Maastohiihto

Harri Kirvesniemi kertoo, miten hiihtäjät valmistivat itseään 20 asteen pakkasiin – jäinen saunakikka oli usein käytössä

Julkaistu:

Maastohiihto
Harri Kirvesniemellä oli aikoinaan omat konstinsa kovan pakkasen kestämiseen kisoissa.
Rapsakat pakkaset ovat puhuttaneet viime päivinä etenkin Etelä-Suomessa, jossa on paikoin mitattu jopa yli 30 pakkasasteen lukemia. Moni kuntohiihtäjä on jättänyt sukset nurkkaan ja odotellut suosiolla kelien lauhtumista.

Lahdessa nuorten MM-hiihtojen järjestäjät ovat tarkkailleet pakkastilannetta erityisen huolella. Sääntöjen mukaan kilpailujen tuomariston pitää kokoontua neuvonpitoon, jos lämpötila laskee –17 asteeseen. Kisojen virallinen pakkasraja on 20 astetta. Toistaiseksi kisat on saatu järjestettyä aikataulun mukaisesti.

Pakkasrajoja ei ole seurattu kansainvälisissä hiihtopiireissä aina yhtä huolellisesti. Ilta-Sanomien lajiasiantuntija, moninkertainen arvokisamitalisti Harri Kirvesniemi, 60, muistelee, kuinka 1980-luvulla arvokisahiihtäjät saivat sivakoida yli 20 asteen pakkasissa.

– Aikuisiällä kävin kylmimmät kisani 23 pakkasasteessa, muun muassa Lake Placidin esikilpailuissa vuonna 1979. Siihen aikaan olympialaisten säännöt eivät velvoittaneet siirtämään kilpailuja –20 asteessa. Aikuisurani alkuvuosina sellaisiin kilpailuihin tuli lähdettyä vähän turhaankin mukaan, Kirvesniemi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lake Placidin pakkaset eivät olleet kuitenkaan mitään verrattuna junioriaikojen muistoihin.

– Hiihdin aikoinaan 16-vuotiaiden sarjassa maakuntaviestin 34 asteen pakkasessa. Olin silloin 14-vuotias, ja osuuteni taisi olla 5 kilometriä. Melko kylmähän siinä oli.

Kokemus ja vuodet kilpaladuilla opettivat karaistumaan ja varjelemaan kriittisiä paikkoja.

– Kädet ja jalat olivat yleensä pahimpia palelemaan. Paksuja hanskoja ei mielellään käytetä, koska siinä menettää tuntumaa. Kisakengissä ei taas ole hirveästi tilaa ylimääräisille sukille.


Jos kädet paleltuivat, ne olivat koko talven erittäin arat. Hiihtäjät tekivät kaikkensa totuttaakseen käsiä ja jalkoja pakkasiin. Kirvesniemi käytti ahkerasti saunassa yksinkertaista ämpärikonstia.

– Minulla oli saunassa kylmällä vedellä ja usein lumella täytetty ämpäri. Pidin jalkoja ämpärissä muutaman minuutin, otin ne hetkeksi pois ja panin ne uudestaan sinne. Käsiä pidin usein hanan alla, josta tuli kylmää vettä.

Säännöllinen karaistaminen auttoi. Samoin ohuen ohut kerrospukeutuminen.

– Hanskojen sisällä käytettiin erittäin ohkaisia puuvillahanskoja, jolloin saatiin kaksi kerrosta suojaamaan käsiä. Sama toimi sukissa.

”Mietaan” huima sietokyky

Kirvesniemi käytti hanskoja toisin kuin osa urheilijatovereistaan. Ilta-Sanomat kirjoitti hiljattain, kuinka ampumahiihdon saksalaistähti Sven Fischer kilpaili kovilla pakkasilla paljain käsin.
Saksalainen ei ollut ainoa. Kirvesniemi muistelee ihaillen Juha Miedon pakkasensietokykyä.

– ”Mietaa” tarkeni uskomattomissa pakkasissa. Muistan, kun olimme Davosissa kilpailemassa. Maailmancupin viesti jäi väliin kovien pakkasten vuoksi, joten lähdimme lenkille. Pakkasta oli 22–23 astetta.

– 7,5 viiden kilometrin lenkillä oli lähes viisi kilometriä nousua ja loput pari kilometriä alamäkeä. Kun eka rinki oli hiihdetty, me muut menimme hakemaan voidekopilta lämpimiä hanskoja. Mietaa valitteli, että hanskat puristavat liikaa ja alkoi hiihtää paljain käsin.

Kirvesniemi muistuttaa, että suhtautuminen pakkasiin on ollut kautta aikain eri kulttuureissa erilaista.

– Ennen vuoden 1978 Lahden MM-hiihtojen 30 kilometrin kisaa ennustettiin, että pakkasta olisi yli 20 astetta. Useimmat maajoukkueet vaativat edellisen päivän kokouksessa, että kisa siirrettäisiin. Yksi Venäjän joukkueen pomoista päätti käyttää tilanteessa puheenvuoron. Hän nousi seisomaan ja sanoi: ”Anteeksi, luulin, että maastohiihto on talviurheilua”.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt