Hiihtäjä pidätettiin ratsiassa pelkät kalsarit jalassa – elinikäisen dopingtuomion saanut ex-urheilija on nyt MM-kisojen pomona!

Julkaistu:

MM-Seefeld 2019
Itävaltalainen Martin Tauber otettiin kiinni dopingratsiassa Torinon olympialaisissa 2006.
Helmikuussa 2006 Italian viranomaiset tekivät yllätysratsian Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n vihjeen perusteella itävaltalaisurheilijoiden majoitustiloihin Torinon olympialaisissa. Ratsiassa otettiin kiinni kaksi ampumahiihtäjää ja neljä maastohiihtäjää.

Maastohiihtäjä Martin Tauber muisteli illan pimeydessä tapahtunutta ratsiaa nyt ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa.

Poliisi iski Itävallan joukkueen majoitustiloihin Pragelatossa miesten hiihtoviestiä edeltäneenä iltana. Poliisi oli saanut tietoonsa, että dopingtuomiotaan tuolloin kärsinyt valmentaja Walter Mayer oli nähty liikkumassa joukkueen hotellilla.

– Se oli niin kummallista. Istuin pelkät kalsarit jalassa huoneessamme katsomassa televisiota, kun neljä karabinieeriä syöksyi sisään automaattiaseet käsissään. Sinä yönä ei tullut nukuttua ja viesti kilpailtiin seuraavana päivänä, Tauber sanoi Expressenille.

Joukko hiihtäjiä vietiin poliisiasemalle, ja heidät pakotettiin dopingtestiin.

Ratsian perusteella näytti siltä, että majoitustiloissa käytettiin kiellettyjä aineita ja menetelmiä urheilijoiden suorituskyvyn parantamiseksi. Ja keväällä 2007 Kansainvälinen olympiakomitea KOK tiedotti, että kuudelle itävaltalaisurheilijalle oli langetettu elinikäinen kilpailu- ja toimitsijakielto olympialaisiin. Tauberin lisäksi pannan saivat Wolfgang Perner, Roland Diethart, Johannes Eder, Jürgen Pinter ja Wolfgang Rottman.

– Raportti kertoi selvää kieltä. Huoneesta, jota urheilijat käyttivät, takavarikoitiin huomattava määrä lääketieteellistä tavaraa, kuten fysiologista suolaliuosta, ruiskuja, veren säilömiseen käytettäviä pusseja ja monia muita tavaroita. Sieltä löytyi myös verisiä nenäliinoja ja esineitä, joissa oli verijälkiä, KOK:n kurinpitovaliokunnan saksalainen johtaja Thomas Bach kertoi tuolloin.

Nykyään Bach työskentelee koko KOK:n nokkamiehenä. Ja Tauber työskentelee taas tiiviisti maastohiihdon parissa.

”Ettekö tiedä, että minut vapautettiin?”

Tauber, 42, on maastohiihtojen kilpailupäällikkönä keskiviikkona Itävallan Seefeldissä alkavissa MM-hiihdoissa.

– Ettekö tiedä, että minut vapautettiin? Tauber kysyi toimittajalta Expressenin haastattelussa.

Tauber ei koskaan antanut positiivista dopingnäytettä. KOK langetti keväällä 2007 kilpailukiellot positiivisten testitulosten sijaan dopingaineiden hallussapidosta. Päätöksellään KOK halusi osoittaa, että se on dopingin suhteen erittäin tiukalla linjalla.

– Jos ajattelee, että urheilijat ovat samassa asunnossa koko kisojen ajan ympärillään veripusseja ja neuloja, on mahdoton ajatella, etteivät he tietäisi mitä tapahtuu. Tällainen käytös vaatii kovaa rangaistusta, koska se kertoo asenteesta, jollaista ei voi hyväksyä olympiakisoissa, Bach perusteli aikanaan.

Myös Kansainvälinen hiihtoliitto FIS langetti Tauberille kahden vuoden kilpailukiellon syksyllä 2007. Samana vuonna hän sai rikossyytteen, sillä dopingin käyttö on rikollista Italiassa.

Tauber kävi sen jälkeen pitkään oikeutta. Hän kertoi Expressenille saaneensa vapauttavan päätöksen kuuden vuoden taiston jälkeen.

KOK on silti pitänyt oman kilpailu- ja toimitsijakieltonsa voimassa.

– Heillä on ilmeisesti omat sääntönsä. KOK on antanut minulle elinikäisessä pannan, vaikka heillä ei ole todisteita. Ja rankkaa tässä on se, että juuri kukaan ei tiedä, että minut on vapautettu, koska siitä on kirjoitettu niin vähän.

Tauber on työskennellyt Seefeldin MM-kisojen kisaorganisaatiossa jo kuukausien ajan ympäripyöreitä päiviä. Tavoitteena on ollut varmistaa, että muiden muassa latuverkosto, ajanotto ja toimitsijat ovat valmiina, kun esimerkiksi Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski hyökkäävät MM-mitalijahtiin itävaltalaisessa alppikylässä.

Tauber kilpaili hiihtourallaan Torinon olympialaisissa 2006 ja MM-kisoissa 2005 ja 2007. Hän ylsi kerran palkintopallille maailmancupin kisassa oltuaan toinen juuri ennen Torinon olympialaisia Davosissa hiihdetyssä 15 kilometrin perinteisen kisassa. Edelle ehti tuolloin vain Norjan Jens Arne Svartedal.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt