Maastohiihto

Kommentti: Iivo Niskanen löi luun kurkkuun arvostelijoille – kritisoitu hiihdon päävalmentaja sai huokaista helpotuksesta

Julkaistu:

Kommentti
Päävalmentaja Matti Haavisto pystyi ensimmäisen kerran vastaamaan arvosteluun vakuuttavalla tulosliuskalla.
Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto ajeli sunnuntai-iltana Tarton ja Tallinnan välistä maantietä kohti Helsingin-lauttaa helpottuneissa tunnelmissa.

Iivo Niskasen mahtiesitys, Ristomatti Hakolan erinomainen veto, Krista Pärmäkosken perushyvä hiihto, Joni Mäen ensimmäiset cupin pisteet distanssimatkalla, Laura Monosen erinomainen esitys, Johanna Matintalon kauden ensimmäinen kansainvälisen tason hiihto...

Kaikki tämä tuli tarpeeseen ennen kaikkea urheilijoille, mutta myös Haavistolle, jonka päävalmentajakauden alkua ovat leimanneet maajoukkuetoiminnan ympärillä pyörivät epämääräiset huhut.

On puhuttu luottamuspulasta, huonosta kommunikoinnista, huonoista väleistä hiihtäjien henkilökohtaisiin valmentajiin, joukkuekurin lipsumisesta leirimiljöössä ja ties mistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stoalainen

Haavistoa leimaavimmat piirteet ovat rauhallisuus ja stoalaisuus, ja hän tiesi pestiä hakiessaan, ettei julkisuus ole aina päävalmentajan ystävä hiihtomaajoukkueessa.

Ja paras keino vastata on aina vakuuttava tulosliuska. Sellaisen Haavisto pystyi vihdoin Otepäässä sunnuntaina esittelemään:

– En ole kyseiseen keskusteluun osallistunut. Suhtaudun siihen niin, että on hienoa, kun hiihto kiinnostaa ja mielipiteitä riittää.

Norjassa on erinomainen sanonta hoppe etter Wirkola. Björn Wirkola oli 1960-luvun mäkihyppytähti, jonka fantastisten suoritusten jälkeen mikä tahansa hyppy näytti vaisulta. Sanonta kuvaa hyvin myös Haaviston lähtötilannetta, kun Reijo Jylhän kaksi viimeistä kautta tuottivat yhteensä yhdeksän MM- tai olympiamitalia.

Jos urheilijat odottivat, että kaikki jatkuu ennallaan, he ovat varmaankin pettyneet.

On aivan selvää, että uusi mies tuo myös uudet linjaukset – ja jos ei pysty tuomaan, ei kannata tällaista pestiä edes hakea. Helppo ei ollut Jylhänkään alku, sillä Magnar Dalen veti vielä 2014 menestyksekkäät olympiakisat, mutta MM-Falun 2015 oli iso epäonnistuminen.

Kaikki tyytyväisiä?

Aivan kaikki ei toki maajoukkueen ilmapiirissä ja työtyytyväisyydessä ole kunnossa.

Sen pystyy urheilijoiden vastauksista päättelemään. On kuitenkin syytä muistaa, että jos Haavisto yrittäisi pitää kaikki mahdolliset tahot tyytyväisinä, se lopulta toimisi kokonaisuuden eli joukkueen menestymisen vahingoksi.

Iivo Niskasen voittoa ei voi pitää yllätyksenä. Vuoden urheilija tuli Otepäähän hieman väsyneenä, mutta energiatankit täynnä.

Osa päävastustajista palautuu yhä Tour de Skistä, ja lauantain sprinttikilpailukin saattoi hieman painaa. Niskanen antoi kuitenkin sellaisen signaalin, että on kuumin suosikki voittamaan päämatkansa MM-kultaa Seefeldissä.

Sen sijaan Pärmäkoskelle mieluisin matka, 10 kilometriä (p), ei ole hänelle Itävallassa voittoisa. Ilman jonkinlaista olosuhde- tai välinekatastrofia Therese Johaug on eri planeetalta. Mitalitasoa Pärmäkoski on yhä, mutta uran ensimmäinen arvokisakulta olisi suuri yllätys.

Hakolan veto oli jäätävä.

Jo olemattomaksi kutistunut 14 sekunnin marginaali palkintosijaan oli suorastaan sensaatio. Hakola on tämän kilpailukauden aikana ollut kahdesti viikon sairaana. Hän saattaa Seefeldistä kotiutua parisprintin MM-mitalistina. Niskanen–Hakola on huippuduo Suomen menestysmatkalle.

Laura Mononen ei ole suurten eleiden ihminen, mutta hänen olemuksestaan paistoi suunnaton helpotus. Kahdestoista sija naulasi hänet MM-kympille ja käytännössä varmaksi viestihiihtäjäksi. Monikäyttöisen Monosen valmennus voi heittää osuuksille 2 tai 3.

Otepään komean hiihtostadionin katsomo oli sunnuntaina lähes tyhjä. Laji on Virossa kriisissä ja kunnian päivät kaukana takana.

Viron tv:n voittajahaastattelussa Niskanen niihin hetkeksi palasi. Hän sanoi haastattelijalle tavoitelleensa pitkässä Tehvandin päänousussa samaa vuorohiihdon uljautta, johon aikanaan pystyi moninkertainen arvokisavoittaja Andrus Veerpalu.

Ja vielä...

Otepääläiset odottivat cup-katsomoon myös kansallissankari, hiihtolegenda Kristina Smigun-Vähiä, mutta tämä ei tullut paikalle, vaikka omistaa Otepäässä valtavan talon. Nainen on muuten Virossa näkyvästi esillä, sillä hän yrittää Reformipuolueen riveistä paikalliseen eduskuntaan valtavien tienvarsimainosten vetovoimalla.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt