Hiihtopamput matkaavat Pattayalle konferenssiin – Norjan pomo myöntää ongelmat: ”Paikan maine ei ole paras” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihtopamput matkaavat Pattayalle konferenssiin – Norjan pomo myöntää ongelmat: ”Paikan maine ei ole paras”

Kansainvälisen hiihtoliiton seuraava jättikokous järjestetään Thaimaassa.

Maailman hiihtopomot kohtaavat näissä Pattayan maisemissa toukokuussa 2020.

8.2.2019 15:14

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) pitää seuraavan kongressinsa suhteellisen kaukana lumilta.

Kokouspaikka lyödään lopullisesti lukkoon FISin valtuustossa vasta ensi viikon kokouksessa. Liiton nettisivujen mukaan talviurheilun edustajat kuitenkin pitävät jättikokouksensa 24.–30. toukokuuta 2020 Thaimaan Pattayalla.

Vuonna 2016 vastaava kongressi pidettiin Meksikon lomaparatiisissa Cancúnissa ja 2018 Kreikan Costa Navarinossa.

Kongressissa on osanottajia kaikista FISin lajiliitoista. Viimeksi väkeä oli yhteensä noin 1 500 henkeä. Kukin lajiliitto maksaa oman delegaationsa kustannukset FISin pientä avustusta lukuun ottamatta.

FISin ylimmän toimielimen eli valtuuston suomalaisjäsen Martti Uusitalo kommentoi torstaina Ilta-Sanomille taustoja FISin kongressipaikkojen valintaan.

Eikö ole mielestäsi hieman kyseenalaista järjestää kv. hiihtoliiton kokouksia tällaisissa aurinkolomakohteissa, joilla ei ole hiihdon kanssa mitään tekemistä?

– Missä ne pitäisi sitten järjestää? Uusitalo ärähti ykskantaan napakan vastakysymyksen.

Lue lisää: Maailman hiihtopomot järjestävät jättikokouksen Pattayalla – suomalaispamppu ärähti ihmettelyyn: ”Missä ne pitäisi sitten järjestää?”

IS:n haastattelussa Uusitalo sanoi muiden muassa, että paikkavalinnan yhtenä tärkeimmistä kriteereistä on ollut riittävät kokous- ja majoitustilat. Pattaya nousi ehdolle kongressin pitopaikaksi sen jälkeen, kun Marokon Marrakechissa ollut hotelli vetäytyi. Pattayan rinnalla toisena vaihtoehtona oli Hongkong.

FISin valitsema kokouspaikka on noussut Suomen lisäksi otsikoihin myös Norjassa. FISin valtuuston norjalaisjäsen Erik Röste toivoi VG-lehden haastattelussa, että kokouksen pitopaikkaa harkittaisiin vielä uudestaan. Röste oli Hongkongin kannalla.

– Tämä on vaativa päätös ja erään toisen valtuuston jäsenen olemme ehdottaneet, että siitä pitäisi keskustella uudelleen. En pidä riitelystä, mutta mielestäni tämä valinta ei annan hyvää viestiä, Röste sanoi VG:lle.

– Monet delegaatit joutuvat matkustamaan todella pitkän matkan. Jos puhuisimme Kanadasta, joka on hiihtomaa, tilanne olisi toisenlainen. Sen lisäksi Pattayan maine ei ole paras mahdollinen.

Kongressiin reissaaminen ei ole halpaa lystiä. Rösten mukaan Norjalla oli vuonna 2016 Meksikossa paikalla 29 henkinen ryhmä, jonka matkakuluista koitui vuonomaan hiihtoliitolle yli 60 000 euron lasku.

Edellisten 25 vuoden aikana Kansainvälisen hiihtoliiton kongresseja on järjestetty muiden muassa Brasilian Rio de Janeirossa, Australian Melbournessa, Uuden-Seelannin Christchurchissa, Yhdysvaltojen Miamissa, Portugalin Algarvessa, Turkin Antalyassa, Espanjan Barcelonassa ja Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?