Jopa Norja helisemässä! Suomen hiihtojoukkueen 100 neliön monsteri kerää kateellisia katseita Seefeldissä

Julkaistu:

MM-SEEFELD
Korkeuksiin kohoava Suomen huoltorekka on jylhä näky Seefeldin hiihtostadionin kupeessa.
Suksihuolto on tuloksen kannalta huipputärkeä mutta usein vähälle huomiolle jäävä osa hiihtourheilua.

Suomen maastohiihtomaajoukkueen huoltokalusto ei kalpene edes lajin mahtimaan Norjan rinnalla. Toista kautta käytössä oleva rekka on jopa Seefeldin MM-kisojen huoltoalueen pramein.

Molemmille sivuille ja ylöspäin levittäytyvän hirmun kokonaispinta-ala on sata neliömetriä, kun vanhassa oli tilaa vain 43 neliötä.

Rekan alakerroksessa on 9 voitelupaikkaa, joissa käy kova kuhina, kun huoltomiehet virittävät suomalaishiihtäjien kapuloita MM-kuntoon.

Yläkerrasta löytyvät urheilijoiden lepo- ja hierontatilat.

Kaikkiaan Suomen maastohiihtojoukkueella on Seefeldissä mukana 16 hengen huoltotiimi. Se käsittää 9 voitelumiestä, neljä suksitestaajaa, suksihiojan, huoltopäällikkö Aki Hukan ja projektipäällikkö Teemu Lemmettylän.

Hukka kertoo, että jokaisella suomalaishiihtäjällä on mukana noin 40–60 paria suksia. Yhteensä Suomen maastohiihtojoukkueella on huoltopäällikön mukaan Seefeldissä mukana jopa 900 paria suksia!

Seefeldissä toistaiseksi vallinnut aurinkoinen ja poikkeuksellisen lämmin sää aiheuttaa huoltoryhmille päänvaivaa: aurinkoisissa osissa rataa on aivan vesikeli, kun taas varjoisilla osuuksilla on jopa kuivaa pakkaslunta.

– Se aiheuttaa varsinkin pitovoitelun suhteen haasteita, Hukka sanoo.

– Pertsan puolella pidon löytäminen on suurin haaste. Siihen pitää löytää sellainen kompromissi, millä pystytään hiihtämään molemmilla puolilla.


Huoltoryhmälle ensimmäinen viikko on raskas rypistys. Työpäivät venyvät helposti yli kymmentuntisiksi.

– Kaikki paikat on järjestettävä ensin kuntoon ja sitten testattava isoja määriä suksia. Myös ekan viikon lajeista skiathlon ja parisprintti ovat huollolle ehkä koko kisojen haastavimpia.

Hukan mainitsemissa lajeissa miehet ja naiset kisaavat samoina päivinä, ja suksia vaihdetaan sekä huolletaan kesken kisojen.

Normaaleissa kisoissa homma menee yleensä niin, että vimmatusti suksia testannut huoltoryhmä toimittaa kullekin urheilijalle kaksi kisavalmista paria ennen starttia. Niistä urheilija saa valita mieleisensä.

– Toiset urheilijat haluavat antaa enemmän mielipiteitään huoltohommiin kuin toiset. Olemme kuitenkin pyrkineet siihen, että huoltaja huoltavat, ja urheilijat urheilevat. Siihen on löydetty mielestäni hyvä luottamus, Hukka sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt