Miksi Therese Johaug sai dopingkärynsä anteeksi? Kari-Pekka Kyrö jyrähtää puolustelijoille: ”Tekopyhiä ja kaksinaamaisia”

Miksi maastohiihtoperhe ja yleisö ovat antaneet dopingkäryn anteeksi Norjan ykköstähdelle Therese Johaugille mutta eivät dopingista epäillyille venäläishiihtäjille?

Therese Johaug tuuletti yhdistelmäkisan maailmanmestaruutta lauantaina.

26.2.2019 5:51

Päätähdestä ei ollut epäilystäkään. Kaikkien toimittajien katseet olivat ylämäkien kuningattaressa, maitotilan sisukkaassa kasvatissa, tuossa eloveenamaisessa kaunottaressa.

Therese Johaugissa, maailman parhaassa naishiihtäjässä.

Norjan maastohiihtomaajoukkueen perjantainen info kiinnosti kansainvälistä mediaa, sillä Johaug palaa lauantaina Seefeldissä arvokisoihin noin neljän vuoden tauon jälkeen.

Johaug, 30, kärysi dopingista loppuvuodesta 2016 ja sai 18 kuukauden kilpailukiellon, jonka vuoksi supertähdeltä jäivät väliin sekä Lahden MM-hiihdot 2017 että Pyeongchangin olympialaiset 2018.

– Olen niin onnellinen, että olen nyt tässä. Lauantai on suurensuuri päivä minulle, aurinkoisesti hymyillyt norjalainen sanoi.

Kukaan ei enää muista runsaan kahden vuoden takaisia tapahtumia. Kukaan toimittaja ei kysy dopingista. Kukaan ei epäile mitään.

Kaikki vain suitsuttavat norjalaisen ylivoimaa.

Therese Johaug on suosikki voittamaan neljä MM-kultaa Seefeldissä.

Kysyipä asiaa oikeastaan keneltä tahansa, vastaus on aina sama: Therese Johaug on saanut anteeksi.

– Käsitykseni mukaan kukaan kansainvälisessä hiihtoperheessä ei kanna kaunaa Johaugille. Hän on tervetullut takaisin, Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto sanoi.

– Olen sataprosenttisen varma siitä, että Therese teki tahattomasti virheen. Hän oli ylivoimainen jo ennen käryään – miksi hän olisi niin idiootti, että tuhoaisi kaiken aloittamalla dopingin käytön? Shit happens, Norjan entinen hiihtotähti Anette Böe linjasi.

Samaan aikaan iso osa venäläisistä hiihtäjistä kilpailee armottoman suurennuslasin, jatkuvien dopingepäilysten, alla.

Kansainvälisen hiihtoperheen tuomitsevat katseet kohdistuvat myös niihin venäläishiihtäjiin, joita ei ole koskaan edes tuomittu dopingista.

Miksi joku saa erheensä anteeksi, toiset taas eivät?

Johaugin myyttistä karismaa säteilevien, sirojen kasvojen taakse kätkeytyy armoton taistelija – todellinen latutappaja, joka on valmis syömään vastustajansa elävältä jo pelkästään vinkumalla joka hengenvedollaan kuin intiaani.

Onko hän ylivoimansa vuoksi erikoisasemassa?

Suomen maastohiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ei ole tottunut pitämään kynttiläänsä vakan alla eikä tee sitä nytkään.

Kyrön mielestä venäläisiä kohdellaan epäreilusti suhteessa norjalaisiin – eikä hän ole mielipiteensä kanssa yksin.

– Se johtuu Norjan hegemoniasta ja ylivallasta kansainvälisessä hiihdossa.

– Eikä mediakaan ole synnitön. Norjalaiset saavat anteeksi, koska kyse on mielikuvilla pelaamisesta, Kyrö latasi.

– Aina kun jotain norjalaisten kannalta ikävää nousee esiin, ruotsalaiset nousevat puolustamaan ja pian asioista vaietaan. Ruotsalaiset ovat tekopyhiä ja kaksinaamaisia.

– He muka tekevät pikkujäyniä mutta todellisuudessa he pitävät norjalaisten puolia ja syyttävät kaikkia muita rikollisesta toiminnasta. Vastuutonta!

Hiihtoperheen ja yleisön keskuudessa nähdään yleisesti, että Venäjän taakaksi muodostuivat Sotshin olympialaiset 2014, joissa maa oli käyttänyt systemaattisesti dopingia yli lajirajojen.

– Norjassa Johaugin tapaus hoidettiin loppujen lopuksi maan lajien ja säädösten mukaan, kun taas venäläiset eivät ole juuri olleet valmiita edes tunnustamaan dopingin käyttöään, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala näki.

– Venäläiset eivät ole osoittaneet katumusta, ja se on vaikuttanut ihmisiin. Tästä asenne-erosta Johaugin ja venäläisten erilainen asema nähdäkseni johtuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?