MM-tuomio: Ristomatti Hakola nosti kissan pöydälle puolivälierän jälkeen – Suomen huolto mokasi sprinteissä

Julkaistu:

MM-Seefeld
Ilta-Sanomien raati ruoti Seefeldin MM-kilpailujen torstain tapahtumat.
Raadissa ovat IS:n toimittaja Pekka Holopainen, asiantuntija ja ex-huippuhiihtäjä Harri Kirvesniemi ja kilpailuja Seefeldissä seuraava toimittaja Ville Touru.
Nämä asiat he nostivat esiin monivivahteisesta torstaista.

Pekka Holopainen

Puheenaihe: Kläbo. Ensin välierän dramaattinen törmäily, jossa oli mukana fyysinen kanssakäynti, joka varmaan nosti stressihormonit tappiin – ja sen jälkeen suvereeni esitys finaalissa. Kläbo ei ole vain maailman nopein vaan myös maailman härskein sprinttihiihtäjä.


Tarina: Varmaan Ruotsi, jonka finaalisuosikki Calle Halfvarsson katkaksi sauvansa jo startissa. Naisten finaalissa ruotsalaiset törmäilivät keskenään niin, että Maja Dahlqvist kaatui ja jäi viimeiseksi ja Jonna Sundling häviää pronssin hiihdettyään lopun yhdellä sauvalla. Ei ollut Ruotsin päivä, niin sanotusti.

Moka: Vaikka vapaan sprintti on Suomelle katastrofilaji, niin jos kuusi kahdeksasta yrittäjästä putoaa jo aika-ajossa, niin ei ole huolloltakaan saatu optimaalisia apuja. Ristomatti Hakola nostikin kissan oman puolivälieränsä jälkeen pöydälle sanomalla, että nyt oli kilpailukykyinen kalusto, jota ei aika-ajossa ollut.

Tyyli: Sprintin miesten finaalissa koko porukka pysähtyi, kun kukaan ei halunnut vetää. Se oli kuin ratapyöräilyn eräajoa. Edellisen kerran näin vastaavaa 2013 MM-kisojen viestissä – ja silloin voitti Petter Northug ja nyt voitti Kläbo.

Yllätys: Suurin yllätys oli, ettei Yleisradio pikselöinyt kansainvälisen vedonlyöntiyhtiön mainoksia maalialueelta. Eikö ne pitäisi Suomen arpajaislain hengessä piilottaa ainakin Ylen lähetyksessä?

Harri Kirvesniemi

Puheenaihe: Maiken Caspersen Falla. Norjalainen oli ylivoimaisesti päivän rohkein ja ansaitsi voittonsa. Hän vei kaikkia erävaiheita keulapaikalta ja vältti sillä taktiikalla riskitilanteet. Hän ei ollut välttämättä ylivoimainen ladulla, ei ehkä paraskaan, mutta kun muut sotkivat hiihtonsa taustalla, hän näytti ylivoimaiselta.


Tarina: Hakolan perhe. Ylen kisalähetyksessä heti sprintin aika-ajojen selvisi, että Ristomatti Hakolan Tuomo-isä ei ollut ilmeisen tyytyväinen näkemäänsä. Kun ”Riseltä” meni aika-ajo normaalia heikommin, Tuomo veti omat johtopäätöksensä ja palasi kisapaikalta pikavauhtia hotellille. Kyllä isä poikansa tuntee.

Moka: Ruotsalainen solidaarisuus. Miesten sprintin perusteella ruotsalaiset ovat nykyään jo niin solidaarisia, että he haluavat mokaillakin yhdessä. Ensin Calle Halfvarsson töpeksi itsensä itsemurhataktiikalla pihalle puolivälierissä, ja heti seuraavassa erässä saman tempun teki Viktor Thorn. Ruotsalaista räppiä kerrakseen.

Tyyli: Sen tarjosi meille Libanonia edustava Charbel Al Najjar sprintin karsinnassa. Kisan viimeiseksi jäänyt libanonilainen esitti maalisuoralla kaikkea mahdollista – pyllähdyksistä kovaan rutistukseen asti. Siinä oli kerta kaikkiaan upeaa urheilemisen iloa. Ei sitä voinut kuin ihailla.

Yllätys: Suurin yllätys oli se, ettei sprintissä nähty mitään yllätyksiä. Suosikit pitivät hämmästyttävän hyvin pintansa. Olisin odottanut, että tällä radalla olisi nähty esimerkiksi enemmän vääriä taktisia valintoja. Nyt ainoa lievä yllätys oli Norjan Mari Eiden pronssimitali. Hänellä oli kaikki mahdolliset tähdet kohdallaan.

Ville Touru

Puheenaihe: Johannes Hösflot Kläbo. Norjan kultapoika kesti ennakkosuosikin paineet jo toisena vuonna peräkkäin arvokisoissa. Ylimielistä imagoaan tiukasti varjeleva Kläbo herättää yleisössä ristiriitaisia mutta voimakkaita tunteita, mikä on omiaan pönkittämään ansaittua tähtistatusta.
Tarina: Sergei Ustjugov. Venäläistähti ei katsellut hyvällä Norjan kukkopojan touhuja sprinttivälierässä ja päätti tarttua tätä riveleistä kiinni. Hetkeä myöhemmin hän tarinoi leveä virne naamallaan, kuinka oli vain toivottanut kilpaveljelleen onnea eikä suinkaan töytäissyt tätä.

Moka: Ruotsin Jonna Sundlingin ja Maja Dahlqvistin kolarointi finaalin ratkaisuhetkillä 2. ja 3. sijoilta. Molemmille oli tarjolla uran ensimmäinen arvokisamitali, mutta se karkasi maannaisten väliseen sähläykseen. Erityisesti Dahlqvist otti sen raskaasti.

Tyyli: Seisoskelu. Seefeldin sprinttiradan loppu oli laskuvoittoinen, eikä kukaan halunnut lähteä ränniin ensimmäisenä halkomaan tuulta. Miesten finaalissa tilanne kärjistyi totaaliseen seisoskeluun mäen päällä.

Yllätys: Suomen naisten surkea tulos. Ei heiltä toki ihmeitä odotettukaan, mutta MM-kisoissa erävaiheeseen yltäminen on maakiintiöiden vuoksi maailmancupia helpompaa. Kaikkien neljän jääminen karsintaan oli jo yllätys.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt