Harri Kirvesniemi arvioi Suomen selvästi alakanttiin menneitä kisoja – MM-laduille jyrkkä tuomio: ”Irvokasta” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Harri Kirvesniemi arvioi Suomen selvästi alakanttiin menneitä kisoja – MM-laduille jyrkkä tuomio: ”Irvokasta”

Julkaistu: 24.2.2019 21:23

IS:n hiihtoasiantuntija katsoo, että MM-kisat ovat olleet suomalaisittain toistaiseksi pettymys.

Kaksi odotettua kisaa, kaksi odottamatonta pettymystä.

Seefeldin MM-kisojen ennakkokaavailuissa Suomi kuului mitalisuosikkeihin sekä naisten että miesten parisprintissä. Lopputuloksissa Suomi oli kuitenkin kummassakin kisassa vasta seitsemäs.

Ongelmat alkoivat myöhään lauantai-iltana, kun alun perin kisaan ilmoitettu Kerttu Niskanen sairastui. Tilalle tullut Anne Kyllönen yritti tehdä Kirsta Pärmäkosken parina parhaansa, mutta jäi osuuksillaan statistiksi.

  • Ilta-Sanomien Seefeldissä olevat toimittajat Marko Lempinen ja Ville Touru ruotivat artikkelin pääkuvana olevalla videolla MM-kisojen alkupäiviä.

Miesten puolella mitalisaumat menivät ankkuri Ristomatti Hakolan kaatumiseen vaativassa laskussa. Iivo Niskanen oli suksiongelmistaan huolimatta tuonut Suomen mitalitaistelussa viimeiseen vaihtoon.

Niskasella oli kahdella ensimmäisellä osuudella suksiongelmia. Olympiavoittaja kertoi hiihtäneensä aluksi lauantaisen yhdistelmäkisan suksilla, eivätkä ne hänen mukaansa toimineet lainkaan. Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi kummasteli Niskasen suksivalintaa.

– Tuntuu erikoiselta, että Iivo epäonnistui suksen valinnassaan. Eilen oli aivan eri keli kuin tänään, ja juuri siksi asia ihmetyttää, Kirvesniemi sanoi.

– Tällä valinnalla ei ollut kuitenkaan mitään vaikutusta lopputulokseen. Iivo taisteli heikolla suksellakin kärjen tuntumassa, ja itse asiassa viimeisellä lenkillä hänellä oli jo ihan hyvä ”kapula” allaan. Hakolalla oli huippusuksi allaan, ja ilman muuta Suomella oli mitalisauma. Se kuitenkin meni siihen harmittavaan kaatumiseen.

Kirvesniemen mukaan Hakola oli huippuasemissa ennen kohtalokasta laskua. Hän oli pääsemässä kahden kilpakumppanin peesistä ”lentäen” seuraavaan ylämäkeen.

– ”Rise” olisi heittänyt siinä automaattisesti heidän ohitseen, ja hänen tasatyöntötekniikkansa näytti tänään tosi hyvältä, Kirvesniemi linjasi.

Kisan voitti Norjan parivaljakko Emil IversenJohannes Hösflot Kläbo. Ankkurina hiihtänyt Kläbo oli vakuuttava lopussa.

– Kläbo reagoi taas oikeassa paikassa oikein. Kun Venäjän (Aleksandr) Bolshunov lähti, Kläbo otti kakkospaikan juuri sopivalta etäisyydeltä ja pääsi hyödyntämään peesin ennen muita. Se oli teknisesti upea suoritus – Kläbo sai taas kaiken näyttämään naurettavan helpolta, Kirvesniemi hehkutti.

IS:n asiantuntija Harri Kirvesniemi kritisoi kovin sanoin Seefeldin MM-latuja.

IS:n asiantuntija Harri Kirvesniemi kritisoi kovin sanoin Seefeldin MM-latuja.

Naisten parisprintti meni Kirvesniemen mielestä suomalaisittain selvästi penkin alle.

– Tulos oli todella vaatimaton, Kyllösen ja Pärmäkosken tekeminen oli pehmeää. Hiihtämällä hävitty mitali, Kirvesniemi sanoi.

– Tänään oli sellainen keli, että se suosi sprintterispesialisteja. Ei niinkään Pärmäkosken ja Niskasen kaltaisia vahvoja kestävyysurheilijoita. Voi olla, että Suomi olisi ollut ”Kepankin” (Niskanen) kanssa ulkona mitalitaistelusta.

Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski joutuivat toteamaan mitalivauhdin liian kovaksi.

Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski joutuivat toteamaan mitalivauhdin liian kovaksi.

Seefeldin MM-latuja Kirvesniemi kritisoi jyrkästi. Hänen mukaansa arvokisoja ei pitäisi hiihtää näin helpoissa maastoissa. Miesten finaalissa nähtiin erikoinen tilanne, kun kaikki kärkihiihtäjät pysähtyivät toviksi mäen päälle. Tämä johtui siitä, ettei kukaan halunnut ensimmäisenä laskuun.

– Se seisoskelu oli irvokasta katsottavaa, eikä siitä voi syyttää muuta kuin latuprofiilia. Kun porukassa mennään, laskuun ei voi missään nimessä lähteä ensimmäisenä, koska peesihyöty on niin suuri. Laskulla on liian suuri merkitys, Kirvesniemi perusteli.

– Toivottavasti seuraavissa kisoissa nähdään kunnon latuprofiileja.

Suomella ei saavuttanut vielä yhtään mitalia Seefeldissä. Epäonnea on ollut paljon, mutta Kirvesniemen mukaan se on vain osaselitys.

– Kisat ovat menneet Suomelta selvästi alakanttiin. Ei siihen voi muuta sanoa, Kirvesniemi alleviivasi.