Kommentti: Suomen joukkueen yllä leijuvat katastrofin ainekset Seefeldin MM-kisoissa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suomen joukkueen yllä leijuvat katastrofin ainekset Seefeldin MM-kisoissa

Julkaistu: 25.2.2019 5:57

Suomella on enää yksi ”varma” mitali, kirjoittaa Marko Lempinen Seefeldistä.

Yhdistetyn mäkivalmentaja Jarkko Saapunki sanoi sunnuntaina Ylellä ääneen sen, mitä monet eivät olisi uskaltaneet.

Saapungin pinna paloi pahasti, kun yhdistetyn mäkihyppy meni taas poskelleen: sekä Eero Hirvonen että Ilkka Herola epäonnistuivat pahasti, ja siihen sulivat mitalihaaveet joukkuesprintissä.

– En voi käsittää, miten karmeita suorituksia, ja miten ei ole voinut auttaa urheilijoita paremmin. Ketuttaa aivan saa… simona! Saapunki avautui Ylelle.

Saapunki puhui ainoastaan yhdistetyn mäkikisasta, mutta tavallaan hänen purkauksensa heijasteli koko Suomen MM-joukkueen suorituksia Seefeldissä. Ladulla suomalaisten suoritukset eivät ole olleet ”karmeita”, mutta kokonaisuus on selvä pettymys.

  • Ilta-Sanomien Seefeldissä olevat toimittajat Marko Lempinen ja Ville Touru ruotivat artikkelin pääkuvana olevalla videolla MM-kisojen alkupäiviä.

Tässä vaiheessa MM-joukkueen mitalisaldon ei pitänyt näyttää nollaa, vaan kahta, parhaimmillaan jopa 3–4 mitalia.

Iivo Niskanen hiihti upeasti lauantain yhdistelmäkisassa ja olisi ilman pyllähdystä todennäköisesti napannut mitalin. Miesten parisprintissä mitalisarake olisi niin ikään todennäköisesti karttunut, mikäli vuorostaan Ristomatti Hakola ei olisi mennyt kumoon.

Yhdistetyn lisäksi vajaaksi ovat jääneet muun muassa mitalisuosikki Krista Pärmäkosken veto yhdistelmäkisassa ja naishiihtäjien yritykset vapaan sprintissä. Miesmäkihyppääjät ovat lysähtäneet kummulle jopa odotettua aikaisemmin.

Epäonnelle ei mahda mitään. Toisaalta jossittelukin on turhaa, koska odottamattomat vastoinkäymiset kuuluvat urheiluun. Ja vaikka nähtyä epäonnea ei olisi nähty, iso kuva olisi pysynyt samana: alisuorittajia on ollut enemmän kuin onnistujia.

Miksi näin? Miksi suomalaiset ovat olleet vaiheessa?

Vajavaisia pohjia

Ei ole olemassa yhtä relevanttia vastausta. Esimerkiksi hiihtäjien harjoittelu tapahtuu pääasiassa yksilöllisesti, ja näin ollen monen vajaatehoisen urheilijan kohdalla myös virheiden syyt ovat yksilöllisiä.

Merkillepantavaa tällä kaudella on kuitenkin ollut, että poikkeuksellisen monella maajoukkuehiihtäjällä meni harjoitusjakso enemmän tai vähemmän pieleen. Näin tapahtui esimerkiksi Kerttu Niskaselle, Johanna Matintalolle ja Matti Heikkiselle.

Samaan aikaan on väännetty tiukasti peistä, pitäisikö vastuun maajoukkuehiihtäjien harjoittelulinjauksista kuulua enemmän urheilijoiden henkilökohtaisille luotseille vai maajoukkueen valmennukselle.

Yhteisen, selvän linjan puuttuessa urheilijoilta on nähty sooloilua maajoukkueleireillä, mikä on ilmentänyt, ettei kaikki ole kunnossa. Yritystä on ollut paljon, mutta yhteisen kielen puuttuessa jopa liikaakin.

Moni urheilija odotti parempaa käynnissä olevista Seefeldin MM-kisoista. Suunta voi kuitenkin vielä muuttua.

Moni urheilija odotti parempaa käynnissä olevista Seefeldin MM-kisoista. Suunta voi kuitenkin vielä muuttua.

Monen urheilijan kohdalla pohjat eivät siis ole optimaaliset. Olisi toisaalta voinut odottaa, että Suomi hankkii huoltopuolella etulyöntiasemaa itselleen.

Suomen ”monsterimainen” huoltorekka on MM-kisojen suurin, mutta toistaiseksi valtava panostus ei ole näkynyt odotetusti. On pikemminkin tullut paikka paikoin jopa turpiin vastustajilta.

Kun nämä kaksi tekijää yhdistää, vastauksia alkaa paljastua.

Sattuman varassa

Missä kilpailuissa Suomi voi vielä realistisesti saavuttaa mitalin? Suomen veroiselle hiihtomaalle 4–5 MM-mitalia pitäisi olla vakio. Tässä kohdin on syytä huolestua.

Nimittäin Suomella on enää yksi ”varma” mitalilaji, miesten 15 kilometrin perinteisen kisa keskiviikkona. Iivo Niskanen on huippukunnossa ja ainakin omissa papereissani kisan voittajasuosikki numero yksi.

Norjan valmentajan Eirik Myhr Nossumin mukaan Niskanen ja Aleksandr Bolshunov ”eivät voi pudota mitaleilta ilman epäonnea”. Lausuntoon ei ole lisättävää.

Ristomatti Hakola voi yllättää samassa kisassa ja olla kymppisakissa, mutta nähdyn perusteella Krista Pärmäkoski ei ole enää itsestäänselvä mitalisuosikki perinteisen kympillä tiistaina, pikemmin haastaja – ja tilanne on sama myös kisat päättävällä kolmellakympillä.

Viesteissä Suomella on yllätyssauma, mutta kaiken pitää silloinkin onnistua täysin nappiin. Sama pätee yhdistetyn jäljellä oleviin kisoihin: menestystoiveet ovat sattuman varassa.

Katastrofin ainekset leijuvat ilmassa.