Kommentti: Venäjän hiihtotähti Sergei Ustjugov uhmasi valmennusjohtoa harvinaisella ratkaisulla – luopui varmasta MM-mitalista - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Venäjän hiihtotähti Sergei Ustjugov uhmasi valmennusjohtoa harvinaisella ratkaisulla – luopui varmasta MM-mitalista

Julkaistu: 25.2.2019 9:00

Kaksinkertainen maailmanmestari teki päätöksen, jollaisia nähdään harvoin nykypäivän huippu-urheilussa, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Sunnuntain parisprinttiduo Gleb Retivyh ja Aleksandr Bolshunov ei ollut se yhdistelmä, johon Venäjän joukkueenjohto ja valmennus olivat ladanneet suuret odotuksensa Seefeldin MM-kisoissa.

Itänaapurin hiihtopomojen papereihin oli ennen MM-kisojen alkua rustattu maan ykköshiihtäjän Bolshunovin ja kaksinkertaisen maailmanmestarin Sergei Ustjugovin nimet.

Bolshunoville ja Ustjugoville ennustettiin parisprintistä varmaa MM-mitalia. Parivaljakon piti olla myös norjalaisten ennakkosuosikkien Emil Iversenin ja Johannes Hösflot Kläbon kovin horjuttaja.

Kisamatkaan liittyvät valinnat herättivät kuitenkin keskustelua – etenkin sen jälkeen, kun varamieheksi nimetty Retivyh sijoittui torstain henkilökohtaisessa sprintissä parhaana venäläisenä kolmanneksi.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe teki epäilijöille harvinaisen selväksi, että Ustjugovin paikka parisprintissä oli taattu. Lahden MM-kisojen hiihtokuningas kuuluu Välben suosikkeihin paitsi saavutustensa myös viime vuosien tapahtumasarjan vuoksi.

Välben ja valmennustiimin harmiksi Ustjugov oli itse eri mieltä.

– En ole ansainnut sitä paikkaa. Gleb Retivyh ja Aleksandr Bolshunov ovat osoittaneet olevansa hyvässä kunnossa. Mielestäni on reilua, että he saavat hiihtää parisprintin yhdessä, Ustjugov sanoi venäläismedialle.

Ustjugovin mieltä yrittivät muuttaa niin joukkueenjohto kuin pitkäaikainen valmentaja Ivan Bragin, mutta itsepäisyydestään tunnettu tähti ei taipunut auktoriteettien edessä.

26-vuotiaan hiihtäjän ratkaisu on huippu-urheilun kaltaisessa raa’assa pelissä kaikin puolin erikoinen.

Retivyh ja Bolshunov saavuttivat sunnuntaina MM-hopeaa, mutta mitali olisi ollut yhtä lailla tyrkyllä Ustjugov–Bolshunov-duolle – siitäkin huolimatta, ettei edellisen päivän yhdistelmäkisa mennyt Ustjugovin toiveiden mukaan.

– Voi hyvin olettaa, ettei lopputulos olisi nähdynkaltaisessa kilpailussa muuttunut, vaikka Ustjugov olisi hiihtänyt parisprintissä. Hänellä meni siinä mitali, Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi arvioi.

Sergei Ustjugov halaili Norjan Sjur Rötheä ja Martin Johnsrud Sundbyä lauantain yhdistelmäkisan jälkeen.

Syitä Ustjugovin ratkaisuun on spekuloitu kiivaasti.

Hiihtotähteä lapsuusvuosista luotsanneen Ivan Braginin mukaan Ustjugovilla on aina ollut ”liian vahva oikeudenmukaisuuden tunto”. Asiaa vähemmän romantisoivat kokevat, että päätöksen taustalla painoi epävarmuus omasta suoritustasosta perinteisellä hiihtotavalla.

Lajiasiantuntijat ovat joka tapauksessa yhtä mieltä, ettei vastaavanlaista kieltäytymistä nähdä kilpaurheilussa juuri koskaan.

MM-matka jää yleensä väliin, jos siinä ei ole realistisia mahdollisuuksia mitaleille tai terveystilanne on sitä luokkaa, ettei hiihtäminen ole hyvinvoinnin tai kisojen jatkon kannalta järkevää.

Ustjugovin tapauksessa kyse ei ollut kummastakaan edellä mainitusta tekijästä, mistä kertoo jo valmennusjohdon palava halu saada hänet starttiviivalle.

Monenlaisissa skandaaleissa marinoitunut Siperian kasvatti osoitti jälleen olevansa varsin erikoinen tapaus.

Huippu-urheilijat ovat tottuneet siihen, että vuosien työtä, tuskaa ja kyyneleitä mitataan lopulta arvokisamitalien määrällä. Moni on valmis ottamaan sen mitalin hinnalla millä hyvänsä.

Ustjugov ei.

Aleksandr Bolshunov (vas.) ja Gleb Retivyh saivat sunnuntai-iltana kaulaansa parisprintin MM-hopeamitalit.

Lisää aiheesta