Maailman hiihtopomot järjestävät jättikokouksen Pattayalla – suomalaispamppu ärähti ihmettelyyn: ”Missä ne pitäisi sitten järjestää?” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Maailman hiihtopomot järjestävät jättikokouksen Pattayalla – suomalaispamppu ärähti ihmettelyyn: ”Missä ne pitäisi sitten järjestää?”

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on pitänyt joka toinen vuosi järjestettävän, yli tuhannen osallistujan kongressin edellisillä kerroilla Kreikan luksuskohteessa ja Meksikon Cancúnissa.

Kansainvälisen hiihtoliiton suurkokous pidetään toukokuussa 2020 seksiturismista tunnetulla Pattayalla.

7.2.2019 15:39

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS järjestää suuren kongressin joka toinen vuosi. Kokouksen pitopaikkalistaa selailemalla ei tule ensimmäisenä mieleen, että kyse todellakin on pääosin talviurheilulajeihin keskittyvästä järjestöstä.

Vuonna 2016 liiton asioita puitiin Meksikon lomaparatiisissa Cancúnissa. Kaksi vuotta myöhemmin hiihtoniilot kokoontuivat Kreikan luksuslomakohteeseen Costa Navarinoon.

Vuoden 2020 kokouspaikka ei sekään juuri kalpene edellisten rinnalla. Tällä kertaa FIS nimittäin on valinnut kongressinsa pitopaikaksi Thaimaan Pattayan, joka on tullut tunnetuksi ennen kaikkea vilkkaasta seksiturismistaan.

Kokouksessa on osanottajia kaikista FISin lajiliitoista, viimeksi noin 1 500 henkeä. Kukin lajiliitto maksaa oman delegaationsa kustannukset FISin pientä avustusta lukuun ottamatta.

FISin ylimmän toimielimen eli valtuuston suomalaisjäsen Martti Uusitalo korostaa, että kokouspaikka lyödään lopullisesti lukkoon vasta ensi viikon kokouksessa.

Liiton nettisivuilla tosin kerrotaan jo, että Pattaya toimii kokouspaikkana 24.–30. toukokuuta 2020.

Ilta-Sanomat tiedusteli Uusitalolta taustoja FISin kongressipaikkojen valintaan.

Eikö ole mielestäsi hieman kyseenalaista järjestää kv. hiihtoliiton kokouksia tällaisissa aurinkolomakohteissa, joilla ei ole hiihdon kanssa mitään tekemistä?

– Missä ne pitäisi sitten järjestää? Uusitalo ärähti ykskantaan napakan vastakysymyksen.

Esimerkiksi arvokisojen yhteydessä.

– No ihan mielellään varmaan pidettäisiin, mutta jossakin Seefeldissä ei ole niin isoa hotellia, että se pystyisi majoittamaan kaikkia.

– Yleensä se on äärimmäisen paljon kalliimpaa keskellä sesonkia. Näitä on pyritty pitämään sesongin ulkopuolella näissä kyseisissä keskuksissa, Uusitalo kertoo.

Martti Uusitalo on kuulunut FISin valtuustoon vuodesta 2014 alkaen. Hänet valittiin viime keväänä jatkokaudelle, joka ulottuu vuoteen 2020. Kuva vuodelta 2014.

Uusitalon mukaan on toinen kysymys, onko esimerkiksi Cancún tai Pattaya oikea paikka kokoukselle. Hänen mukaansa paikkavalinnan yhtenä tärkeimmistä kriteereistä on ollut riittävät kokous- ja majoitustilat.

– Lähtökohtaisesti tarvitaan sellaiset hotellit ja fasiliteetit, että siellä on riittävästi kokoushuoneita ja pystytään majoittamaan riittävän iso porukka.

– Paikan pitää olla myös globaalisti Pohjois-Amerikan ja myös muiden maiden matkustuskustannuksia katsoen järkevä.

Uusitalo korostaa toistuvasti, ettei kriteerit täyttävän ympäristön löytäminen ole ollut aina helppoa.

– Jokainen maa lähettää näihin kongresseihin erittäin ison delegaation. Tämä asia on ihan fasiliteettisidonnainen. Se, ovatko nämä oikeita paikkoja vai ei, niin minä en ole matkanjärjestäjä.

– Tiedän, että mahdollinen paikka on yritetty löytää kustannustehokkaaksi.

Alun perin vuoden 2020 suurkokous piti järjestää Marokon Marrakechissa, mutta paikallinen hotelli luopui järjestelyvastuusta.

Tämän jälkeen FISin pöydällä uudeksi pitopaikaksi olivat ehdolla Hong Kong ja Pattaya, joista jälkimmäinen saavutti suuremman suosion.

Uusitalo kertoo poistuneensa etuajassa FISin valtuuston kokouksesta, jossa päätettiin Hong Kongin ja Pattayan välillä.

– Lähtökohtaisesti niiden päätösten suurimpina perusteina ovat taloudelliset asiat. Hong Kong olisi ollut äärimmäisen paljon kalliimpi kuin Pattaya.

Vuonna 2016 hiihtoasioita pohdittiin kiihkeästi Meksikon Cancúnissa.

Vuonna 2018 kokouspaikka oli puolestaan Kreikan kuvankaunis lomakohde Costa Navarino.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on ollut viime päivinä otsikoissa, sillä sitä jo yli 20 vuotta johtanut sveitsiläinen puheenjohtaja Gian-Franco Kasper lausui kyseenalaisia kommentteja muun muassa ilmastomuutokseen liittyen.

Uusitalo myöntää, että tuhansien ihmisten lennättäminen hiihtokokoukseen Meksikoon tai Thaimaahan ei ole välttämättä eettisesti täysin oikein.

– Eettisesti olisi varmasti oikein järjestää jonkinlainen nettipohjainen kokous. Se olisi varmaan kaikista eettisintä, ettei tarvitsisi matkustaa ylipäätään mihinkään.

Uusitalo arvioi, että FISin kongresseissa on viime vuosina ollut Suomesta mukana keskimäärin noin 20 henkilöä.

Auringon alla asioita puidaan milloin missäkin komiteassa ja työryhmässä.

– Jokaisesta lajista alppihiihdosta, maastohiihdosta, yhdistetystä jne. on omat komiteansa. On tuomaristokomitea, maailmancupin komitea, Eurooppa Cupin komitea, lääketieteellinen komitea, markkinointikomitea, Uusitalo luettelee.

Hiihtoliiton puheenjohtaja vastaa

Suomen Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi puolestaan korostaa, että kyseessä on erittäin merkittävä kokous, jossa on tärkeää olla vaikuttamassa ja valvomassa etuja.

Millaisia ajatuksia sinussa herättää se, että Kansainvälinen hiihtoliitto järjestää kokouksensa Pattayalla?

– Niin no onhan näitä tässä ollut. Itsehän olen sen verran tuore tässä pestissä, että olen ollut vasta Kreikassa viime vuonna. Näitähän on ollut vähän joka puolella. Nämä eivät ole millään tavalla liittyneet siihen, onko asianomainen maa millään tavalla hiihtomaa, Haapasalmi kierteli.

– En itse asiassa ihan tiedä näitä kriteerejä, millä perustein näitä on valittu, hän jatkoi.

Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi (oik.) on päässyt osallistumaan virkansa puolesta vasta yhteen FISin kongressiin. Kuva viime talven olympialaisista.

Haapasalmi myöntää, että ilmastonmuutoksen näkökulmasta Pattayan kokous ei ole kaikista järkevin.

– Ilmastonmuutos on Hiihtoliitonkin näkökulmasta valtavan tärkeä asia. Kaikkihan pitäisi tekojen kautta näkyä niin, että sitä pystyttäisiin hillitsemään, koska se on meidän lajiemmekin kannalta olemassaolokysymys.

Aiotko mennä paikalle Pattayalle kokoukseen?

– En osaa sanoa. Siihen nyt on aikaa vielä. Se pitää katsoa sitten siinä tilanteessa.

FISin kongressi

FISin kansainvälinen hiihtokongressi järjestettiin ensimmäisen kerran Norjan Cristianiassa vuonna 1910. Sen jälkeen se on pidetty 50 kertaa. Viime vuosikymmeninä kongressi on järjestetty joka toinen vuosi.

Kunkin maan lajiliitto maksaa itse kustannuksensa.

Norjalaislehti VG kertoi, että vuoden 2016 Cancúnin kokoukseen maasta matkasi 29 henkilön delegaatio, ja sen kustannukset olivat noin 70 000 euroa. Majoitus oli viiden tähden hotellissa.

Suomen Hiihtoliiton kustannukset edellisessä Kreikassa järjestetyssä kokouksessa olivat sen sijaan puheenjohtaja Markku Haapasalmen mukaan 13 000 euroa. Se käsitti 10 hengen kokousmatkan.

Edellisiä kokouspaikkoja:

2018 Costa Navarino, Kreikka2016 Cancún, Meksiko2014 Barcelona, Espanja2012 Kangwonland, Etelä-Korea2010 Antalya, Turkki2008 Kapkaupunki, Etelä-Afrikka2006 Vilamoura-Algarve, Portugali2004 Miami, Yhdysvallat2002 Portoroz, Slovenia2000 Melbourne, Australia1998 Praha, Tshekki1996 Christchurch, Uusi-Seelanti1994 Rio de Janeiro, Brasilia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?