Norjan supertähden ihmetystä herättänyt ratkaisu muuttui MM-ladulla fiaskoksi – Harri Kirvesniemeltä suorat sanat - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Norjan supertähden ihmetystä herättänyt ratkaisu muuttui MM-ladulla fiaskoksi – Harri Kirvesniemeltä suorat sanat

Emil Iversenin (kuvassa toinen) ja Johannes Hösflot Kläbon (kolmas) oli vaikeaa sinnitellä Martin Johnsrud Sundbyn (vas.) ja muiden kärkihiihtäjien vauhdissa.

Emil Iversenin (kuvassa toinen) ja Johannes Hösflot Kläbon (kolmas) oli vaikeaa sinnitellä Martin Johnsrud Sundbyn (vas.) ja muiden kärkihiihtäjien vauhdissa.

Julkaistu: 24.2.2019 5:59

Johannes Hösflot Kläbolle ja Emil Iversenille ei jäänyt paljoa muisteltavaa lauantain yhdistelmäkilpailusta.

Sijat 30 ja 31 eivät olleet ihan sitä, mitä Norjan hiihtoeliittiin kuuluvat Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen lähtivät hakemaan lauantain 30 kilometrin yhdistelmäkisassa.

Raa’aksi muodostunut kilpailu oli kuitenkin norjalaiskaksikolle äärimmäisen raskas.

Sprintin maailmanmestari Kläbo ja Norjan menestyjäsuosikkeihin lukeutuva Iversen alkoivat osoittaa hyytymisen merkkejä jo perinteisen hiihtotavan osuuden lopussa. Kun kisan puolivälissä vaihdettiin vapaalle, erot Sjur Röthen, Aleksandr Bolshunovin, Martin Johnsrud Sundbyn ja Iivo Niskasen vetämään kärkijoukkoon vaan kasvoivat.

Tv-kamerat poimivat aika ajoin kuviinsa nääntyneen parivaljakon. Loppumatkan kaksikko otti jo selvästi löysemmin. Sijalle 30 päätynyt Kläbo jäi lopulta MM-kultamitalisti Röthestä yli neljä ja puoli minuuttia. Iversen oli 31:s puolitoista sekuntia Kläbon perässä.

Norjalaislehti VG kutsui kaksikon suoritusta fiaskoksi.

– Otti varmaan henkisesti yhtä koville kuin fyysisesti, kun he totesivat, etteivät kestä mukana. Luulen, että etenkin Iversenille oli kova paikka, ettei hän ei kestänyt perinteisellä hiihtotavalla kärjen vauhdissa, Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi pohti.

– En tosin tiedä, oliko Iversenillä aavistuksen muita norjalaisia huonompi suksi, mutta paljaalla silmällä sitä ei ainakaan pystynyt sanomaan.

Sprintin erikoismiehenä tunnettu Kläbo herätti hämmästystä juuri ennen MM-kisoja, kun hän kertoi haluavansa osallistua yhdistelmäkisaan. Ratkaisu kuulosti erikoiselta etenkin sen vuoksi, että Kläbo ja Iversen muodostavat Norjan joukkueen sunnuntain parisprintissä.

– Ihmettelin kieltämättä etukäteen sitä ratkaisua, Kirvesniemi sanoi.

Kläboa ja Iverseniä pidetään parisprintin kultasuosikkeina, mutta hiihtotähtien tuloksettomat seikkailut yhdistelmäkilpailussa saattoivat tasata asetelmia huomattavasti. Kirvesniemen mukaan sunnuntain kilpailusta on tulossa erityisen kova ja kiinnostava mittelö.

– Suurin ennakkosuosikki Norja on rasittanut itseään täysiä, kakkossuosikki Venäjä (osallistuu parisprinttiin joukkueella Gleb Retivyh–Aleksandr Bolshunov) ei ole niin rasittunut ja kolmossuosikista Suomesta (Iivo Niskanen–Ristomatti Hakola) Iivo oli lauantain yhdistelmäkisassa.

– Sijoille neljä ja viisi kaavaillut Italia (Francesco De FabianiFederico Pellegrino) ja Ruotsi (Calle HalfvarssonViktor Thorn) ovat keskittyneet selvästi enemmän sunnuntaihin.

Auttoiko auringonotto?

Kläbo ja Iversen luopuivat suosiolla menestyshaaveista jo hyvissä ajoin ennen lauantain kilpailun päätöstä.

– Loppumatkalla he harrastivat auringonottoa ja keskustelivat varmaan parisprintin taktiikasta, Kirvesniemi sanoi mutta muistutti, ettei löysäily lopussa pelastanut paljoa.

– Vaikka he kiersivät viimeisen kympin 1–1,5 minuuttia parasta vauhtiaan hitaammin, kyseessä on silti yllättävän kova rasitus. Paukut oli jo aika lailla syöty. Ei 27 minuutin kympin juoksijan ole kovin helppoa juosta sitä kymppiä 28 minuuttiinkaan.

Norjan kultapojan Johannes Hösflot Kläbon meno oli takkuista lauantain yhdistelmäkisassa.

Norjan kultapojan Johannes Hösflot Kläbon meno oli takkuista lauantain yhdistelmäkisassa.

Kirvesniemen mukaan Kläbon ja Iversenin olisi kannattanut tehdä sunnuntain parisprinttiä ajatellen huomattavasti kovempi ratkaisu.

– Kun he huomasivat, etteivät ole enää taistelussa mukana, olisi ollut järkevintä keskeyttää ja mennä varikolle lepäämään. Rumaltahan se näyttää, mutta siinä pitäisi vaan olla niin raju pokka.

Takavuosien huippuhiihtäjä kuitenkin tietää, että kilpailun keskeyttäminen aiheuttaa maastohiihdon kaltaisessa perinnelajissa kritiikkimyrskyn – varsinkin arvokisoissa.

Siinä mielessä vähän on muuttunut vuosikymmenten aikana.

– Muistan, kun Gunde Svan (Ruotsin tähtihiihtäjä 1980- ja 1990-luvuilla) kaatui aikoinaan Holmenkollenilla niin, että hänen kätensä murtui. Hän päätti tulla 50 kilometrin kisassa maaliin, kun ei hän ollut aiemminkaan keskeyttänyt.

Lauantain tulokset

Maastohiihdon MM-yhdistelmäkilpailut, Seefeld, Itävalta:

Naiset, 7,5 km (p)+7,5 km (v): 1) Therese Johaug Norja 36.54,5, 2) Ingvild Flugstad Östberg Norja jäljessä 57,6 sekuntia, 3) Natalia Neprjajeva Venäjä +58,7, 4) Astrid Uhrenholdt Jacobsen Norja +1.02,0, 5) Frida Karlsson Ruotsi +1.07,4, 6) Charlotte Kalla Ruotsi +1.13,3, 7) Heidi Weng Norja +1.20,2, 8) Krista Pärmäkoski Suomi +1.33,7, 9) Anastasia Sedova Venäjä +1.50,4, 10) Rosie Brennan USA +2.01,8,

...muut suomalaiset: 12) Laura Mononen +2.09,6, ...23) Eveliina Piippo +2.59,6, ...32) Johanna Matintalo +3.41,4.

Miehet, 15 km (p)+15 km (v): 1) Sjur Röthe Norja 1.10.21,8, 2) Aleksandr Bolshunov Venäjä jäljessä 0,1 sekuntia, 3) Martin Johnsrud Sundby Norja +0,7, 4) Iivo Niskanen Suomi +12,3, 5) Clement Parisse Ranska +20,7, 6) Alex Harvey Kanada +58,9, 7) Andrew Musgrave Britannia +1.00,3, 8) Adrien Backscheider Ranska +1.03,6, 9) Sergei Ustjugov Venäjä +1.09,4, 10) Jens Burman Ruotsi +1.12,8,

...muut suomalaiset: 12) Matti Heikkinen +1.48,6, ...23) Perttu Hyvärinen +3.37,3, ...33) Antti Ojansivu +4.43,7.

Tuoreimmat osastosta