Harri Kirvesniemen uran upeasta kruunusta tänään päivälleen 30 vuotta, herkistyy yhä: ”Se tunnelma oli euforinen”

Julkaistu:

MM-seefeld 2019
Hiihtolegenda Harri Kirvesniemi juhli 15 kilometrin maailmanmestaruutta Lahden MM-kisoissa 1989.
Tunnelma oli katossa. Lahden hiihtostadionille ja Salpausselän maastoihin oli ahtautunut maksimaalisen paljon yleisöä, useita kymmeniätuhansia silmäpareja.

Kaikki odottivat, olisiko tämä viimein koko kansan Hartsana tunnetun Harri Kirvesniemen suuri päivä.

Se oli.

Päivälleen 30 vuotta sitten, 22. helmikuuta 1989, Kirvesniemi juhli uransa ensimmäistä ja ainoaa henkilökohtaista maailmanmestaruutta Lahden MM-kotikisojen 15 kilometrillä.

Kovassa kaksintaistelussa Kirvesniemi pesi lopulta Norjan Pål Gunnar Mikkelsplassin niukasti, mutta hallitusti.

– Maailmanmestaruus oli urani kruunu, ja kun se vielä tapahtui niin mahtavassa tunnelmassa, niin eihän se päivä unohdu varmaan koskaan, Kirvesniemi, 60, kertoo nyt.

Urallaan peräti 14 arvokisamitalia saavuttanut Kirvesniemi oli potentiaalinen mitalisti jo Lahden kisojen kolmellakympillä, mutta vielä siinä kisassa hän ei saanut konettaan kunnolla käyntiin.

– Kolmellakympillä kaikki ei mennyt putkeen. Lihaksisto ei toiminut kunnolla, mutta arvelin tilanteen muuttuvan radikaalisti seuraavaan kisaan. Olin ennen 15 km:n kisaa tosi luottavainen, sillä tiesin kuntoni olevan huipussaan, Kirvesniemi muistelee.


– Se oli selkeä pakkaskeli, ja se sopi minulle hyvin. Vaikka eroa Mikkelsplassiin ei lopulta kertynyt kovin paljon, tunsin kisan pysyvän koko ajan näpeissäni. Kun sitten laskeskelin stadionille ja tulin sen kuuluisaan J-mutkaan, niin kylmät väreet iskivät pitkin kehoa. Se tunnelma oli niin euforinen.

Kirvesniemi oli MM-kullan voittaessaan kolmekymppinen. Ammattihiihtäjä hän oli ollut kymmenisen vuotta.

– MM-kulta ei muuttanut elämääni juuri mitenkään, IS:n hiihtoasiantuntijana toimiva Kirvesniemi sanoo

– Toki se toi sisäisen rauhan. Sen jälkeen ei tarvinnut enää kantaa painetta siitä, voittaisinko urallani koskaan henkilökohtaista kultamitalia, vuonna 2001 kilpauransa päättänyt hiihtolegenda summaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt