Hiihtolupaus Anita Korva on oman tiensä kulkija – vapaa-ajan harrastus ei ole ihan tavanomaisin 19-vuotiaalle nuorelle naiselle - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihtolupaus Anita Korva on oman tiensä kulkija – vapaa-ajan harrastus ei ole ihan tavanomaisin 19-vuotiaalle nuorelle naiselle

Jäniksiä ja mitaleita metsästävästä Anita Korvasta on kasvamassa tähtihiihtäjä.

Nuorten MM-kisat olivat Anita Korvalle menestys: hän voitti jokaisella alle 20-vuotiaiden naisten henkilökohtaisella matkalla pronssia.

27.1.2019 6:42

Vielä viikko sitten Anita Korvan nimi ei soittanut kelloa kuin hiihtoa seuraavien keskuudessa.

Kaikilla kolmella alle 20-vuotiaiden nuorten henkilökohtaisella MM-matkalla pronssia voittanut 19-vuotias hiihtäjä teki kertaheitolla nimensä tutuksi koko kansalle.

Korva on määrätietoinen ihminen, joka tekee asiat juuri niin kuin itse haluaa eikä paljon kysele.

– Ehkä mä olen vähän sellainen oman tieni kulkija. En tykkää hirveästi mennä massan mukana.

Kun Sotkamon urheilulukiossa viihdytään yleensä harjoitteluun keskittymisen takia neljä vuotta, Korva riuhtoi opintokokonaisuuden läpi poikkeuksellisesti jo kolmessa.

Vapaa-ajallaan hän viihtyy metsässä ase kädessä – ei ihan tavanomaisin harrastus 19-vuotiaalle nuorelle naiselle.

– Isän kanssa käyn metsällä mitä treeneiltä ehdin. Lähinnä teeriä, metsoja, jäniksiä, sorsia, Korva luettelee.

Korva on päättänyt myös astua vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen huhtikuussa Kainuun prikaatin urheilukouluun.

Taka-ajatuksena on mahdollinen liikunta-aliupseerin virka antamaan selkänojaa urheilulle, maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakolan tapaan.

Kuluneen mitaliviikon haastatteluissa Korva ihastutti monet rempseällä persoonallaan.

– Ilmaisen kieltämättä mielipiteeni monesti aika suoraan ja olen huono peittelemään tunteita.

Anita Korva viihtyy vapaa-ajallaan metsällä.

Huippulupaus ei haluaisi edes huipulle noustessaan taantua tylsäksi mediakoulutetuksi aina iloisesti hymyileväksi liiton mannekiiniksi.

– Jos minusta joskus tulee ns. vaikutusvaltainen tai jonkinlainen roolimalli, luultavasti käyttäisin sitä jollakin tavalla hyödyksi enkä vain piiloutuisi varjoihin.

– Tavoitteet ovat ihan terävimmällä huipulla. Teen töitä sen eteen, että olisin jonain päivänä maailman kärkihiihtäjä.

Oulun liepeiltä Kiimingistä kotoisin olevan hiihtäjän harrastustausta on erittäin monipuolinen. Korvan urheilullisuuden perusteet on luotu hiihdon lisäksi ainakin yleisurheilulla, telinevoimistelulla, jalkapallolla, baletilla ja potkunyrkkeilyllä.

Siitä hän on vanhemmilleen kiitollinen.

– He panivat aina lapsena tekemään kaikkea. Minulta luonnistuvat aika lailla kaikki lajit. Sitä kautta myös koordinaatiojutut ja muut sellaiset ovat kehittyneet.

– Olen ihan ihmeissäni, jos joku aikuinen ei osaa vaikkapa uida. Se tuntuu niin oudolta, vaikkei se ehkä enää nykymaailmassa ole mikään ihme. Itselleni tällaiset jutut tuntuvat vain niin itsestäänselvyyksiltä.

Anita Korva tuuletti alle 20-vuotiaiden MM-mitaliaan Lahden kisoissa.

Korvan vanhemmilla ei ole kilpaurheilutaustaa, mutta perhe on ollut aina liikunnallinen.

– On tuntunut aina hyvältä, kun olemme lähteneet yhdessä tekemään jotakin, esimerkiksi Lappiin vaeltamaan tai hiihtoreissulle. Sieltä se oma kipinäkin on varmaan lähtenyt.

Vain 16-vuotiaana kotoa muuttaminen olisi monelle iso kynnys, mutta Korvalle se ei tuottanut ongelmia. Vuokatista tuli nopeasti koti, ja samalla lajikavalkadista jäi jäljelle vain hiihto.

– Oli helppo ja hyvä ratkaisu lähteä kotoa. Olin melkeinpä onnellinen, että pääsin muuttamaan.

Urheiluopiston liepeiltä löytyy kävelyetäisyydeltä kaikki, mitä ammattimaiseen hiihtoharjoitteluun tarvitsee. Se on nuorelle hiihtäjälle optimaalinen kehitysympäristö.

Korva veti ylioppilaslakin päähänsä jo viime kesänä mutta jäi silti asustelemaan Kainuuseen. Parhaillaan hän suorittaa vuoden kestävää urheiluhierojakurssia.

Korva kertoo jo suhtautuvansa julkisuuteen positiivisin mielin, mutta valmentaja Esko Paavolan mukaan vielä muutama vuosi sitten oli toisin.

Anita Korva joutui tottumaan mediapyöritykseen menestyttyään vuoden 2016 SM-hiihdoissa.

Julkisuus iski päin Korvan näköä Taivalkosken SM-hiihdoissa keväällä 2016, kun hän voitti sensaatiomaisesti 16-vuotiaana parisprintin kultaa yhdessä Anne Kyllösen kanssa.

– Ennen sitä Anita oli kieltäytynyt kaikista haastatteluista. Ei hän tykännyt sellaisesta. Sitten Taivalkoskella hän huomasi yhtäkkiä olevansa toimittajien keskellä eikä päässyt poiskaan sieltä.

– Seurasin sivusta ja mietin, mitenköhän tuossa käy. Siellä rupesi sitten suu käymään, Paavola muistelee naurahtaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?