Ristomatti Hakolan elämän tärkeimmästä päivästä tuli valtava pettymys – suuntasi katseensa vuoteen 2046 - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ristomatti Hakolan elämän tärkeimmästä päivästä tuli valtava pettymys – suuntasi katseensa vuoteen 2046

Ristomatti Hakola pettyi rajusti sunnuntaina Seefeldissä.

Ristomatti Hakola pettyi rajusti sunnuntaina Seefeldissä.

Julkaistu: 24.2. 15:11

Ristomatti Hakola oli käynyt parisprintin ratkaisuhetkiä päässään läpi lähes koko viime yön. Välillä piti käydä ulkona jäähdyttelemässä.

Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola lukeutuivat ennakkokaavailuissa Seefeldin MM-pariviestin suuriin suosikkeihin. Odotettu kisa päättyi kuitenkin karmeaan pettymykseen, kun Hakola mätkähti nurin ennen ankkuriosuuden loppuhuipennusta.

Silminnähden pettynyt Hakola, 27, kertasi salamannopeasti ohikiitänyttä dramaattista tilannetta kilpailun jälkeen. Hän epäili astuneensa Italian Federico Pellegrinon sauvan päälle.

– Olin ihan tuore siinä. Se tässä suoraan sanoen vatuttaa. Mä olin ihan tuore! Harvoin sitä tuoreena kaatuu.

– Koko ajan alkoi kroppa toimimaan paremmin… Täytyy sanoa, että syö miestä, Hakola manasi.

Odotettu parisprinttipäivä oli Hakolan mukaan hänen elämänsä tähän asti tärkein. Sinä päivänä piti päästä juhlimaan uran ensimmäistä arvokisamitalia.

– Se meni nyt ja odotellaan seuraavaa... Elämän tärkein päivä 27-vuotiaana. Voitte miettiä sitä mittakaavaa. Seuraava on sitten 54-vuotiaana.

– Voi olla tänä iltana vähän tyhjä olo.

Suomen miehiä ei hymyilyttänyt kisan jälkeen.

Suomen miehiä ei hymyilyttänyt kisan jälkeen.

Hakola oli latautunut MM-pariviestiä varten jo pitkään. Viime yönä hän oli saanut jännitykseltä nukuttua vain kaksi tuntia. Hakolan mukaan sillä ei ollut vaikutusta päivän vireeseen – päinvastoin, se vain ”herkisti”.

– Keskellä yötä kävin terassilla seisomassa, kun puski lämpöä niin paljon, ettei pystynyt nukkumaan.

– En muista, koska olin viimeksi nukkunut niin vähän. Oli niin levottomat jalat viime yönä. Latausta oli kyllä.

Hakola oli käynyt yön pimeydessä päässään läpi ratkaisuvaihtoehtoja oletettuja päävastustajia Norjan Johannes Hösflot Kläboa ja Venäjän Aleksandr Bolshunovia vastaan.

– Ei tarvinnut sitten tehdä mitään.

Kaatuessaan Hakola oli tiiviissä porukassa viidentenä. Mitalin suhteen kaikki näytti vielä hyvältä.

Lopun ratkaisupaikat olisivat olleet Hakolan mieleen.

– Viimeinen nousu on mun ylivoimainen vahvuus. Siihen olisin lyönyt kaikki peliin ja loppusuorakin on mulle hyvä, koska siinä on ihan pieni loiva nousu.

– Kyllä olisi kaikki pelimerkit sopinut meikäläiselle.

Hakola hiihti Suomen ankkurina.

Hakola hiihti Suomen ankkurina.

Ennen kohtalokasta laskua koko joukko pysähtyi hämmentävästi mäen päälle. Kukaan ei halunnut lähteä pitkään laskuun halkomaan tuulta ensimmäisenä ja tarjoamaan muille peesihyötyä.

Lopulta Bolshunov suostui ottamaan ensimmäisen vuoronumeron. Hakolalle osui viides.

– Ajattelin, että ei jumalauta: vauhti alkaa hiljenemään ja hiljenemään, toivottavasti tämä ei pysähdy. Sitten se pysähty.

– Olis yhtä paremman vuoronumeron voinut kyllä ottaa. Kläbon perään olisin voinut mennä, mutta Calle (Halfvarsson) käänsi juuri siihen eteen.

– Se oli vähän kuin raveissa volttilähtö. Olin kakkosrivissä ja jouduin kieppaamaan, hevosenomistajaksi hiljattain alkanut Hakola kertasi.

Seuraavaksi miesten MM-ohjelmassa on edessä keskiviikon 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu. Sitä Hakola ei kuitenkaan vielä pystynyt ajattelemaan.

Oman hevosen kilpailukalenteri sen sijaan oli pettymyksenkin hetkellä tarkasti mielessä.

– Mennään katselemaan Iivon mitaliseremoniaa sitten illalla. Ja Bismarck Comeryn lähtö on myös keskiviikkona, Hakola päätti.