Krista Pärmäkoski hiihtää päämatkansa – Harri Kirvesniemi nostaa esiin kriittisen tekijän: ”Eroja voi tulla helposti”

Julkaistu:

mm-seefeld
Krista Pärmäkoski ei ota paineita koko Suomen joukkueen menestyksestä.
Tähtihiihtäjä Krista Pärmäkoskelta odotettiin suuria jo lauantain yhdistelmäkisassa. Kahdeksas sija oli pettymys. Se loi samalla kysymysmerkin viime talven kolminkertaisen olympiamitalistin päälle. Onko Pärmäkoski, 28, mitalikunnossa Seefeldissä?

Hiihtäjä itse ei myönnä olevansa huolissaan, eikä myöskään hänen henkilökohtainen valmentajansa, maajoukkueluotsi Matti Haavisto.

Pärmäkoski uskoo, että sunnuntain pariviesti toimi hyvänä herättäjänä. Seitsemännestä sijasta huolimatta hän kellotti toisella osuudella porukan nopeimman ajan. Ensimmäinen osuus meni pussissa, ja kolmannella hän heitti pyyhkeen kehään hyvissä ajoin.

– Kestin happoa hyvin. Uskon, että nyt kroppa on auki. Pystyn pitämään itseni ahtaalla ja palautumaan laskuissa, Pärmäkoski pohti päämatkansa, naisten 10 kilometrin kisan aattona.

Tiistaina kello 16 alkavasta naisten kymmenen kilometrin väliaikalähtökilpailusta voidaan odottaa jälleen Norjan Therese Johaugin suvereenia näytöstä.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi uskoo, että norjalaiskuningattaren takana kahdesta muusta mitalista käydään tiukka taisto.

– Kaiken järjen mukaan Krista Pärmäkosken pitäisi olla siinä mukana.

Pärmäkosken kanssa mitalitaistoon kuuluvat Norjan Ingvild Flugstad Östberg ja Astrid Jacobsen, Ruotsin Charlotte Kalla ja sairastelusta kärsinyt Ebba Andersson sekä Venäjän Natalia Neprjajeva. Vasta 19-vuotias ruotsalaislupaus Frida Karlsson on jälleen kisan musta hevonen.


Tiistaiksi Seefeldiin on ennustettu paahtavaa auringonpaistetta. Lämpötila saattaa nousta päivällä jopa lähemmäs kymmentä astetta.

Kisan alkamisaika tuo keitokseen lisämausteen. Oletetun paisteen lähtiessä auringon mukana laskuun, lämpötila laskee välittömästi ja osa radasta jää varjoon. Se tekee suksihuollon haastavaksi: osassa rataa on vesikeli, mutta toisaalla lumen pinta voi jäätyä nopeastikin.

– Latu saattaa liukastua todella nopeasti. Esimerkiksi joku lasku saattaa muuttua jopa 5–10 minuutissa erittäin paljon nopeammaksi, jos se menee varjoon, 14-kertainen arvokisamitalisti Kirvesniemi kertoo.

– Nämä kelien muutosvaiheet ovat huollolle todella haastavia. Suksissa voi tulla helposti eroja, joita saattaa syntyä ihan kumpaan suuntaan tahansa.


Kun pertsan kymppi hiihdettiin edellisen kerran arvokisoissa Lahdessa kaksi vuotta sitten, ”varmana” mitalistina pidetyn Pärmäkosken kisa kaatui juuri suksiin. Lipsuneilla kapuloilla matkaa taittanut Pärmäkoski oli lopulta Kerttu Niskasen takana seitsemäs.

Naisten kisa käynnistyy tiistaina paikallista aikaa kolmelta. Pärmäkoski toivoo, että keli ehtisi ”rapsahtaa” hänen hiihtovuorolleen. Eli auringonpaisteen hellittäessä lämmössä sulanut ladun pinta ehtisi jäätyä.

– Se voisi olla minulle jopa parempi. Nousut ovat tosi jyrkkiä. Uskon, että se on vahvuuteni. Pystyn kuitenkin hiihtämään myös niitä jyrkkiä vuorohiihtopätkiä.

– Kympin kisan ladut ovat vaihtelevampia kuin lauantaina: hiihdetään ylös alas. Olen iloinen, että nyt hiihdetään tällä puolella.

”Ei täällä voi alkaa synkistellä”

Tiistaina hiihdetään eri lenkillä kuin lauantain yhdistelmäkisassa. Rata on raskaampi, minkä pitäisi suosia Pärmäkoskea.

Hän kertoo panostaneensa Seefeldissä ennen kaikkea juuri perinteisen kympille.

Mitalimahdollisuuksista kysyttäessä Pärmäkosken vastaukset ovat tarkkaan harkittuja ja varovaisia. Toiveikkuutta on kuitenkin aistittavissa.

– Jos siitä ei tule, silti on vielä kaksi matkaa jäljellä (viesti ja 30 km). Ei tässä heitetä kirvestä kaivoon, vaikkei tiistaina onnistuisikaan, Pärmäkoski sanoi.

– Totta kai lähden taistelemaan sinne. Ei täällä voi alkaa synkistellä ensimmäisten kisojen jälkeen.

”Urheilen itselleni”

Pärmäkoski on tuonut joukkuekilpailut mukaan luettuna mitalin kuusista edellisistä arvokisoista eli Oslosta 2011 alkaen.

Toiveet Suomen tämänvuotisen mitalitilin avaamisesta lepäävät tiistaina ja keskiviikkona ykköstykkien Pärmäkosken ja Iivo Niskasen harteilla.


Pärmäkoski kuitenkin vakuuttaa, ettei ota lisäpaineita koko Suomen kisamenestyksen pelastamisesta.

– Urheilen itselleni. En ota paineita tästä, kuten en muustakaan.

– On totta kai kiva, kun onnistuu ja Suomen kansa elää mukana – niin onnistumisissa kuin epäonnistumisissa.


Myös Kerttu Niskanen on nimetty tiistain kilpailuun. Hän antoi reilu viikko sitten maailmancupissa myrskyvaroituksen voittamalla perinteisen kympin.

– Monet arvostelivat Cognen kisan tasoa, mutta fakta on, että Kerttu voitti siinä kisassa Neprajevan ja Karlssonin, jotka olivat lauantaina MM-laduilla kolmas ja viides, Kirvesniemi muistuttaa.

– Jos Niskanen on toipunut, hän voi olla yllättävänkin korkealla, Kirvesniemi sanoo.

Muut suomalaiset tämän päivän kisassa ovat Laura Mononen ja Johanna Matintalo. Mononen onnistui mainiosti yhdistelmäkisassa lauantaina (12:s), mutta varsinkin viime aikoina heikosti esiintyneelle Matintalolle kymppi on näytönpaikka torstain viestiä ajatellen.

Kisa alkaa klo 16 Suomen aikaa. IS seuraa kisaa hetki hetkeltä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt