Niskasen ja Hakolan MM-kultatoiveet nousivat kertaheitolla kattoon! Norjalaisten ratkaisu yllätti jopa Harri Kirvesniemen

Julkaistu:

Maastohiihto
Norja julkaisi jo edustajansa MM-kisojen avausmatkoille. Ratkaisut satavat Iivo Niskasen ja Ristomatti Hakolan laariin.
Hiihdon MM-kisat alkavat Itävallan Seefeldissä toden teolla ensi torstaina.

Yksi kutkuttavimmista suomalaiskilpailuista on vuorossa ensimmäisen kisaviikon sunnuntaina, kun ohjelmassa ovat maastohiihdon parisprintit. Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola kuuluvat perinteisellä hiihtotavalla käytävän kilpailun suurimpiin mitalisuosikkeihin.

Suomalaisodotukset nousivat entisestään tiistaina, kun Norja julkisti hiihtäjänsä kisojen ensimmäisille matkoille sprinttiin (v) ja yhdistelmäkisaan.

Norjan nimetyt joukkueet jutun alla.

Maan parisprinttikaksikoksi ennakoitu ja Salpausselän kisoissa myrskyvaroituksen antaneet Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen nimettiin Norjan joukkueeseen sekä torstain sprinttiin että lauantain 15 (p)+15 (v) kilometrin yhdistelmäkisaan.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi yllättyi ratkaisusta.

– On oletettavaa, että molemmat hiihtävät sprintissä monta lähtöä. Yhdistelmäkisassakin pidetään luultavasti vauhtia, joten se on rankka rypistys, Kirvesniemi muistuttaa.

– En pidä Iverseniä missään nimessä yhdistelmäkisaan kärkisuosikkina. Hän ei ole ollut pitkillä vapaan matkoilla läheskään niin hyvä kuin perinteisellä tai vapaan sprintissä.

Myöskään Kläbo ei kuulu yhdistelmäkisan kirkkaimpiin voittajasuosikkeihin. Viime talvena Pyeongchangin olympialaisissa hän sijoittui norjalaisten kolmoisvoittoon päättyneellä matkalla kymmenenneksi.

Norjalaisten matkavalinnoissa yllättävää oli myös se, ettei yhdistelmäkisan viime talven olympiavoittaja, nousukuntoa uhkunut Simen Hegstad Krüger mahtunut vuonomaan edustusmiehistöön.


Viikonloppuna Lahdessa Norjan kakkosjoukkueessa hiihtänyt Eirik Brandsdal ei sen sijaan mahtunut kummallekaan avausmatkoista. Näin ollen Brandsdal saattaakin hiihtää MM-parisprintissä. Peräkkäisinä päivinä 30 kilometrin yhdistelmähiihdon ja karsintoineen kuusi sprinttivetoa vaativan parisprintin hiihtäminen on ollut viime MM-kisoissa harvinaista.

Kaksi vuotta sitten Lahdessa miesten parisprinttifinalisteista tempun tekivät vain molemmissa kultaa voittanut Venäjän Sergei Ustjugov sekä sijat 5. ja 6. napannut Kanadan Alex Harvey.

– Tuollaisen ohjelman jälkeen Iversenillä saattaa hyvinkin alkaa painaa parisprinttiä ajatellen. Samoin Kläbolla.

– Jos siihen parisprinttiin taas tulee Brandsdal, niin se on ehdottomasti epävarmempi lenkki kuin Iversen, Kirvesniemi arvioi.

Kläbon ja Iversenin hiihtäminen sekä sprintissä että yhdistelmäkisassa sataa joka tapauksessa Suomen joukkueen laariin, sillä Norja ei siinä tapauksessa saa millään parisprinttiin jalkeille tuoreinta ja parasta mahdollista iskuryhmäänsä.


Kirvesniemi vakuuttui Niskanen–Hakola-kaksikon esityksestä sunnuntaina Salpausselällä. Joukkue sijoittui Norjan kahden joukkueen jälkeen MM-kenraalissa kolmanneksi, vaikka Niskanen kärsi kisassa suksiongelmista.

– Se antoi vahvan viitteen, että mitali on täysin otettavissa. Erityisen positiivista oli se, että juuri Hakola oli erittäin vahva. En epäile yhtään, etteikö Iivo olisi vahva Seefeldissä.

– Siitä kisasta ei oikeastaan puuttunut todellisista mitalikandidaateista kuin Venäjän ykkösjoukkue, Kirvesniemi sanoo.

Venäjä saisi teoriassa MM-parisprintin lähtöviivalle jalkeille kivikovan kaksikon Ustjugov–Aleksandr Bolshunov. Molemmat hiihtänevät kuitenkin kisojen alussa jo sekä henkilökohtaisen sprintin että yhdistelmäkisan, mikä vaikuttaa varmasti parisprinttivalintoihin.

Seefeldin MM-ohjelma, miehet

To 21.2. sprintti (v)
La 23.2. yhdistelmäkisa 15 km (p)+15 km (v)
Su 24.2. parisprintti (p)
Ke 27.2. väliaikalähtö 15 km (p)
Pe 1.3. viesti 4x10 km
Su 3.3. yhteislähtö 50 km (v)

Ota kantaa

Voittavatko Niskanen ja Hakola MM-kultaa parisprintissä?

Kyllä 49% Ei 51%
Ääniä yhteensä 8776

Norjan nimeämät joukkueet MM-avausmatkoille

Sprintti (v), torstai 21. helmikuuta

Kristine Stavås Skistad
Mari Eide
Tiril Udnes Weng
Lotta Udnes Weng
Maiken Caspersen Falla (hallitseva maailmanmestari)

Johannes Häsflot Kläbo
Finn Hågen Krogh
Emil Iversen
Sindre Björnstad Skar

Varalla: Eirik Brandsdal

Yhdistelmäkilpailu, 7,5+7,5 / 15+15 km, lauantai 23. helmikuuta:

Therese Johaug
Ingvild Flugstad Östberg
Heidi Weng
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Martin Johnsrud Sundby
Sjur Röthe
Emil Iversen
Johannes Hösflot Kläbo

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt