Norjalaiset veivasivat paineet Iivo Niskasen niskaan – suomalainen heitti naurulla höystetyn vastakuitin - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Norjalaiset veivasivat paineet Iivo Niskasen niskaan – suomalainen heitti naurulla höystetyn vastakuitin

Julkaistu: 27.2.2019 6:35

Miesten 15 km:n perinteisen hiihtotavan väliaikalähdössä on monien mielestä yksi suosikki ylitse muiden: Iivo Niskanen.

Myrskyn jälkeen koittaa usein poutasää. Näin voi sanoa käyneen myös olympiavoittaja Iivo Niskaselle, joka oli kuin myrkyn niellyt lauantaisen yhdistelmäkisan ja sunnuntaisen parisprintin jälkeen.

Lauantaina Niskanen kaatui juottopaikalla, sunnuntaina oli hänen viestiparinsa Ristomatti Hakolan vuoro lysähtää Seefeldin MM-kisojen lumeen.

Tiistaina aamupäivällä suomalaismedian edessä nähtiin kuitenkin vapautunut, rento ja itseluottamusta uhkuva Niskanen. Kädet taskussa seisoskelleelta

Niskaselta irtosi tämän tästä hymy, ja ainakin olemuksensa perusteella hän on huomenna valmis puolustamaan Lahdessa 2017 voittamaansa vastaavan matkan maailmanmestaruutta.

– Ei tässä ole mitenkään erikoisella tavalla tarvinnut sunnuntain kisaa nollailla. Ei tullut täydellistä onnistumista kumpanakaan päivänä, mutta urheilussa sattuma tarkoittaa välillä hyviä ja välillä huonoja juttuja. Olen luottavainen tulevan kisan suhteen, Niskanen jutteli.

Norjalaisleirissä Niskasta pidetään 15 km:n voittajasuosikkina. Hänet nostetaan ohi myös Venäjän väsymättömän latukoneen Aleksandr Bolshunovin, joka pesi suomalaisen samalla matkalla MM-kisoja edeltäneessä maailmancupissa.

  • Artikkelin pääkuvana olevalla videolla IS:n kisatiimi analysoi miesten 15 kilometrin ennakkoasetelmat ja perkaa naisten 10 kilometrin kilpailun

Esimerkiksi Martin Johnsrud Sundby sanoi, että Niskanen on ykkössuosikki, Bolshunov kakkonen ja muut tulevat perässä.

Kun Niskaselta kysyttiin asetelmasta, hän naurahti ja tokaisi:

– Äh, tuohon leukailuun on paha lähteä mukaan. Norjalaiset ovat huonompia ennustamaan säätäkin kuin suomalaiset, kuului Niskasen vastakuitti.

Martin Johnsrud Sundby.

Martin Johnsrud Sundby.

– Bolshunov ei ole enää edellisen, selvästi voittamansa 15 km:n jälkeen haastaja. Hänen lisäkseen myös norjalaiset itse ovat pahoja vastustajia. Esimerkiksi Sundby voi nyt olla tosi kova, koska pääsee iskemään paineetta takaa. Tämä tilanne voi olla hänelle henkisesti helpompi.

Viime talvena viidelläkympillä olympiakultaa juhlinut Niskanen kuvailee Seefeldin ratojen nousuja ”loivapiirteisiksi”. Hän toivoo hidasta ja raskasta keliä, koska silloin työpätkät olisivat pitempiä.

Hän ei sulkenut pois mahdollisuutta, että hörppisi nestettä kehoonsa kisan ehtoopuolella. Eikä hän pelännyt, että juottopaikalla sattuisi uudestaan ”mitään sählinkiä”.

– Satoja juottoja on takana ja vain yksi harmillinen tapaus. Samat äijät olivat juottamassa minua jo Lahdessa ja Etelä-Koreassa, ja niistä tuli hyvää menestystä, Niskanen kertoi.

– On se kuitenkin hyvä saada hieman kostutettua suuta, ettei ole kitalaki aivan kuivana. Katsotaan, millainen keli tulee.

Pentsinen antaa viestinäyttöjä

Suomi saa 15 kilometrille viisi miestä, yhden lisäpaikan Niskasen edellisen MM-kullan vuoksi.

Yksi starttaajista on Anssi Pentsinen, joka on syksystä lähtien tähdännyt nimenomaan tälle matkalle. Pentsinen toivoo pystyvänsä hiihtämään viimein arvokisoissa omalla tasollaan. Kuluva kausi on toistaiseksi ollut hänelle haasteellinen.

– Kauden aikana harjoittelussa on myös pitänyt ottaa riskejä, kun kaikki ei tuntunut menneen suunnitelmien mukaan. Itselleni realismia on sijoittuminen 30 parhaan joukkoon, Pentsinen sanoi.

– Perjantainen viesti kiinnostaa. En tiedä, onko tällä kisalla vielä vaikutusta viestivalintoihin, mutta aion hiihtää sillä silmällä, että antaisin vielä näyttöjä viestiä varten.

Tuoreimmat osastosta