Maastohiihto

Suomalaishiihtäjien mysteeriverho raottui – Harri Kirvesniemi näki valon: ”Erittäin, erittäin positiivista”

Julkaistu:

Hiihto
Kerttu Niskanen ja Johanna Matintalo palasivat kuuden viikon tauon jälkeen maailmacupiin Viron Otepäässä.
Suomalaismielenkiinto oli poikkeuksellisen korkea ennen Otepään sunnuntain maailmancupin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtöjä.

Alkukaudella vaisusti esiintyneet ja harjoitustauolle vetäytyneet suomalaishiihtäjät palasivat kansainvälisiin karkeloihin sunnuntaina.

Raskaalla ladulla ja raskaissa olosuhteissa hiihdetty naisten 10 kilometrin kilpailu oli lopulta odotetusti Therese Johaugin mykistävä näytös.

Kauden kaikki kuusi hiihtämäänsä normaalimatkan kisaa voittanut norjalainen teurasti Otepäässä muut murhaavalla 48,4 sekunnin erolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisittain mielenkiinto kohdistui kuitenkin ennen kaikkea kuuden viikon tauon jälkeen maailmancupiin palanneisiin Kerttu Niskaseen ja Johanna Matintaloon, joiden kunto oli täysi mysteeri.

Heistä Matintalo aloitti kilpailun kovaa mutta hyytyi lopulta hieman lopussa ja oli 15:s (+2.35,8). Niskanen puolestaan oli lopputuloksissa 22:s (+2.56,2).

Vaikka aikaerot kärkeen olivat varsin suuret, Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi näki kisassa paljon hyvää.

– Tämä kisa osoitti, että kolmikko Niskanen, Matintalo ja (Laura) Mononen on mennyt parempaan päin.

– Koko kolmikolta oli kauden parasta tekemistä. Se on naisten joukkueen kannalta erittäin, erittäin positiivista, Kirvesniemi sanoo.

Matintalo kilpaili maailmancuptaukonsa aikana Scandinavia Cupissa, mutta alkukauden suurin pettymys Niskanen ei ollut näyttäytynyt kertaakaan sitten Beitostölenin joulukuun 8. päivän kilpailun.

Pahasta ylikuormitustilasta kauden alussa kärsinyt Niskanen kertoi harjoitelleensa taukonsa aikana kovaa vain kahdesti.

– Kertulta olisin toivonut ehkä sellaiset 15–30 sekuntia kovempaa vauhtia, mutta tämä on kuitenkin selkeä merkki oikeasta suunnasta, Kirvesniemi sanoo.

– Tuollaisen puolentoista kuukauden jälkeen ei ole helppoa ladata ensimmäiseen kisaan niin, että koko matka olisi kunnollista kilpahiihtoa. Ehdottomasti tärkeintä on kuitenkin mielestäni se, että suunta on nyt kääntynyt.


Otepään kympillä 12:nneksi sijoittunut Mononen oli naisten puolelta jopa viikonlopun positiivisin suomalaisnimi. Vielä kuukausi sitten todella kaukana kärjestä hiihtänyt 34-vuotias konkari on selvästi löytänyt kuntonsa kilpailujen kautta. Lauantain sprintissä Mononen ylsi ensi kertaa tällä kaudella mukaan erävaiheeseen.

Niskasella on paluustaan huolimatta kuitenkin vielä pitkä matka ”tasolleen” kärkikymmenikön hiihtäjäksi. Kirvesniemen mukaan kuukaudessa ehtii tapahtua paljon, kun suunta on saatu nyt ensin käännettyä.

– Jos vertaa vaikka Monosen hiihtoja kuukausi sitten ja tänä päivänä, niin ei Kertun tarvitse läheskään sellaista harppausta edes ottaa.

– Joukkuepanoksen kannalta on todella tärkeää, että Kristan takana on nyt selvää tasonnostoa.
Suomen naisten ykkösnimi oli sunnuntaina odotetusti Pärmäkoski, joka kiri vahvalla lopullaan kisassa neljänneksi. Vielä puolimatkassa Pärmäkoski oli seitsemäntenä.

– Se on yleensä Kristan tavaramerkki, silloin kun kunto alkaa lähestymään, Kirvesniemi sanoi viitaten lopun vahvaan hiihtoon.

Johaugille voidaan jo lähes ojentaa usean matkan MM-kulta, mutta Pärmäkoski osoitti Otepään raskaalla ladulla, että on täysin mukana taistelussa muista MM-mitaleista.

– Kristan ero kakkoseen Ebba Anderssoniin oli tänään reilut 25 sekuntia. Kun keli ja maastotyyppi muuttuu, ero kaventuu entisestään. Tässä on kuitenkin vielä kuukausi aikaa.

Otepää N 10 km (p)

1. Therese Johaug, Norja 29.53,7
2. Ebba Andersson, Ruotsi +48,4
3. Natalia Neprjajeva, Venäjä +56,7
4. Krista Pärmäkoski, Suomi +1.14,0
5. Ingvild Flugstad Östberg, Norja +1.14,8
6. Charlotte Kalla, Ruotsi +1.19,9
7. Astrid Jacobsen, Norja +1.26,5
8. Anastasia Sedova, Venäjä +1.41,6
9. Katharina Hennig, Saksa +2.02,9
10. Anna Zherebiateva, Venäjä +2.07,0
11. Caterina Ganz, Italia +2.14,7
12. Laura Mononen, Suomi +2.16,6
13. Jessica Diggins, USA +2.26,0
14. Ragnhild Haga, Norja +2.26,1
15. Johanna Matintalo, Suomi +2.35,8
...
22. Kerttu Niskanen +2.56,2
31. Riitta-Liisa Roponen +3.15,3
36. Anne Kyllönen +3.38,9


Seuraavat maailmancupin kilpailut käydään Ruotsin Ulricehamnissa. Siellä ensi viikonloppuna on ohjelmassa 10/15 kilometrin vapaan kisat ja viestit.

MM-kisat alkavat Itävallan Seefeldissä kuukauden kuluttua 19. helmikuuta.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt