Krista Pärmäkoskelta kaivattu ilmoitus juuri ennen MM-kisoja – ”Menestysnäkymät muuttuneet ihan totaalisesti”

Julkaistu:

Maastohiihto
Spekulointi naisten parisprintin ympärillä käy kiivaana ennen pian alkavia hiihdon MM-kisoja.
Naisten parisprintin kohtalo on ollut suomalaisittain suurimpia kysymysmerkkejä ennen ensi viikolla alkavia Seefeldin MM-kisoja.

Avainkysymys on ollut, löytyykö Suomen naishiihdon ykkösnimelle Krista Pärmäkoskelle paria, jonka kanssa tämä voisi taistella menestyksestä Itävallan MM-laduilla. Myös Pärmäkosken halukkuutta osallistua kyseiselle matkalle on kyseenalaistettu.

Spekulaatiot vaikuttaisivat saaneen nyt lopullisen pisteen.

Kerttu Niskasen sunnuntainen yllätysvoitto Cognen maailmancupin 10 kilometrillä kohensi menestysnäkymiä huomattavasti – siitäkin huolimatta, että suuri osa maailman huipuista jätti Italiassa järjestetyn MM-kenraalin väliin.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto kertoi sunnuntai-iltana Ilta-Sanomille, että sekä Pärmäkoski että Niskanen ovat ilmoittaneet halukkuudestaan osallistua MM-parisprinttiin.

– Teimme torstaina Kristan kanssa päätöksen, että hän osallistuu parisprinttiin. On hyvin mahdollista, että Krista ja Kerttu hiihtävät sen, Haavisto sanoi.

Sunnuntai-iltana Italiasta Seefeldiin suunnannut valmentaja haluaa vielä puhua asiasta urheilijoiden kanssa.

– Kerttu saapuu Seefeldiin myöhään sunnuntaina, Krista on mennyt sinne jo lauantaina. Teemme valmennuksen kanssa lopullisen päätöksen, kun pääsemme keskustelemaan heidän kanssaan.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntijan Harri Kirvesniemen mukaan Pärmäkoski–Niskanen-kaksikon valinta on käytännössä varma.

– Kerttu oli jo Lahden maailmancupin parisprinteissä suomalaisista vahvin. Jos päätös tehdään näin pian, valinta on aika lailla selvä.

Kirvesniemi pitää Pärmäkoskea ja Niskasta perinteisellä hiihtotavalla kisattavan parisprintin mitalikandidaatteina. Naishiihtoa tällä kaudella dominoineet Ruotsi ja Norja ovat selviä ennakkosuosikkeja, mutta himmeimmistä mitaleista on luvassa kova kamppailu.


– Näkisin, että Ruotsi ja Norja taistelevat voitosta ja Suomi, Venäjä ja Yhdysvallat pronssimitalista, Kirvesniemi sanoo.

– Ruotsilla on valtavasti vaihtoehtoja hyväksi joukkueeksi ilman (loukkaantumisesta kärsivää) Stina Nilssoniakin. Ruotsi sai Lahden maailmancupissa kaksi joukkuetta palkintokorokkeelle, vaikka molemmat kaatuivat kisan aikana. Norjalla on lähes varmasti joukkue Maiken Caspersen FallaIngvild Flugstad Östberg. Se on armottoman kova porukka.

Toisaalta jos jossain lajissa, niin parisprintissä sattuu ja tapahtuu. Kirvesniemi muistuttaa, että yksittäinen kompurointi tai välinerikko voi muuttaa asetelmia matkalla, jossa erot ovat ns. perinteisiä viestejä pienemmät.

Valtava muutos

Ylirasitustilasta kärsineellä Niskasella on takanaan pettymysten sävyttämä kausi. Sunnuntain voitto teki kilpailutaukoa pitäneelle maajoukkueen vakiokasvolle äärimmäisen hyvää.

Kirvesniemi arvioi, että Niskasen ykkössija toi myös Pärmäkosken kasvoille leveän hymyn.

– Veikkaisin, että Krista on aika tyytyväinen. Nyt mitali on molemmissa viesteissä realistisempi vaihtoehto. Tämä vähentää myös paineita siinä mielessä, ettei Kristan tarvitse nyt tehdä mitään ylisuorituksia, jotta joukkue voisi taistella hyvistä sijoituksista.

Kirvesniemen mukaan Niskasen vahvuudet pääsevät esiin nimenomaan parisprintissä.

– Kertulta puuttuu ehkä vähän vauhtiominaisuuksia, mutta hän on älyttömän hyvä jaksamaan 3 kertaa 3 minuutin rääkkiä. Ei haittaa, vaikka sitä toistettaisiin viisi kertaa päivän aikana.

Kirvesniemi sanoo, että parisprintin ”menestysnäkymät ovat muuttuneet ihan totaalisesti”.

– Kristalle on neljä (Niskanen, Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Anita Korva) vaihtoehtoa pariksi. Kaikilla syntyisi nyt parempi tulos kuin joulukuussa olisi syntynyt yhdelläkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt