MM-tuomio: Surkuhupaisaa pelleilyä! Miesten seisoskelu pariviestissä oli kuin Pattayan-konferenssin valmistelukokous - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Surkuhupaisaa pelleilyä! Miesten seisoskelu pariviestissä oli kuin Pattayan-konferenssin valmistelukokous

Julkaistu: 25.2.2019 11:13

Ilta-Sanomien raati ruotii MM-Seefeldin kuumat puheenaiheet persoonalliseen tyyliinsä.

Suomella oli epäonnen päivä Seefeldissä sunnuntaina. Raadissa nyt jäseninä Ilta-Sanomien toimittajat Mikko Knuuttila ja Ville Touru sekä IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi.

Mikko Knuuttila

Päivän tähti: Yhdistetyn mäkivalmentaja Jarkko Saapunki hurmasi rehellisyydellään Ylen tv-haastattelussa mönkään menneen pariviestin jälkeen. Saapunki ilmoitti Eero Hirvosen ja Ilkka Herolan hyppyjen olleen ”hirveää kuraa”. Saapunki sanoi myös, että oli lähellä pakata kamppeensa ja painua ”Bahamalle, perkele”.

Päivän tarina: Ristomatti Hakola kertoi kisan jälkeen, ettei ollut edellisenä yönä nukkunut kuin kaksi tuntia. Hakolan mukaan valvomisella ei ollut vaikutusta hiihtoon, mutta tutkimusten mukaan univaje vaikuttaa kuin humalatila. Olisiko Hakola pysynyt pystyssä, jos hän olisi nukkunut kunnolla? Seefeldistä on tulossa jossittelujen kisat.

Iivo Niskanen (oik.) lohdutti pariaan Ristomatti Hakolaa, kun mitalihaave oli miesten parisprintissä kaatunut italialaiseen suksisauvaan.

Päivän moka: Kerttu Niskasen sairastuminen vei ilmat naisten pariviestijoukkueesta. Anne Kyllönen teki varmasti parhaansa Krista Pärmäkosken parina, mutta Suomi ei missään vaiheessa ollut edes lähellä mitalitaistelua. Kyllösen, 31, taktiikkana oli levätä alkuosuudet ja painaa lopussa kovaa. Se ei onnistunut.

Päivän tyyli: Sarvikypärä päässään naisten pariviestifinaalia seurannut Anton Hedlund myönsi ruotsalaismedialle jälkeen kyynelehtineensä koko kisan ajan. Hedlund jännitti avovaimonsa Maja Dahlqvistin otteita ladulla. Lopulta Ruotsi voitti, ja Hedlund pääsi antamaan rakkaalleen tämän uran ensimmäisen kultasuudelman.

Päivän yllätys: Hidastelu miesten pariviestin viimeisen mäen päällä hämmensi tv-katsojia ja raivostutti asiantuntijoita. Norjalainen vuoden 1985 maailmanmestari Arild Monsen kutsui touhua ”parodiaksi”. Syy kävelyyn oli siinä, että kukaan ei halunnut lähteä ensimmäisenä laskuun halkomaan tuulta ja antamaan muille peesietua.

Harri Kirvesniemi

Tähti: Johannes Hösflot Kläbo. Huolimatta todella erikoisesta kisasta, norjalainen hallitsi ylivoimaisesti loppuratkaisut. Muilla ei ollut paljon nokan koputtamista. Aleksandr Bolshunov oli ainoa, joka pystyi edes vähän haastamaan.

Norjalaisilla oli taas aihetta juhlaan: Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen (etualalla) voittivat parisprintin MM-kultaa.

Tarina: Aktiivihiihtäjien pitämä FIS:n Pattayan-kokouksen valmistelukokous. Siltä parisprintin seisoskelu vaikutti. Se oli jotenkin surkuhupaisa tilanne, jollaista ei saisi edes syntyä. Toivottavasti se samalla vähän herätti.

Moka: Sprinttirata. Olosuhteet olivat toki osasyy, kun keli oli niin liukas. Kisa ei välttämättä ollut kaikin puolin reilu. En usko, että tuollaista halutaan nähdä jatkossakaan: Matkalla ei oikeastaan tapahtunut yhtään mitään, ja kaikki jäi aivan lopun varaan. Vähän kuin oltaisiin turhaan hiihdelty viisi ja puoli osuutta.

Tyyli: Laskuasennot. En kellottanut, mutta tuntui, että varsinkin naisten kisassa mentiin varmaan puolet ajasta laskuasennossa. Siihen vaikutti liukas keli ja nämä pitkät loivat taipaleet, joihin sai hyvän vauhdin ja kyykytettiin todella pitkiä aikoja.

Yllätys: Slovenian Katja Visnarin ja Anamarija Lampicin hopea oli todella suuri yllätys. Sitä auttoivat erikoinen rata ja erittäin liukas keli. Sprintterit olivat vahvoilla. Nyt pystyi puhumaan todella sprinttiviestistä, eikä niinkään pariviestistä. Naisten kisan 1. ja 2. olivat molemmat sprinttereistä koottuja joukkueita.

Slovenian Anamarija Lampic (vas.) ja Katja Visnar juhlivat naisten parisprintin hopeaa.

Ville Touru

Tähti: Mika Kulmala. Suomen hotellilla alkoi lauantai-iltana kuhina, kun sairastunutta Kerttu Niskasta alettiin eristää muista. Huoneet olivat kortilla, mutta Hiihtoliiton toiminnanjohtaja nappasi petivaateet kainaloonsa ja läksi yön selkään etsimään toista majapaikkaa, jotta Johanna Matintalolle saatiin uusi huone.

Tarina: Jos ja jos. Kaatuilu muodostui suomalaisteemaksi viikonloppuna. Lauantaina Iivo Niskanen konttasi huoltomiesten jalkoihin, ja sunnuntaina oli Ristomatti Hakolan vuoro ottaa lähikontaktia tantereeseen. Molemmista jäi kosolti jossiteltavaa mutta sehän onkin yksi urheilun hienouksista.

Moka: Yhdistetyn mäkivire. Suomen joukkue räpelsi Innsbruckin suurmäessä päivästä toiseen. Ennen MM-kisoja löytynyt mäkivire ja sitä kautta menestysodotukset olivat vain kaukainen muisto. Suomen onneksi tällä viikolla hypätään Seefeldin normaalimäessä. Se on uusi arpa raaputettavaksi.

Yhdistetyn mäkivalmentaja Jarkko Saapunki ei säästellyt sanojaan arvioidessaan yhdistetyn hyppyjä Ylellä: ”Ketuttaa aivan saa… simona!”

Tyyli: Aleksandr Bolshunov on kuin juna, jota ei voi pysäyttää. Venäläishirmu ei paljon juttele – ainakaan muulla kuin venäjän kielellä – vaan antaa tulosten puhua puolestaan. Kun parisprintin lopussa kaikki pysähtyivät mäen päälle, Bolshunov ei jaksanut moista pelleilyä katsella vaan lähti jälleen jyskyttämään raiteillaan.

Yllätys: Norja ei voittanut hiihtokisaa! Vuonomaa juhli voittoa MM-kisojen neljässä ensimmäisessä kisassa, mutta putki katkesi naisten parisprintissä, jossa Ruotsi oli oli ykkönen. Norja jätettiin tylysti vasta kolmanneksi. Miesten puolella toki tuli kulta, mutta olikohan sunnuntai Norjassa pettymys?