Maastohiihto

Iivo Niskanen sai vastauksia arvoitukseen armottomalla radalla – näihin asioihin MM-kultatoivo oli erityisen tyytyväinen

Julkaistu:

Maastohiihto
Iivo Niskanen haki Otepäästä vastauksia. Hän sai ne erittäin myönteisinä.
Iivo Niskanen kuvasi Otepäähän saapuessaan tilannettaan hyväksi, mutta vireystilaansa arvoitukseksi. Yksin Kuopiossa harjoitellut mestari ei ollut varma vauhtinsa kansainvälisyydestä, ja päättynyt viikko kuormitti häntä raskaasti.

Viikon puolivälissä kilpailtiin Vantaalla Suomen cupin iltakisa, ja Urheilugaalan palkintosateesta tuore Vuoden urheilija selvisi Otepäähän perjantaina aamuyöllä.

Lauantaina valmistava harjoitus sunnuntain 15 kilometrin (p) kilpailuun ei onnistunut.

– Tunsin oloni vielä lauantaina väsyneeksi ja kuormittuneeksi, mutta toinen hyvin nukuttu yö palautti asiat raiteilleen, totesi Niskanen, joka voitti sunnuntaina hiihdetyn kilpailun vakuuttavasti 16 sekunnin erolla Aleksandr Bolshunoviin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olympiakisojen viidelläkympillä helmikuussa sama venäläinen jäi pari sekuntia enemmän.

– Tämä kilpailu oli isolla suunnitelmiin kirjoitettu. Täältä haettiin ja tarvittiin hyvää tulosta. Nyt voi aika rauhallisin mielin lähteä viimeiseen kuukauteen ennen MM-kisoja.

Erityisen tyytyväinen Niskanen oli siihen, miten elimistö reagoi Otepään raskaan radan ja hitaan kelin asettamiin vaatimuksiin.

– Tänään kävi ainakin selväksi, että kapasiteettia on. Happi liikkui hienosti, ja lihaksisto tuntui hyvältä. Tämä rata jos mikä antaa sellaisiin kysymyksiin armottomat vastaukset, vielä tällaisella kelillä, sanoi Niskanen, jolta 15 kilometrin matka vei poikkeuksellisen kauan, hieman yli 40 minuuttia.

Vaikka Niskanen ja valmentaja Olli Ohtonen ovat jo useana vuonna osoittaneet hallitsevansa arvokisoihin valmistautumisen, joka kausi on erilainen.

– Siksi sinne väliin tarvitaan tällaisia tarkistuspisteitä, jotta tiedetään olevamme kartalla. Sinänsä on levollinen mieli, että olemme osoittaneet hallitsevamme homman. Mutta huippu-urheilu on herkkää puuhaa. Seuraavan kuukauden aikana pitää taas ensisijaisesti varjella terveyttä, sillä puolella ei tänäkään talvena ole varaa takapakkeihin.

Niskasen voitto oli erinomainen uutinen myös Salpausselän maailmancupin lipunmyynnille. Niskanen kilpailee helmikuun toisena viikonloppuna Lahdessa parisprintissä Ristomatti Hakolan kanssa. Pari hakee matkalta MM-Seefeldistä jättipottia.

– Lahdesta menen sitten Italian Cogneen, jossa on viimeinen maailmancup ennen MM-kisoja. Se sijaitsee hieman korkeammalla merenpinnasta kuin Seefeld. Cogneen tulee mukaan myös Olli (Ohtonen).

Vaikka hiihtäminen Otepään tuulen umpeen puhaltamilla latu-urilla nosti maitohappotasot korkealle, Niskanen ei toivo yhtään helpompaa keliä, kun hänen päämatkansa 15 kilometriä perinteistä kilpaillaan MM-laduilla 27. helmikuuta.

– Ei missään nimessä mitään jäärataa, vaan mahdollisimman hidas työmiehen keli silloinkin.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt