Maastohiihto

Iivo ja Kerttu Niskanen eivät koreilleet varusteilla hiihtouransa alussa – ”Ei meillä ollut kisoissa varasauvoja mukana”

Julkaistu:

Maastohiihto
Kilpahiihdon kalleus on puhuttanut viime aikoina.
Jääkiekon harrastamisen kalleus on varmasti kaikkien tiedossa, mutta monella ei ole käsitystä, kuinka kallista lystiä kilpahiihto on.

Jo 12–14 vuoden iässä huipulle pyrkivän hiihtäjän kausikustannukset saattavat kohota jopa 5 000 euroon. 19–20-vuotiailla huippuhiihtäjillä harrastuskulut saattavat olla pahimmillaan yli 10 000 euroa kaudessa.

Iso osa kustannuksista kertyy välinehankinnoista.
Viime vuodet Suomen kirkkaimpien hiihtotähtien joukkoon kuuluneet sisarukset Iivo ja Kerttu Niskanen ovat ponnistaneet huipulle Pohjois-Savon Vieremältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaksinkertainen sekä olympia- että MM-viestimitalisti Kerttu Niskanen, 30, kertoo, että perheen vanhemmat uhrasivat paitsi rahaa myös lähes kaiken vapaa-aikansa lasten harrastuksiin. Hiihtotähtien lisäksi sisarusparveen kuuluvat maineikas muotisuunnittelija, perheen esikoinen Katri Niskanen ja kuopus Iita.

– Vanhemmat ovat suurin syy, miksi me Iivon kanssa nykyään saamme kilpailla ammattiurheilijoina. He ovat todellakin uhranneet paljon, Kerttu Niskanen sanoo.

– Jos he eivät olisi vieneet meitä treeneihin tai ostaneet välineitä ja kuskanneet kisoihin, ei meistä olisi hiihtäjiä tullut.

Kolme ja puoli vuotta Kerttua nuoremman Iivon, 27, kehityskäyrä on noussut vielä piirun verran isosiskoaan korkeammalle. Kolminkertaisen Vuoden urheilijan palkintokaapista löytyy muun muassa kaksi olympiakultaa ja maailmanmestaruus.


Niskanen muistelee, että heidän varusteensa olivat hiihtouran alussa varsin vaatimattomat. Mistään suksipakasta ei todellakaan puhuttu.

– Meillä oli pitkään vain kahdet sukset: toisilla verryteltiin ja toisilla hiihdettiin kilpaa. Sauvojakin oli vain yhdet. Jos ne meni poikki, käytiin ostamassa uudet. Ei meillä kisoissa ollut varasauvoja mukana.

– Kai se oli siihen aikaan melko tavallista. Nykyään jo huomaa, että ihan pikkujunnuinakin satsataan jo tosi paljon enemmän. Ehkä se on nykyaikaa, että jo jossakin 10-vuotiaiden sarjoissa ollaan jo niin tosissaan ja ennen kisoja testataan paljon suksia. Sitä välillä vertaa omassa päässään niihin omiin aikoihin, että ei se ihan tuollaista ollut.
Niskanen kertoo, että kun vanhemmat huomasivat sisarusten palon ladulle, myös välineisiin alettiin hiljalleen panostaa.

– Isälle ja äidillekin kilpahiihto oli uusi laji. Isä joutui opettelemaan, kuinka esimerkiksi suksia voidellaan. Ei me silloin oltu niin vakavissaan.

– Sitten kun alettiin tosissaan enemmän kilpailla, ja isäkin alkoi tajuta voitelun ja suksien päälle, niin kyllä se sitten halusi saada meille välineet kuntoon, Niskanen kertoo.

Sekä Kerttu että Iivo Niskanen jahtaavat MM-mitaleja seuraavaksi ensi viikolla alkavissa Seefeldin MM-kisoissa. Kumpikin hioo kisakuntoaan vielä sunnuntaina maailmancupin 10/15 kilometrin perinteisen hiihtotavan MM-kenraalissa Italian Cognessa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt