Maastohiihto

Ahosten perhe maksoi lastensa kilpahiihdosta pahimmillaan 30 000 euroa vuodessa – lainaa ottaneelta Kari-isältä tyhjentävä kiteytys

Julkaistu:

Harrastusten kalleus
Kari Ahosen perheellä on mennyt pahimmillaan noin 30 000 euroa vuodessa lasten hiihtoon.
Junioriurheilun kalleus on ollut Suomessa viime aikoina tulikuuma puheenaihe.

Viime vuosien menestyslaji varsinkin nuorissa on ollut jääkiekko, joka tunnetaan kalliina harrastuksena.

Mammuttilajeihin lukeutuu myös maastohiihto, joka on ollut paras mitalilaji kaksissa viime talviolympiakisoissa: 11 mitalista seitsemän on tuonut maastohiihtäjä.

Monelle voi kuitenkin tulla yllätyksenä, että tähtistatusta tavoiteltaessa hiihdon kustannukset ovat samalla viivalla jääkiekon kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän on saanut todeta Kari Ahonen, Imatran Urheilijoiden hiihtojaoston varapuheenjohtaja ja valmennusvastaava. Ahonen, 65, tuntee hiihdon kustannukset omasta takaa, sillä hänellä ja hänen vaimollaan on neljä lasta, jotka ovat kaikki kilpatason hiihtäjiä.

– Se verottaa lompakkoa tosi rajusti. En tiedä, kehtaanko edes sanoa, kuinka paljon. Hirveästi riippuu siitä, millä pieteetillä lajia harrastetaan. Esimerkiksi jos nuorena leireillään asianmukaisesti, sillekin tulee kunnolla hintaa.

– Vuosina, jolloin lapsilla ei ollut vielä väline- ja sponsorisopimuksia vaan seuratukia lukuun ottamatta kaikki meni omasta pussista, silloin puhuttiin kaikkinensa 30 000 euron vuositasosta. 7 000–8 000 euroa per nuppi, Ahonen arvioi.

Luku on pysäyttävä. Ilta-Sanomat pyysi hiihtoasiantuntijaansa, suksitehdasta 1980-luvulta alkaen pyörittänyttä Harri Kirvesniemeä erittelemään, millaisia kustannuksia huipulle pyrkivästä nuoresta hiihtäjästä koituu vanhemmilleen.

Kuten alla olevat grafiikat kertovat, Ahosen arvio ei ole tuulesta temmattu. Ikäluokkiensa top 20 -hiihtäjillä vuosikustannukset ovat 12–14-vuotiaissa noin 2 500–5 500 euroa. Summat kasvavat nuorten kasvaessa aikuisten mittoihin ja vaatimustason noustessa.

19–20-vuotiaissa kansallisessa kärjessä tai sen tuntumassa kilpailevan vuosittaiset harrastuskulut ovat noin 7 000–12 000 euroa.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Ahosen lapset kuuluvat kalleimpaan kustannusluokkaan, sillä neljästä lapsesta kahdella on tilillään henkilökohtaisia mitaleja juniorien SM-kisoista ja kahdella SM-viesteistä. Lähimmäksi kansainvälistä huippua on toistaiseksi hivuttautunut Ville Ahonen, 24, joka edusti Suomea nuorten MM-kisoissa 2013 ja on sittemmin kisannut maailmancupissa kahdesti.

Villen lisäksi sisarussarjan kuopus, 19-vuotias Olli, on saavuttanut henkilökohtaisia juniorien SM-mitaleja – Villellä niitä on 20, Ollilla viisi. Isän mukaan kaksikon kustannukset ovat pudonneet merkittävästi menestyksen mukana.

– Nyt ollaan ehkä tasolla, jossa sponsorien ja muiden sopimusten ansiosta kulut pystytään kattamaan 80–90-prosenttisesti.

– Menestyneiden ja vähemmän menestyneiden välillä on kuitenkin iso ero. Joukossa, joka hiihtää SM-kisoissa sijoilla 10–20, vastuu maksuista siirtyy helposti vanhemmille, kaksi vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Ahonen sanoo.

”Lainaa on pelissä”

Ahosen mukaan hänellä ja hänen vaimollaan kuukausittain verojen jälkeen käteen jäävä tulo on ollut lasten juniorivuosina noin 5 000–6 000 euroa. Palkkatuloilla ei ole pystytty kattamaan täysin lasten harrastuksesta koituneita kuluja, koska päälle on laskettava kuusihenkisen perheen arki.

– Lainaa on pelissä, isä myöntää.

– Sanotaan näin pyöreästi, että kymmeniätuhansia. Sen tarkemmin en rupea erittelemään.

Ahonen haluaa alleviivata, että jokainen hiihtoon satsattu euro on ollut panostuksen arvoinen. Intohimoa ei voi mitata rahassa.

– Eivät nekään olleet pikkusummia, joita Kimi Räikkösen vanhemmat joutuivat panemaan siihen, että poika on päässyt unelmaansa. Tämä meidän maastohiihtomme vain tuottaa vähän vähemmän.

Moni kadunmies olisi varmasti keksinyt kymppitonneille muutakin käyttöä, esimerkiksi perheloman Kanariansaarilla ja päälle vaikka perheauton jos toisen. Ahosilla oli toisin.

– Olemme joitakin kertoja käyneet peruskestävyysleireillä Alpeilla. Lomamatkoja emme ole tehneet 15 vuoteen.

Hiihto on perheelle elämäntapa, joka on tuottanut paitsi kansallista menestystä myös ennen kaikkea terveyttä.

– Meillä on ollut kaksi rinnakkaista elämää: työ- ja hiihtoelämä.

– Teemme tätä rakkaudesta lajiin, Ahonen kiteyttää.


Varusteiden kierrätystä lisättävä

Hiihdossa varustekehitys on viime vuosina laukannut kovaa vauhtia eteenpäin. Huipulla hiihtävillä nuorilla on poikkeuksetta eri kelioloihin kolmet sukset sekä perinteiselle että vapaalle hiihtotavalle.

Alati kasvaneet kustannukset herättävät kysymyksen, onko kaikilla enää varaa harrastaa kilpahiihtoa. Kari Ahosen tietoon ei ole vielä toistaiseksi tullut tapausta, että Imatralla nuori hiihtäjänalku olisi joutunut ripustamaan sukset naulaan kustannusten takia.

– Emme lähtökohtaisesti pysty jakamaan tukia vanhempien maksukyvyn mukaan, mutta jossakin erikoistilanteessa se on toki mahdollista, Ahonen kertoo.

Ahosen mukaan Imatran Urheilijoissa tavoitteellisesti harjoittelevat nuoret saavat leiritystukea 400–700 euroa kaudessa iän mukaan. Menestyksellä ei ole vaikutusta tuen määrään.

– Jokainen vakavasti harjoitteleva, joka myös kilpailee, saa kulukorvauksen kuitteja vastaan.

– Sen lisäksi seura maksaa kilpailumaksut, joiden päälle voi saada yöpymiskorvauksia, Ahonen sanoo.


Menestyneillä nuorilla on Imatralla mahdollisuus saada avustuksia noin 2 000 euroa kaudessa. Kustannuksien karsimisessa Ahonen pitää tärkeänä välinekierrätystä niin seurojen sisällä kuin seurojen välillä.

– Yksi kollega myi lapsensa suksia halvalla eteenpäin ja sanoi, että tärkeämpää on saada sukset uudelleenkäyttöön kuin saada niistä maksimaalinen korvaus.

– Käytetty tavara olisi tärkeä saada kiertämään alle puolella ostohinnasta. Niistä ei pidä pyytää liikaa, Ahonen sanoo ja toivoo aiheesta keskustelua lajipiireissä.

Siihen tarjoutuu mahdollisuus viikonloppuna, kun Imatra isännöi SM-hiihtoja perjantaista sunnuntaihin.

Onko sinulla vaikeuksia kustantaa lastesi urheiluharrastusta? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen, urheilu@is.fi, 040 141 6671

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt