Seefeldin MM-kisat alkavat sprinteillä: Ristomatti Hakola Suomen ykköspyssynä – kahvinkeitintä ei tarvitse ladata valmiiksi

Julkaistu:

MM-Seefeld
Seefeldin MM-kisat pyörähtävät kunnolla käyntiin, mutta Suomen mitalikahvit saavat vielä odottaa.
Päivän lajit:
Klo 13.00: Maastohiihto, N/M sprintti (v), karsinta
Klo 15.30: Maastohiihto, N/M Sprintti (v), erävaihe

Päivän suomalaiset:
Anita Korva, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Laura Mononen, Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen

Hiihdon MM-kisat käynnistyvät toden teolla torstaina maastohiihdon vapaan hiihtotavan sprinteillä.

Suomalaisittain menestysodotukset avauspäivään ovat maltilliset. Katseet kääntyvät miesten puolelle.

Sinivalkoinen ykköspyssy on Ristomatti Hakola. Kaksissa edellisissä arvokisoissa sprinttifinaaliin yltänyt Hakola taistelee nytkin nappionnistumisella finaalipaikasta, mutta edes ohuet mitalihaaveet ovat ennakkokaavailuissa kaukainen ajatus.

Seefeldin sprinttirata ei ole haastavimmasta päästä. Radan loppupuolisko on laskuvoittoinen, ja maalisuoralle tullaan pitkää kaartavaa laskua pitkin, jossa sauvoitta luistelu nousee isoon rooliin. Lopun laskut kasaavat todennäköisesti hiihtäjiä yhteen, ja maalisuoralla käydään tiukkoja taistoja sijoituksista.

Hakolan lisäksi välierävaiheeseen yltämistä voidaan odottaa onnistumisella myös Joni Mäeltä. Tällä kaudella läpimurtonsa tehnyt Mäki on yltänyt talven aikana kahdesti välieriin maailmancupin sprinteissä. Molemmat vapaalla hiihtotavalla.

Suomen kaksi muuta miesedustajaa torstaina ovat Anssi Pentsinen ja Lauri Vuorinen. Heille karsinnan 30 parhaan joukkoon eli erävaiheeseen selviäminen on täysin haarukassa, mutta alkueristä eteenpäin yltäminen olisi jo yllätys.

Miesten kisassa suurimmat ennakkosuosikit ovat Norjan Johannes Hösflot Kläbo, Venäjän Sergei Ustjugov ja puolustava maailmanmestari Italian Federico Pellegrino.

MM-kultamitalisti löytyy erittäin todennäköisesti heidän joukostaan.

Naisilla ei paineita

Suomen naiset saavat lähteä torstain kilpailuun täysin paineetta. Suuria menestysodotuksia ei ole.

MM-kisojen neljän urheilijan maakiintiön vuoksi arvokisoissa erävaiheeseen yltäminen on hieman maailmancupia helpompaa. Suomalaisnaisilla karsinnan selvittäminen onkin mahdollisuuksien rajoissa, mutta sen jälkeen tulee todella tiukkaa. Sinivalkoinen välieräpaikka olisi jo iso yllätys.

Naisten rata on korkeuseroiltaan vielä pykälän miesten vastaavaa helpompi. Kun kovat nousut puuttuvat, nopeusominaisuudet nousevat kevyellä radalla entistä suurempaan asemaan.


Kisan ennakkosuosikeista Ruotsin sprinttikuningattaren Stina Nilssonin iskukyky on kysymysmerkki. Reilu kuukausi sitten Otepäässä takareitensä loukannut Nilsson ei ole kilpaillut sen koommin.

Nilssonin kanssa viime vuosien sprinttikisoja hallinnut Norjan Maiken Caspersen Falla on vahva ehdokas kirkkaimmille mitaleille.

Tällä kaudella jo viidesti maailmancupin sprintissä palkintokorokkeelle noussut Ruotsin Maja Dahlqvist kuuluu niin ikään kisan mitalikandidaatteihin.

Kisan musta hevonen on suurelle yleisölle vielä tuntematon Slovenian Eva Urevc, 23, joka on väläytellyt hurjaa vauhtiaan viime aikoina.

Urevc oli karsinnan ylivoimaisesti nopein puolitoista viikkoa sitten Lahdessa ja hiihti ensimmäistä kertaa sprinttifinaalissa viime viikonloppuna Cognessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt