Venäläisiltä nähtiin uskomaton temppu nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa – taustalla kritisoitu valmentajaguru ja paluu neuvostotyyliin

Julkaistu:

Maastohiihto
Nuorten MM-hiihdot Lahdessa olivat Venäjän juhlaa.
Venäjän hiihdon nuoresta supersukupolvesta on puhuttu viime kausina usein, mutta nuorten MM-kisoissa Lahdessa perjantaina nähty ylivoima oli silti täysin poikkeuksellista.

Alle 23-vuotiaiden miesten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu päättyi Venäjän neloisvoittoon. Kisan voitti Andrei Sobakarev ennen maanmiehiään Ivan Kirillovia, Ivan Jakimushkinia ja Anton Timashovia.

Lauantaina päättyneet nuorten MM-hiihdot olivat itänaapurin hiihtäjille muutenkin menestyksekkäät, sillä venäläiset nappasivat jaossa olleista 42 mitalista 13.

Mitalisade on nostanut pintaan kysymyksen, mikä on Venäjän nuorten maajoukkueen huippuvireen salaisuus.

Yksi syy löytyy valmennuksesta. Menestyssukupolven taustalla vaikuttaa vahvasti yksi nimi.

– Juri Viktorovitsh Borodavko palasi muutama vuosi sitten valmennustehtäviin ja keräsi valmennusryhmäänsä nuoria urheilijoita. Minä ja Ivan (Kirillov) olemme harjoitelleet hänen opissaan, nuorten maailmanmestaruutta perjantaina juhlinut Andrei Sobakarev, 22, kertoi Ilta-Sanomille.

58-vuotias Borodavko on lajia seuraaville tuttu hahmo. Nuorten maajoukkueesta vastaava spesialisti vaikuttaa muun muassa parikymppisten tähtihiihtäjien Aleksandr Bolshunovin, Natalia Neprjajevan ja Denis Spitsovin taustalla.

Nelinkertainen olympiamitalisti Bolshunov, 22, on kiitellyt valmentajagurua puhuessaan nousustaan maailman huipulle.

Länsimainen media on kirjoittanut Borodavkosta vähemmän mairittelevaan tyyliin. Ruotsalais- ja norjalaislehdet ovat nostaneet esiin valmentajan menneisyyden, jota varjostaa vuoden 2009 dopingskandaali. Borodavkon suojatti, vuoden 2006 olympiavoittaja Jevgeni Dementjev ja muutama muu maajoukkuehiihtäjä jäivät tuolloin kiinni epohormonin käytöstä.

Miesten maajoukkueen valmennuksesta vastannut Borodavko sai potkut ja kahden vuoden toimitsijakiellon. Hän palasi maajoukkuevalmennukseen vuonna 2016.


Kymmenen vuoden takaiset käryt ja Venäjän hiihtoa viime vuosina ravistelleet dopingsyytökset ovat johtaneet siihen, että Borodavkon valmennusmetodeilla on epäilijänsä.

Takavuosien tapahtumista vaikeneva luotsi ja hänen hiihtäjänsä ovat vakuuttaneet, että kiellettyjen aineiden käyttö on Venäjän hiihdossa historiaa.

Borodavkon tuntevat sanovat tämän luottavan armottoman voimaharjoittelun tuomiin tuloksiin.

– Hänen kaudellaan oheis- ja fysiikkaharjoittelun merkitys on kasvanut. Hänen menetelmänsä ovat todella rankat, kaikki eivät kestä niitä. Hän on kerännyt ryhmäänsä lahjakkaita urheilijoita, jotka pystyvät kestämään rasituksen ja palautumaan siitä nopeasti, Sobakarev kuvaili IS:lle.

– Hän asettaa voimaharjoittelussa erittäin kovia tavoitteita. Olen joutunut sanomaan, etten kestä niitä kaikkia.

Hioi metodeja toimitsijakieltonsa aikana

Entisen maajoukkuehiihtäjän Borodavkon hyvin tuntevan olympiavoittajan Aleksandr Zavjalovin, 63, mukaan venäläishiihtäjien harjoittelussa on palattu monella tapaa Neuvostoliiton aikakauteen, jolloin maajoukkueleirit tunnettiin rajusta rääkistä.

– Hän valmentaa nuoria samoilla keinoilla, joilla meitä valmennettiin, 1980-luvulla uransa huipulla ollut Zavjalov kertoo.


– Jurin urheilijat harjoittelevat kuten minä, (Nikolai) Zimjatov, (Galina) Kulakova, (Raisa) Smetanina... Tiedämme, mitä tarkoittaa harjoitella kovaa ja intensiivisesti. Juri on ymmärtänyt, että neuvostoajan harjoittelu tuo paremman tuloksen. Siksi hänen urheilijansa ovat hyvässä kunnossa ja terveitä läpi kauden.

Borodavko itse on kertonut kehittäneensä valmennusfilosofiaansa dopingkäryjä seuranneen toimitsijakieltonsa aikana.

– Minulla oli niinä vuosina aikaa järjestellä ajatuksia ja pohtia, miten parantaa valmennusprosessia ja kehittää urheilijoissa eri ominaisuuksia. Kävin läpi valtavasti asioita itsekseni ja muiden ammattilaisten kanssa, valmentaja sanoi kauden alussa venäläislehti Sport Ekspressille.


Borodavko haki vaikutteita muun muassa Norjassa järjestetystä valmentajaseminaarista.

– Norjalaiset eivät salaile maajoukkuevalmennuksessa käyttämiään keinoja. Muutin käsitystäni monista asioista, kuten valmistautumisesta kilpailukauden aikana.

Uusista ideoista huolimatta Borodavkon ajattelumaailman ydin on ollut pysynyt samana vuodesta toiseen.

– Jokainen mitali on kovan työn tulos. Jos lihaksia ei valmista tekemään työtä tietyllä tavalla, ihmeitä on turha odottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt