Kaksintaistelu kello 15! MM-trillerissä Iivo vs. Bolshunov – norjalaistähti: ”Hän on maailman paras” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kaksintaistelu kello 15! MM-trillerissä Iivo vs. Bolshunov – norjalaistähti: ”Hän on maailman paras”

Aleksandr Bolshunov yrittää päihittää tänään Iivo Niskasen. Niskanen lähtee kilpailuun suosikkina.

Aleksandr Bolshunov yrittää päihittää tänään Iivo Niskasen. Niskanen lähtee kilpailuun suosikkina.

Julkaistu: 27.2.2019 14:31

Iivo Niskanen vastaan Aleksandr Bolshunov. On vain yksi kysymys: kumpi voittaa haastavan 15 kilometriä? Kisa alkaa kello 15.

Asetelma on tullut viimeistään Seefeldin MM-kisojen kulisseissa selväksi: tänään miesten 15 kilometrillä voitosta taistelee kaksi miestä.

Savon karhu Iivo Niskanen ja Siperian tiikeri Aleksandr Bolshunov.

Suomi vastaan Venäjä.

Missä ovat muut? Norjalaiset?

Kun Norjan tähtihiihtäjiltä itseltään kysytään, ei vaan riitä. Urallaan 14 arvokisamitalia saavuttanut Martin Johnsrud Sundby pyörittelee päätänsä, kun väliaikalähdöllä hiihdettävän 15 km:n kisan suosikeista puhutaan.

– Ensin tulee Iivo ja heti perässä Bolshunov. En näe, että muilla olisi asiaa ykkös- tai kakkossijalle. Muut taistelevat kolmossijasta. Tilanne on meidän kannaltamme valitettava, mutta minkäs teet, Sundby lataa.

Kaksikosta Iivo on suosikki. Hän on maailman paras perinteisen hiihtäjä. Jos Iivolla suksi toimii keskiviikkona, hänen voittamisensa on lähes mahdotonta.

– Kaksikosta Iivo on suosikki. Hän on maailman paras perinteisen hiihtäjä. Jos Iivolla suksi toimii keskiviikkona, hänen voittamisensa on lähes mahdotonta.

Hurjaa puhetta.

Tuoreimmissa maailmancupeissa voittotilastot menivät tasan 1–1. Niskanen voitti vastaavan pertsan kisan tammikuussa Virossa, Bolshunov puolestaan helmikuussa Italiassa. Vuosi sitten Etelä-Korean olympialaisissa Niskanen pesi suurimman haastajansa eeppisessä kaksintaistelussa.

– Kova kaveri se (Bolshunov) on voitettavaksi, Niskanen totesi kisojen päämatkansa aattona.

– Italian jälkeen hän ei ole enää haastaja.

Jännitteet karhun ja tiikerin välillä ovat aistittavissa. Niitä ilmeni jo vuosi sitten, kun Bolshunov torui olympialaisissa suomalaisen taktiikkavalintoja, eikä myöhemmin ottanut pipoaan pois palkintopallilla Maamme-laulun soidessa. Sen paremmin Niskanen kuin Bolshunov ei kuitenkaan ole myöntänyt jännitteiden olemassaoloa.

Bolshu

Bolshu

– Iivo ja Bolshunov eivät ole olleet tekemisissä. En ole heitä juttelemassa nähnyt. Sanoisin, että heidän välinsä ovat ammatilliset, Niskasen joukkuetoveri Ristomatti Hakola kommentoi.

– Kumpikin antaa tekojen puhua puolestaan. Ladulla.

Ja ne puhuvat varmasti jatkossakin.

Niskanen on hapenottokyvyllisesti aavistuksen Bolshunovia edellä. Bolshunov on puolestaan hitusen parempi suorituskyvyllisesti, nopeusominaisuuksiltaan. Perinteistä kummatkin hiihtävät kauniisti kuin enkeli – lantio ylhäällä vuorohiihtoa niin tehokkaasti, ettei vastaavaa menoa ole välttämättä koskaan nähty.

– Eipä juuri ole, tokaisee IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi.

Iivo ja Bolshunov eivät ole olleet tekemisissä. En ole heitä juttelemassa nähnyt. Sanoisin, että heidän välinsä ovat ammatilliset.

– Kaksikko hiihtää perinteistä aika samantyylisesti. Bolshu ehkä hieman traditionaalisemmin eli hän käyttää enemmän yksipotkuista tasatyöntöä.

Iivo

Iivo

Sekä Niskanen että Bolshunov ovat osoittaneet Seefeldissä olevansa huippukunnossa. Mikäli kuntotekijöissä ei ole eroa, se löytyy joko kalustosta tai maastosta. Kirvesniemen mukaan todennäköinen ja raskas vesikeli suosisi Niskasta, mutta kahdesti kierrettävä 7,5 km:n lenkki on voitelijoille äärimmäisen haastava. Sen tietää Bolshunovkin.

– Minulla ei ole mitään syytä pelätä Iivoa, Bolshunov sanoi IS:lle.

0,4 km: Tästä alkaa runsaan kilometrin mittainen nousu. Se pitää ottaa maltilla. Ylilyönnit kostautuisivat myöhemmin.

1,5 km: Nousun päällä odottanee ensimmäinen väliaikapiste. Niskanen on perussuorituksellaan kärjen tuntumassa. Siihen kuka on väliajoissa kärjessä, ei kannata kiinnittää liikaa huomiota: hän on todennäköisesti aloittanut liian kovaa.

1,6–3,2 km: Laskun jälkeen tulee pienempi nousu. Jos Niskanen on iskussa, hän alkaa tehdä eroa muihin tästä lähtien. Laskuissa sitä ei kuitenkaan hirveästi synny.

3,5–5,5 km: Tasainen työpätkä, jota seuraa monta pientä nousua. Tässä välissä Niskasen pitäisi saada tehtyä monta sekuntia eroa pahimpiin uhkaajiinsa.

5,5–7,5: Laskua, nousua ja taas laskua. Eron muihin pitäisi pysyä vähintään samana. Ainakin puolet kisan aikana syntyvästä erosta voi olla jo tehtynä.

7,9–9 km: Suuri nousu heti toisen kierroksen alkuun. Niskasen eron muihin pitäisi kasvaa entisestään. Yhdeksän kilometrin jälkeen Niskasen ero voi olla jopa suurimmillaan. Nousun jälkeen saatava väliaika ylivoimaisesti tärkein tähän asti saaduista.

9–10,75 km: Laskupainotteinen osuus, jonka aikana ei pitäisi syntyä suuria eroja.

10,75–12,5 km: Niskaselle sopiva tasaisen työpätkän ja nousun yhdistelmä. Johdon ei pitäisi tässä juuri huveta, mutta sitä ei todennäköisesti myös juuri tule lisääkään.

12,5–15 km: Hurjaan alkuvauhtiin luottava Bolshunov ja tasaisen kovan matkavauhdin taktiikalla liikkeellä oleva Niskanen hyytyvät niihin verrattuna, jotka ovat säästelleet paukkujaan loppuun. Näihin kuuluvat ainakin Ustjugov, Iversen ja muut norjalaiset.

Maali: Täällä selviää, ehtikö Niskanen kerätä muihin riittävän suuren kaulan ennen viimeisiä kilometrejä. Jos ehti, hän juhlii maailmanmestaruutta.

Tuoreimmat osastosta