Kommentti: Suomen naiset romahtivat Seefeldin MM-sprintissä – tässä syy

Julkaistu:

Kommentti
Paljon sprintistä ei odotettukaan, mutta naisten tulos oli silti selvästi alakanttiin, kirjoittaa Marko Lempinen Seefeldistä.
Seefeldin MM-kisojen naisten sprinttikisan karsinnasta on kulunut jo kymmenisen minuuttia.

Suomalaisista ensimmäisenä maaliin tullut Katri Lylynperä istuu murjottaen maalialueen takana olevilla penkeillä. Kyyneleet ovat ilmestyneet Lylynperän poskipielille, ja nyt hän ilmiselvästi kokoaa itseään ennen kuin talsii suomalaismedian eteen.

Tähän hetkeen piirtyi suomalaisnaisten kokonaiskuva karsinnassa. Se oli valtava pettymys. Kukaan suomalaisnelikosta Lylynperä, Anita Korva, Laura Mononen ja Anne Kyllönen ei päässyt jatkoon. Kyllönen oli parhaana suomalaisena 33:s.

Etukäteen odotukset eivät olleet kummoiset, koska naisten sprinttimaajoukkueen taso on läpi talven ollut todella heikko, erityisesti vapaalla.

Silti vähintäänkin Lylynperältä ja Korvalta odotettiin edes jatkopaikkaa. Kyllösen kausi on ollut vaikea, ja hän hiihti odotuksiin nähden kelvollisesti. Monoselle tämä kisa oli vain paikkojen aukaisua tulevia startteja varten. Hän oli mukana ikään kuin siksi, että Suomi ylipäätään sai neljä naista jalkeille kisaan.

Tästä päästäänkin sopivasti itse asiaan: miten on mahdollista, että kovana maastohiihtomaana tunnettu Suomi ei saa karsinnasta yhtään hiihtäjää 30 parhaan joukkoon?

Tulos on katastrofi. Suomessa ei ole panostettu tarpeeksi luisteluhiihtoon. Maajoukkueessa ei ole tällä hetkellä erillistä sprinttiryhmää, ei miehissäkään, mikä kertoo ajattelutavasta paljon.

Suomessa ei kypsy tarpeesi lahjakkuuksia, jotka haluaisivat panostaa puhtaasti sprintteihin.

Lyhyemmässä perspektiivissä romahdukseen löytyvät myös selkeät syyt. Lylynperän ja Korvan kunto on ollut laskussa. Korvan kauden päätähtäin oli nuorten MM-kisoissa Lahdessa tammikuussa, joten tuloskunnon lasku on ollut odotettua.

Seefeldiin pääsy kummallekin oli bonus. Lisäksi kaksikko ei hallinnut korkean paikan valmistautumista tarpeeksi hyvin, eikä myöskään paineensietokykyä löytynyt. Kun puristusta oli liikaa, rentous katosi. Arvoitukseksi jäi myös, oliko heidän suksissaan toivomisen varaa.

Suomalaiset jäivät noin viisi sekuntia odotetusta, optimaalisesta vielä selvästi enemmän. Lylynperän tunteikkaaseen hetkeen saattoi sisältyä kuitenkin viesti. Ehkä tämä oli suuri herätys koko suomalaiselle sprinttihiihdolle.

Juttua muokattu kello 14.50. Katri Lylynperä ei hiihtänyt nuorten MM-kisoissa Lahdessa tammikuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt