esimerkiksi Bolshunov hyytyi loppua kohden pahasti, samoin Tönseth. Kisassa oli hänen mukaansa niin monta arvaamatonta tekijää, että ”Niskanen voi ilman muuta olla tyytyväinen lopputulokseen”.

– Huomasin jo 2,3 kilometrin kohdalla, että Iivolla on hankalaa sohjoisissa kohdissa. Varsinaisilla laduilla kulki paremmin, mutta uskon kyllä Iivon puheita siitä, että tänään ei ollut voittosuksi alla. Kyllä sen siinä näki, Kirvesniemi linjasi.

– Iivon suksivalinta ei kaatunut takuulla hermoiluun tai paineeseen, vaan johonkin pieneen virhearvioon. Ei se muuta tarvitse.

Sundby otti nyt uransa ensimmäisen arvokisavoittonsa. Kirvesniemen mukaan Sundby hyötyi siitä, että lähti matkaan kuuman ryhmän hännillä.

– Sundby sai aivan varmasti lisälatausta siinä hetkessä, kun hän tajusi taistelevansa voitosta. Kisan kovin ukko tänään, Kirvesniemi arveli.

– Harvoin näkee tällaista kisaa, jossa tilanteet vaihtelevat alati. Se oli huimaa taistelua.

Tuoreimmat osastosta