Poliisi MM-Seefeldin dopingratsiasta: Taustalla kuukausien ”Operaatio suoneniskentä”, pääepäiltynä mystinen lääkäri ”Mark S”

rac

Julkaistu:

MM-Seefeld
Itävallan liittovaltion rikospoliisi BK tiedotti hiihdon MM-kisoihin Seefeldissä tekemästään dopingratsiasta.
Poliisi kutsuu operaatiota nimellä Aderlass (suomeksi suoneniskentä).

BK:n mukaan se onnistui yhteistyössä saksalaisviranomaisten kanssa murskaamaan kansainvälisen dopingverkoston.

Poliisi iski keskiviikkoaamuna samanaikaisesti Seefeldin MM-maisemissa ja Saksassa. Viranomaiset ottivat kiinni yhteensä yhdeksän henkilöä ja tekivät 16 kotietsintää.

Kiinniotetuista viisi on MM-kisoihin osallistuvia hiihtäjiä. Heistä kaksi on itävaltalaisia, kaksi virolaisia ja yksi kazakstanilainen.

Itävaltalaisen Kronen Zeitung -lehden mukaan kiinniotetut itävaltalaishiihtäjät ovat Dominik Baldauf ja Max Hauke.

Virolaisista hiihtäjistä Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu eivät yllättäen startanneet keskiviikkona 15 kilometrin kisaan. Kilpailusta puuttui myös Kazakstanin Aleksei Poltoranin, joka on urallaan voittanut kaksi MM-pronssia.

Veerpalun isä Andrus on entinen huippuhiihtäjä, joka on työskennellyt Poltoraninin taustajoukoissa.


Ratsiat olivat kuukausia kestäneen poliisitutkinnan tulos. Kiinniotettujen epäillään syyllistyneen petokseen ja kiellettyjen aineiden sekä menetelmien käyttöön dopingtarkoituksessa.

Saksan Erfurtissa päämajaansa pitäneen rikollisjärjestön päätekijäksi epäillään urheilulääkäriä, josta poliisi käytti nimeä Mark S.

ARD-kanavan mukaan kyseinen lääkäri on aiemmin työskennellyt saksalaisen ammattipyöräilytallin tehtävissä. Häntä on epäilty veridopingista myös pyöräilyssä.

BK:n mukaan rikollisjärjestöä epäillään vuosia jatkuneesta huippu-urheilijoiden douppaamisesta. Kiellettyjä aineita käyttäneet urheilijat ovat osallistuneet kilpailuihin sekä Itävallassa ja ulkomailla sekä voittaneet palkintorahoja dopingin avulla.

Poliisin tutkimukset jatkuvat yhä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt