Maastohiihto

Alkukauden romahdus vei Kerttu Niskasen pohjalle – pakkolepo otti koville: ”Edes leipominen ei kiinnostanut”

Julkaistu:

Maastohiihto
Kerttu Niskanen haluaa näyttää ennen kaikkea itselleen pystyvänsä nousemaan synkkyydestä.
Hiihtäjä Kerttu Niskasen kausi on ollut toistaiseksi melkoinen vuoristorata. Oikeastaan radassa on kisakauden aikana ollut vain iso pitkä pudotus. Nyt meneillään on hidas nousu ylöspäin.

Alkukauden romahduksen jälkeen Niskanen, 30, vetäytyi kuuden viikon tauolle ja aloitti kautensa uudelleen vasta tammikuun puolivälissä Viron Otepäässä.

– Pyeongchangin olympialaisten karmean pettymyksen jälkeen sanoin, että nyt ei varmaan tarvitse enää tällaista kokea. Olin väärässä. Tämä oli vielä pahempi: kisakauden aikana kuusi viikkoa taukoa...

– Kyllä tässä on koeteltu aika lailla. Ei enää ihan pienet jutut tunnu kovin pahalta. Näköjään melkein kaikesta pääsee kuitenkin yli, Niskanen sanoo nyt jo hymy huulessa Lahden hiihtostadionilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niskanen oli viime kesänä jopa liian hyvässä kunnossa. Kovaa harjoittelu oli liian helppoa, eikä tunnollinen harjoittelija tajunnut painaa ajoissa jarrua. Elimistön karmea ylirasitus paljastui alkutalvesta.

Niskaselle ei jäänyt lopulta muuta mahdollisuutta kuin vetäytyä kotioloihin pakkolepoon. Rennosti ottaminen oli vaikeaa huippu-urheilijalle, jonka piti olla samaan aikaan keskellä kiivainta kisakautta.

– Se oli henkisesti tosi rankkaa ja ärsyttävää aikaa. Monet kaverit sanoivat, että nythän mulla olisi aikaa vaikka leipoa, mutta ei sekään sitten kiinnostanut.

– Joulu tuli onneksi aika hyvään paikkaan sotkemaan sitä taukoa. Jouluaskareita sain tehdä kaikessa rauhassa ja kävin Vieremällä porukoiden luona, mummoa tervehtimässä ja sellaista, Niskanen muistelee.


Niskanen teki taukonsa aikana ainoastaan kaksi kovempaa harjoitusta. Takaisin kilpaladuille palattuaan hän on hiihtänyt kolme kisaa ennen tämän viikonlopun Salpausselän kisoja. Tulokset ovat olleet lupauksia herättäviä, mutta huippukuntoon on yhä matkaa.

Tuttu arvokisaviestijoukkueen paikka on jälleen Niskasen otettavissa. Seefeldin MM-kisoissa hänen päämatkansa on perinteisen hiihtotavan kymppi, mutta suuria tavoitteita siihen ei ainakaan vielä ole.

Niskanen suhtautuu tilanteeseensa avoimin mielin mutta realistisesti.

– Eipä tässä ihmeitä ehdi ennen MM-kisoja tapahtua. Pitää vain mennä päivä kerrallaan. Tämä talvi menee niin kuin menee ja vauhti nousee siihen, mihin nousee.

– Urheiluhan tämä vain on. Niin raastavaa kuin se onkin, Niskanen naurahtaa.

Hän haluaa näyttää ennen kaikkea itselleen.

– Kun tämän talven aikana olen nähnyt sen montun, jossa olin, niin on tullut mieli näyttää itselleni, että siitä pystyy nousemaan.

Urallaan kahdeksan kertaa maailmancupissa palkintokorokkeelle noussut Niskanen on nähnyt läheltä, kuinka ylirasitustilan jälkeen on noustu maailman terävimmälle huipulle.

– Iivo (pikkuveli ja olympiavoittaja) kärsi siitä silloin Sotshin jälkeen mutta palasi takaisin entistä vahvempana. Se antaa minullekin uskoa.

– Uskon ja toivon hartaasti, että paras talveni olisi vielä tulossa.


Niskanen haluaisi vielä saavuttaa urallaan henkilökohtaisen arvokisamitalin. Tulevien Seefeldin kisojen jälkeen seuraava tilaisuus siihen tulee kahden vuoden kuluttua Oberstdorfin MM-laduilla.

30-vuotias urheilija ei ole vielä uhrannut ajatuksia urheilu-uran jälkeiselle elämälle.

– Luulen, että keksin kyllä tekemistä sitten kun kilpaurheilu loppuu. Jos sitä rupeaa liikaa miettimään, niin ura on jo ehtoopuolella.

Niskasen valmentajana toimii nyt toista kautta kokenut ja monissa liemissä keitetty Pekka Vähäsöyrinki. Viime talven virustaudin ja kuluvan kauden ylirasituksen vuoksi kaksikon yhteinen taival on ollut toistaiseksi vaikeuksien sävyttämä.

– Meillä on sujunut hyvin, mutta on ollut kyllä tosiaan vaikeuksia. Viime talvena oli kuitenkin ihan hyviäkin tuloksia, mutta se sairastuminen ja olympiapettymys pilasi sitten kokonaiskuvan.

– Olen Pekan kanssa kuitenkin samaa mieltä siitä, että kovan kestävyysharjoittelun pitäisi tuoda tulosta. Siinä vain pitää pysyä viivan oikealla puolella.

Kerttu Niskanen hiihtää sunnuntaina Lahdessa Salpausselän kisoissa parisprintissä.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt