Hiihtopomot kokoukseen Pattayalle, lämpöä +30 – näin selittää Suomen Hiihtoliitto - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihtopomot kokoukseen Pattayalle, lämpöä +30 – näin selittää Suomen Hiihtoliitto

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi myöntää, että Thaimaata lähempääkin löytyisi kokouspaikkoja hiihtoväelle.

Hiihtopomot aikovat kokoontua ensi vuoden toukokuussa Thaimaan Pattayalla.

9.2.2019 15:22 | Päivitetty 9.2.2019 15:32

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi myöntää, että Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n lukuisille valiokunnille löytyisi riittävästi majoituskapasiteettia muualtakin kuin vain viiden tähden aurinkolomakohteista.

FIS aikoo järjestää seuraavan jättikokouksensa Thaimaan Pattayalla. Kokous pidetään ennakkotietojen mukaan toukokuussa 2020. Pattayan keskilämpötila huitelee niihin aikoihin +30 asteen tuntumassa.

Millaisen myrskyn uutinen eksoottisesta kokouspaikasta on nostattanut, puheenjohtaja Haapasalmi?

– En ole saanut palautetta, eikä lehtijuttujen perusteella ole tullut viestejä, mutta keskustelu on ihan terveellistä ja asiat hyvä ottaa esille.

Miksi FIS ei voisi pirstaloida omaa kongressiaan niin, että kukin hiihtolaji järjestäisi tarpeelliset kokouksensa omien lajiensa arvokisojen yhteydessä?

– Se tosiaan on 1 500 ihmisen kokous, ja siihen tarvitaan sellaiset fasiliteetit, että tällainen pystytään ylipäätään järjestämään. Olen ymmärtänyt, että on haluttu porukan olevan kerralla koolla. Kun niitä komiteoita ja erilaisia toimikuntia ja valiokuntia on monia, niin ajatus on, että hommat sitten hoidetaan sen viikon aikana.

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi pitää suomalaisten kokouskustannuksia kohtuullisina.

Ei kai 1 500 ihmisen kokous nyt niin iso ole, etteikö majoitusta ja kokoustilaa löydy myös hiihtomaista?

– No, aivan varmasti löytyy. Ei se voi olla siitä kiinni. Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että kyllähän 1 500 ihmisen kongresseja pidetään eri puolilla maailmaa, varmaan Suomessakin. Ei se siitä voi jäädä kiinni, ettei löydy fasiliteetteja.

–Kustannuksia tietysti verrataan ja katsotaan edullisia paikkoja, mihin Uusitalon Marakin (FIS:n valtuuston jäsen) viittasi. Kustannuksia pitää tietysti katsoa kokonaisuuden kannalta eli miettiä sen 1 500 ihmisen matkustamisen aiheuttamaa kokonaisvaikutusta.

Miksi kokouspaikaksi on valittu Thaimaa, jolla ei ole mitään tekemistä hiihtolajien kanssa?

– FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis viittasi paikkojen valinnassa sellaiseen näkökulmaan, että kongressi voidaan pitää sellaisissa maissa, joissa kisoja ei pysty järjestämään. Voi tuntua yllättävältä, että esimerkiksi Thaimaasta on edustaja Kansainvälisessä hiihtoliitossa ja tapasinkin hänet viime kokouksessa Kreikassa, Haapasalmi naurahtaa.

Kuinka iso määrä väkeä Suomesta osallistuu?

– Selvitimme ne määrät ihan tarkkaan. Kun tätä torstaina kysyttiin, Uusitalo vastasi, että keskimäärin 20 ja minä sanoin kymmenen. Ne molemmat pitävät paikkansa. Maran lukema oli se, paljonko siellä on ollut suomalaisia kaikkiaan eli se pitää sisällään maailmancupin isäntäkaupunkien väkeä Lahdesta ja Kuusamosta. Hiihtoliiton osuus on kymmenen ihmistä.

Paljonko Hiihtoliiton suomalaisten matka maksaa?

– Hiihtoliiton väen nettokustannus on 13 000 euroa. Olemme tehneet niin, että sama henkilö on – jos mahdollista – kahdessa komiteassa. Silloin säästämme kustannuksissa, eikä väkeä tarvitse lähettää niin paljon. Kyllä me tätä hyvin tarkasti mietimme, monessa muussakin mielessä.

Mitä se muu pitää sisällään?

– FIS:n kongressin kokoukset ovat valtavan tärkeitä. Joka toinen vuosi käydään hyvin kattavasti läpi lajeihimme liittyvät asiat. Se on edunvalvontapaikka. On tärkeä olla paikalla, koska siellä päätetään ihan kaikista lajeihin liittyvästä.

Majoitukset on perinteisesti järjestetty viiden tähden hotelleissa. Maksetaanko osallistujille ylöspidon lisäksi silti täydet päivärahat?

– Kyllä ne organisaatiossa varmasti maksetaan matkustussäännön mukaan. Pidän silti varsin kohtuullisena sitä 13 000 euron kokonaiskustannusta, joka meille tuli viime kokouksesta ja kymmenen ihmisen osallistumisesta.

Sprinttihiihtäjä Martti Jylhä on nostanut esiin ilmastonmuutoksen ja lentoliikenteen hiilijalanjäljen. Kantaako hiihtoväki yhteisvastuuta maapallon tilasta?

– Kyllä, olemme mukana Protect our Winters -kuviossa, missä Martti on upealla tavalla keulakuvana. Lumi­olosuhteet ovat lajiemme olemassaolon kysymys, vaikka nyt ikkunasta katsottuna näyttää hyvältä ja lunta riittää. Mutta ei se ole itsestäänselvyys. On jo nähty, mihin kehitys on menossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?