Kaarle Kustaa lyttäsi Ruotsin kansallisaarteen ”kuolettavan tylsäksi” – nyt asiantuntija kuittaili kuninkaalle takaisin

Julkaistu:

Ruotsin kuningas lyttäsi hiihdon jättikisan tv-haastattelussa. Kaikki eivät sulattaneet lausuntoja.
Kuningas Kaarle Kustaan lausunnot herättivät Ruotsissa kohua viime viikonloppuna.

Kruunupää otti Ruotsin tv:n haastattelussa kantaa Vasaloppetiin, joka on maailman suurin yksittäinen hiihtotapahtuma.

Tapahtuman suosiosta kertoo paljon se, että viime vuoden kisan tv-lähetys keräsi länsinaapurissa miljoonayleisön. Tämän vuoden kisaan tarjolla olleet 15 800 osallistumisoikeutta myytiin loppuun puolessatoista tunnissa.

Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina perinteisesti järjestettävä 90 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisa kestää kärkihiihtäjiltä nykyään noin neljä tuntia. Kuningas kertoi tv-haastattelussa, että hän on perinteisesti seurannut kisaa televisiosta, mutta aina se ei ole ollut pelkkää riemua.

– Se on oikeastaan kuolettavan tylsää. Tylsintä mitä on keksitty. He vain hiihtävät ja hiihtävät, eikä mitään tapahdu.
Kaikki eivät kuunnelleet kuninkaan kannanottoja mielissään. Ruotsin hiihtomaajoukkueen tiedottajana aiemmin työskennellyt Torbjörn Nordvall otti kuninkaan puheisiin kipakasti kantaa Nettavisen-lehden blogissaan.

– Kuningas ja kuningasperhe ovat olleet erinomaisia lähettiläitä Ruotsilla, kulttuurillemme, urheilulle ja elinkeinoelämälle. Mutta tässä yhteydessä kuningas ei mielestäni on hyvä lähettiläs kulttuuriperinnöllemme, Vasaloppetille, Nordvall kirjoitti.

Nordvall on huolissaan siitä, millaisen viestin kuninkaan kannanotto lähettää niille noin 15 000 innokkaalle kuntoilijalle, jotka ovat mukana Vasaloppetissa, mutta eivät taistele kärkisijoista.

– Eikö kuningasta kiinnosta oman kansansa into pitää itsensä kunnossa ja huolta kansanterveydestä, ja sitä kautta varmistaa tämän urheiluklassikon tulevaisuus?

– Kuninkaan lausuntojen latistavaa sävyä Vasaloppet-lähetystä kohtaan on vaikea ymmärtää tänä aikana. Jos Vasaloppetin seuraaminen on kuninkaan mielestä tylsää, niin hän voisi pitää sen omana tietonaan, eikä lausua sitä julkisuuteen.

Kuningas Kaarle Kustaa on nuoruudessaan itsekin osallistunut kisaan useita kertoja. Ensi kertaa hän oli kisaamassa vuonna 1977.