Maastohiihto

Hiihtopomot järjestävät yli 1000 ihmisen jättikokouksen Pattayan lämmössä – Sami Jauhojärvi: ”Ei mene meikäläisen pieneen kaaliin”

Julkaistu:

Maastohiihto
FISin silmäätekevien seuraava kokouspaikka Thaimaan lämmössä on herättänyt laajaa ihmetystä.
Kansainvälisen hiihtoliiton FISin kongressin ympärillä kuohuu, vaikka itse tapahtumaan on vielä reilu vuosi aikaa.

Puhetta kuitenkin riittää, sillä talvilajien kattojärjestö ilmoitti verkkosivuillaan ensi vuoden kokouspaikakseen suositun aurinkolomakohteen Thaimaan Pattayan. Kongressin on määrä olla toukokuussa 2020. Vilkkaasta seksiturismista tunnetun paikan lämpötilat huitelevat toukokuussa noin 30 plusasteessa.

Pattayan valinta yli 1000 ihmisen jättikokouksen pitopaikaksi herätti Lahden maailmancupiin saapuneiden huippuhiihtäjien joukossa hämmennystä.

– En tiennyt tästä. Se on outoa. He voisivat pitää sen maassa, jossa lajilla on perinteitä, kuten Euroopan tai Pohjois-Amerikan maissa. Thaimaa on liian kaukana, jos miettii matkustamista, kaksinkertainen maailmanmestari, Norjan Finn Hågen Krogh kommentoi Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moninkertainen viestin arvokisamitalisti Calle Halfvarsson kritisoi kokouspaikkaa kovin sanoin jo aiemmin ruotsalaismediassa. Halfvarsson arvioi Expressenille, että hiihtopomojen ideana on päästä aurinkolomalle nauttimaan drinkkejä.

– Se on erittäin outoa, ruotsalaishiihtäjä sanoi IS:lle päätään pudistellen.

– Mutta en jaksa välittää. Toivottavasti he saavat siellä jotain hyvää aikaan.

Ymmärrystä ei löytynyt myöskään olympiavoittaja Sami Jauhojärveltä. Urheilujärjestöt ovat puhuneet viime aikoina kiihtyvään tahtiin ilmastonsuojelun puolesta. Vastaavatko sanat tekoja, onkin sitten eri juttu.

– Valtaosa tulee kokoukseen Euroopasta ja entisen Neuvostoliiton alueelta. Muutamia lajiliittoja saattaa tulla Amerikasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Suurin osa porukasta lentää kuitenkin mannertenvälisen lennon, jotta he pääsevät kokoustamaan Pattayalle. Ei tämä ihan mene meikäläisen pieneen kaaliin, urheilu-uransa vuonna 2017 päättänyt Jauhojärvi sanoi.

Jauhojärvi arvioi, että kustannukset karkaavat joka tapauksessa suuremmiksi, vaikka hotellit ja palvelu ovat Thaimaassa halvempia kuin Euroopan maissa.

– Jos otetaan huomioon kokonaisuus ja ilmastonäkökulma, en ymmärrä tätä.

”Kaikki tietävät, missä kilpailuja järjestetään”

FIS järjestää suuren, eri lajiliitoille suunnatun kongressin joka toinen vuosi.

Aurinkolomakohteet ovat olleet suuressa suosiossa. Vuonna 2016 lajiväki kokoontui Meksikon lomaparatiisissa Cancúnissa, viime vuonna Kreikan luksuslomakohteessa Costa Navarinossa.

– Kokoukset on viety yllättävän kauas. On vaikea perustella millään, miksi ne on viety tuonne asti, Jauhojärvi totesi.


Finn Hågen Krogh toivoi tilanteeseen muutosta.

– Kaikki tietävät, missä kilpailuja järjestetään. Olisi luonnollista pitää kokoukset jossain niistä kaupungeista. Ehdottaisin, että ensi kerralla he kokoontuisivat Oslossa.

– Tärkeintä on kuitenkin, että kokouksissa tehdään hyviä päätöksiä, norjalaishiihtäjä vielä lisäsi.

Italian sprinttiässä Federico Pellegrino kertoi panneensa erikoiset kokouspaikat merkille, muttei halunnut ruotia sen enempää niiden eettisyyttä.

– Politiikka ei kiinnosta minua. Yritän keskittyä hiihtämään niin kovaa kuin pystyn. Siitä tulee varmasti hyvä matka, toivottavasti heillä on mukava kokous, vuoden 2017 maailmanmestari sanoi.

Suomen maajoukkuekonkari Anne Kyllönen oli samoilla linjoilla.

– Näin jonkun otsikon, että jaaha, tällainenkin on. Ajattelen sen niin, että hiihtäjät hiihtää ja päättäjät päättää. Jos he ovat päättäneet mennä sinne… Pääasia, että he kokoontuvat jossain ja tekevät hiihdon eteen töitä.


Vaikka FISin kongressin paikkavalinta kerää kerta toisensa jälkeen kritiikkiä, Sami Jauhojärvi korosti, että kyseessä on talviurheiluväelle merkittävä kokoontuminen.

37-vuotias ex-hiihtäjä toimi aktiivivuosinaan FISin urheilijakomission jäsenenä ja osallistui silloin liiton jättikokouksiin.

– Siellä päätetään lajeja koskevista asioista ja siellä ovat edustettuina kaikki kansainvälisen hiihtoliiton lajit. Koen, että myös pienet maat voivat tuoda siellä asioita esille, ja sitä kautta voidaan mahdollisesti korjata epäkohtia.

Jauhojärven mukaan kongressissa käydään muun muassa läpi eri lajien sääntöjä ja kilpailumuotoja ja koulutetaan ihmisiä.

– Urheilijoilla on nykyään äänivalta urheilijakomission kautta. Sitä ei ollut vielä silloin, kun olin itse komission jäsen 2009-13.

Moninkertainen arvokisamitalisti sanoi ymmärtävänsä, että kokouksissa on valtava määrä ihmisiä, koska maita ja lajeja on paljon.

– Päätöksiä tehdään monella eri tasolla. Mitä enemmän siellä on ihmisiä päättämässä, sitä oikeudenmukaisempaa se on.

FISin kongressi

FISin kansainvälinen hiihtokongressi järjestettiin ensimmäisen kerran Norjan Cristianiassa vuonna 1910. Sen jälkeen se on pidetty 50 kertaa. Viime vuosikymmeninä kongressi on järjestetty joka toinen vuosi.

Kunkin maan lajiliitto maksaa itse kustannuksensa.

Norjalaislehti VG kertoi, että vuoden 2016 Cancúnin kokoukseen maasta matkasi 29 henkilön delegaatio, ja sen kustannukset olivat noin 70 000 euroa. Majoitus oli viiden tähden hotellissa.

Suomen Hiihtoliiton kustannukset edellisessä Kreikassa järjestetyssä kokouksessa olivat sen sijaan puheenjohtaja Markku Haapasalmen mukaan 13 000 euroa. Se käsitti 10 hengen kokousmatkan.

Edellisiä kokouspaikkoja:

2018 Costa Navarino, Kreikka
2016 Cancún, Meksiko
2014 Barcelona, Espanja
2012 Kangwonland, Etelä-Korea
2010 Antalya, Turkki
2008 Kapkaupunki, Etelä-Afrikka
2006 Vilamoura-Algarve, Portugali
2004 Miami, Yhdysvallat
2002 Portoroz, Slovenia
2000 Melbourne, Australia
1998 Praha, Tshekki
1996 Christchurch, Uusi-Seelanti
1994 Rio de Janeiro, Brasilia

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt