Ristomatti Hakola on elämänsä kunnossa – huuliveikosta MM-mitalistiksi? ”Meillä on mahdollisuudet mihin vain”

Julkaistu:

Hiihto
Huippukuntoinen Ristomatti Hakola hakee Seefeldistä uransa ensimmäistä arvokisamitalia.
Suurisuinen Ristomatti Hakola on ihastuttanut persoonallaan hiihtoyleisöä jo muutaman vuoden ajan.

Suulas hiihtäjä ei ole arastellut tv-haastatteluissa, eikä pilke ole hävinnyt silmäkulmasta edes vaikeina hetkinä.

– Ei tässä montaa vuotta viitsisi teeskennellä. Kyllä se persoona taitaa olla sellainen, Hakola naurahtaa.

Pelkästä huuliveikosta ei kuitenkaan suinkaan ole kyse.

Huippukuntoinen Hakola, 27, on itse asiassa jopa todennäköinen MM-mitalisti ensi viikolla alkavissa Seefeldin MM-kisoissa – parisprintissä yhdessä Iivo Niskasen kanssa.

– Viime viikot ovat olleet elämäni parasta hiihtoa, Hakola sanoo itsekin.

– Se Lahden viime viikon kisa osoitti, että meillä on Iivon kanssa onnistuessamme mahdollisuudet mihin vain Seefeldissä.

– Se ei ollut edes mikään huippupäivä, ja oli vähän kaikenlaista säätämistäkin, Hakola huomauttaa.


Hakola on nostanut kuluvalla kaudella roimasti tasoaan normaalimatkoilla. Aiemmin hänet on tunnettu varsinkin kansainvälisissä ympyröissä lähes pelkästään sprinttispesialistina.

Maajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto kertoo, että Hakola ilmoitti viime keväänä haluavansa ennen kaikkea paremmaksi yleishiihtäjäksi.

Siinä hän on myös vaikuttanut onnistuneen: vajaa kuukauden takainen Otepään 15 kilometrin (p) yhdeksäs sija oli Hakolan uran paras normaalimatkoilla maailmancupissa.

Haavisto kuvailee suojattiaan luonnonlapseksi.

– Joku kulkee aina perässä ja katselee, mitä Ristomatilta jää matkan varrelle.

– Kun joskus kesällä soitin hänelle, ensimmäinen kysymys oli heti, että mitä mä olen nyt tehnyt tai unohtanut. Se kuvastaa aika hyvin kaveria, maajoukkueluotsi naurahtaa.
Valmentajan mukaan Hakolalla on myös tärkeä osa hiihtomaajoukkueen joukkuehengen ylläpitämisessä. Rempseästä olemuksestaan huolimatta Hakola ei allekirjoita suorilta käsin Haaviston puheita.

– Meillä on tosi hyvä joukkuehenki eikä sitä oikeastaan tarvitse kenenkään pitää yllä. Läppä lentää ja on sellaista hyvää positiivista kuittailua.

– Ehkä sellainen huono satakuntalainen huumorikin välillä jossakin välissä toimii, hän kuitenkin suostuu myöntämään.

Seefeldin kisat ovat Hakolalle uran neljännet aikuisten arvokisat. Lahden MM-kisoissa 2017 ja viime talven olympialaisissa Pyeongchangissa hän ylsi aina sprinttifinaaliin asti – siis kertaalleen molemmilla hiihtotavoilla.

Kuluvalla kaudella Hakola on kuitenkin yltänyt maailmancupissa sprintin finaalikuusikkoon vain kerran kuudella yrittämällä.

– Moni niistä kisoista oli siinä välissä, kun itsellä oli vähän heikompi jakso. Ei kulkenut tasan mihinkään. Sprintissä on kuitenkin monesti aika pienestä kiinni, oletko finaalissa vai jäätkö jo alkuerään. Kyllä se finaalipaikka voi olla taas ihan haarukassa Seefeldissä.

– Tällä hetkellä ominaisuuteni ovat kuitenkin ehkä paremmat parisprinttiä ajatellen. Perinteisellä tuntuu olevan nyt hyvä lyönti matkalla kuin matkalla. Se on jo kunnon kansainvälistä tasoa.Seefeldissä Hakolan suunnitelmiin kuuluu näillä näkymin kilpailujärjestyksessä sprintti (v), päämatka parisprintti (p), 15 km (p) sekä viesti.

Hakola on leireillyt kuluneen viikon Italian Toblachissa. Kisapaikalle Seefeldiin on tarkoitus siirtyä maanantaina.

Vaikka arvokisakokemusta on ehtinyt jo karttua, jännitys ei ole hävinnyt. Kaksi vuotta sitten Lahdessa Hakola kertoi syöneensä sprinttipäivänä ämpärillisen lunta, kun suuta kuivasi jännityksestä.

– Viime vuoden olympialaisissa ei enää mennyt niin paljon.

– Jännitystä on kuitenkin vuodesta toiseen. Ei siitä olosta ennen kisaa kyllä nauti. Jännittäminen ei ole mukavaa.

Seefeldin MM-kisat alkavat sprinttihiihdoilla (v) ensi torstaina. Parisprintti on vuorossa sunnuntaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt