MM-Seefeldin erikoinen lumi hämmentää Suomen joukkuetta: ”En ole nähnyt tuollaista monessa paikassa”

Julkaistu:

Mm-Seefeld
Myös kisalatujen ajoittainen sulkeminen aiheuttaa päänvaivaa.
Alppiauringon lämmittämä erikoinen lumi värittää Seefeldin maailmanmestaruushiihtoja alusta loppuun, jos lämpimän sään ennusteet pitävät Itävallassa kutinsa.

Torstaina maastohiihdon avausmatkalla sprintissä Suomen huoltoryhmälle tuli kiire testaamaan suksia aika-ajon jälkeen, kun sää lämpeni selvästi.

– En ole nähnyt tuollaista lunta monessa paikkaa. Hienojakoinen lumi, joka lässähtää. Näissä kisoissa tulee olemaan spesiaalikelit, Ristomatti Hakola puntaroi Seefeldin oloja.

Maajoukkuevalmentaja Mikko Virtanen kuvasi oloja kuivaksi vesikeliksi. Lumi on imevää ja liimamaista, joten luvassa on niin sanotut työmiehen kelit.

Torstaina Aki Hukan johtama huoltoryhmä petrasi suomalaisten kalustoa aika-ajosta erävaiheeseen, vaikka Virtasen mukaan suksitestien onnistumista hankaloittaa se, että kisalatu on kisapäivinä ajoittain suljettu.

– On ihan lottoa, onko testilatu samanlainen kuin kisalatu, Virtanen kuvasi varjopaikkojen ja aurinkoisten alueiden eroja.

Sprinttitavoite kahden vuoden päähän

Hakola on ollut kolmissa edellisissä arvokisoissa sprintin paras suomalainen, mutta torstaina hän joutui luovuttamaan asemansa MM-debytantti Joni Mäelle. Kumpikin putosi ensimmäisessä erävaiheessa erän kolmossijalla, mutta Mäki oli paremman aika-ajon perusteella 13:s ja Hakola 15:s.

– Tämä oli ensimmäinen arvokisaepäonnistuminen. Falunista (2015) asti olen ollut välierissä tai finaalissa, Hakola tuumasi ja lupasi kovaa sijoitusta kahden vuoden päästä Oberstdorfin MM-kisoissa.

Hakolan optimismia selittää, että seuraavissa arvokisoissa 2021 sprintti hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla. Seefeldissä se edettiin vapaalla.

Mäki noussut uudelle tasolle

Mäki, 24, iloitsi hyvästä kamppailustaan, vaikka välieräpaikka karkasi harmittavan vähän 0,08 sekunnin erolla.

– Olin asettanut välieräpaikan tavoitteeksi, mutta kun se oli niin lähellä, pidän kisaa onnistuneena, Mäki sanoi.

Ensimmäistä kauttaan maajoukkueessa harjoitellut Mäki on noussut tällä kaudella uudelle tasolle. Maailmancupissa hänellä on koossa kaksi kymmenettä sijaa.

– Olen tehnyt oikeita asioita ja oppinut paljon erähiihdosta. Aika-ajossa vauhti riittää jo hyvin, Mäki kuvasi.

Hän toivoo pääsevänsä Seefeldissä ladulle vielä ainakin 15 kilometrillä, joka hiihdetään ensi viikon keskiviikkona. Siinä voisi haastaa muita maajoukkuehiihtäjiä jopa 4x10 kilometrin viestipaikasta.

Mäki hiihti sprintin erähiihdon kollegansa Lauri Vuorisen suksilla ja kuvasi suksiaan voittaviksi.

– Laurin sukset olivat testissä hitusen paremmat kuin omat. Onneksi sain ne lainaan, Mäki sanoi.

Myös Hakolan hiihto ja kalusto kirkastuivat aika-ajon ”tuhnuista” lupaaviksi.

– Onneksi pääsimme kartalle. Reagoimme nopeasti, Hakola kiitteli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt