Iivo Niskanen esitti tajuttoman loppuvedon - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Iivo Niskasen loppuveto oli tajuton – maailmanmestari Sundby veti muita höplästä

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.2.2019 16:37

Se oli Iivo Niskaselta mieletön taistelu, kirjoittaa toimittaja Marko Lempinen Seefeldistä.

Iivo Niskanen taisteli MM-pronssille Seefeldin MM-kisojen 15 kilometrillä.

Jos joku olisi etukäteen sanonut, että Niskanen saavuttaa 15 km:n väliaikastartissa MM-pronssia, sitä olisi pidetty pettymyksenä. Ainakin mies itse olisi pitänyt.

Kun näki keskiviikon äärettömän raskaan vesikelikisan, muutan ainakin henkilökohtaisesti mielipidettäni. Se oli niin armotonta kestävyysurheilua, niin aitoa taistelua mies miestä vastaan, että ei mitään järkeä. Kenenkään kärkisijoille hiihtäneen suoritusta ei voi pitää pettymyksenä.

Huikeaa viihdettä – kiitos!

Pöytä oli katettu Iivo Niskasen ja Aleksandr Bolshunovin kaksintaistelulle – muilla ei pitänyt olla jakoa tässä startissa Seefeldin MM-laduilla. Urheilu näytti kuitenkin jälleen kerran arvaamattomuutensa.

Bolshunov aloitti hyvin, mutta hiihti itseltään jalat alta äärimmäisen raskaassa kelissä. Vielä 11 kilometrin kohdalla Niskanen oli noin 12 sekuntia kärkeä perässä. Eroa toisena olevaan Norjan Didrik Tönsethiin oli kymmenisen sekuntia. Maalissa Niskanen oli kuitenkin hyytynyttä norjalaista jopa nelisen sekuntia edellä.

Niskasta pidettiin lyömättömänä – näin itsekin ajattelin. Bolshunov oli kysymysmerkki, mutta selvä kakkossuosikki. Erityisesti Niskasta hehkutti Norjan tähtihiihtäjä Martin Johnsrud Sundby, joka sanoi kisan aattona näin:

– Jos Iivolla suksi toimii, hänen lyömisensä on miltei mahdotonta!

Niskanen ei ollut lyömätön

Niskanen ei kuitenkaan ollut lyömätön. Kukaan ei urheilussa pitemmän päälle ole. Tänään kaksi miestä oli suomalaista parempia, eikä siinä ole mitään jossiteltavaa. He olivat suomalaista niukasti, mutta ratkaisevasti kestävämpiä. Piste.

Sundby väitti, ettei hänelläkään olisi mitään jakoa kaksikolle, mutta taas nähtiin, että norskit osaavat vetää höplästä. Se oli silkkaa sumutustaktiikkaa Sundbyltä, joka nyt hiihti maailmanmestariksi.

Hän piti todellisen kuntonsa vakan alla – naureskellen.

Tämä oli Sundbylle uran ensimmäinen henkilökohtainen arvokisavoitto.

Hän oli ajanut viikinkipartansa pois, ja ehkä sen vuoksi eroa kakkoseksi hiihtäneeseen venäläiseen karhuun, Aleksandr Bessmertnyhiin, tuli lähes kolme sekuntia. Niskanen hävisi voittajalle 20 sekuntia.

Vaikka Niskanen hävisi nyt, se ei tarkoita, että hänet olisi nyt suistettu perinteisen valtaistuimelta. Niin ei ole tapahtunut.

Tuoreimmat osastosta