Kolumni: Gian-Franco Kasperin FISin ongelma on Qatarin ja Saudi-Arabian sitkeä ensilumettomuus - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kolumni: Gian-Franco Kasperin FISin ongelma on Qatarin ja Saudi-Arabian sitkeä ensilumettomuus

FISin kokouspaikoista on motkotettu, kirjoittaa Tuomas Manninen.

Gian-Franco Kasperin johtama FIS kokoustaa ensi vuonna Pattayalla.

16.2.2019 14:41

Aluksi ihmettelin Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) puheenjohtajan Gian-Franco Kasperin kommentteja diktatuureista ja ilmastonmuutoksesta, joita (kommentteja) hän kiirehti pyytämään anteeksi.

Jos ensin sanoo ja sitten pahoittelee, sille on nimikin. Möläytys.

Sittemmin Kasper kokosi itsensä. Ei enää pahoittele ”aiheuttamaansa väärinkäsitystä” vaan kokee tulleensa väärin siteeratuksi. Hänet oli noin vaan irrotettu asiayhteydestä. Hirveä kohtalo.

***

Kasper oli kertonut Tages-Anzeigerille, että bisneksen näkökulmasta on paljon mukavampi järjestää isot kisat diktatuurimaissa, jolloin ei tarvitse väitellä luonnonsuojelijoiden kanssa.

Tätä viisasten kiveä Olympiakomitea ja Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ovat tunnollisesti kanniskelleet.

Kasperin FISin ongelma on Qatarin ja Saudi-Arabian sitkeä ensilumettomuus. Jostain syystä pohjoiset leveysasteet eivät suosi diktatuureja. Ehkä diktaattorit eivät halua palella.

Kun tarkemmin ajattelee, Kasperin kommentti oli ihan järkeen käypä. Tunnen lukemattomia ihmisiä, joiden mielestä luonnonsuojelijoiden kanssa väitteleminen on ikävää ja turhauttavaa.

Faktahan on, ja sitä ei kai kukaan kiistä, että luonnonsuojelijat ovat kovia valittamaan, vinkumaan ja väittelemään.

Rasittavia ihmisiä. Ikinä eivät tyytyväisiä.

Kasper puhui ”niin sanotusta” ilmastonmuutoksesta ja muistutti, että Pyeongchangin olympialaisissa saatiin nauttia lumesta ja pakkasesta.

Tämäkin kommentti edusti turvallista valtavirtaa. Turha valittaa. Kun poikkeaa sosiaaliseen mediaan, huomaa kanssamatkustajiensa arvioivan ilmastonmuutosta sen perusteella, mitä näkyy, kun vetää aamulla verhot pois ilmaston edestä.

Vaikka Kasper on kansanomainen mies, jolla on jalat tukevasti umpihangessa, olen hiukan huolissani. Kuvissa hän tuo mieleen kustantaja Urpo Lahtisen tämän viimeisinä infarktien runtelemina elinvuosina.

75-vuotias Kasper ei näytä päivääkään nuoremmalta kuin 85. Itse asiassa näyttää kuin Kasper olisi harhaillut sinne umpihankeen paikallisesta Esperi Caren makuuhaavakodista.

Jos joku (minä en) on sitä mieltä, että Kasper puhuu sekavia, kannattaa muistaa, että hän opiskeli Zürichin yliopistossa journalismia, filosofiaa ja psykologiaa. Tuolla aineyhdistelmällä ei voi synnyttää kovin happipitoista ajatuksenjuoksua.

***

FIS:in kokouspaikoista on motkotettu.

Pattaya tuntui aluksi huonolta vitsiltä, mutta kun kaivettiin esiin Cancun, Rio de Janeiro, Miami ja Kapkaupunki, jatkumo oli looginen.

Kasper onkin muistuttanut FIS-delegaattien tarvitsevan paistavaa aurinkoa ja beach-oloja. Käsi ylös, kuka ei? Kenellä on varaa heittää ensimmäisellä kivellä FIS-delegaattia, vaikka mieli tekisi?

Martti Jylhä

Ehkä Martti Jylhällä ja Enni Rukajärvellä. He kamppailevat ilmastonmuutosta vastaan ennallistamalla soita Luonnonsuojeluliiton Hiilipörssissä.

Mistä tulikin mieleen, miten näihin hiilisidontaleikkeihin osallistuu kuuluisa Tervaneva? No, se on suojeltu ja kuuluu pahamaineiseen Naturaan. Luultavasti suojelua edelsi rasittava väittely luonnonsuojelijoiden kanssa.

Ja vielä...

Kasperin päättymätöntä rantalomakiertuetta viettävässä hiihtolomaliitossa on 120 jäsenmaata. Määrä tuntuu suurelta, mutta pitää muistaa, että Kansainvälisessä valaanpyyntikomissiossakin on paljon jäsenmaita, joissa valas on tuttu vain eläinkirjan kuvasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?