Maastohiihto

Kommentti: Ylen lähetyksessä hämmentävää puhetta hiihtäjä Laura Monosesta – asettaa urheilijan erittäin epäkiitolliseen asemaan

Julkaistu:

Kommentti
Suomen maajoukkuehiihtäjät ovat tarkemmassa syynissä kuin koskaan aiemmin. Odotusarvot suoritusten osalta on syytä asettaa oikeisiin mittoihin, kirjoittaa Atte Husu.
– Nyt kun Yle näyttää, pitäisi onnistua joka viikonloppu, jotta ei oltaisi kansan mielestä huonoja. Siinä on ihan selvä muutos entiseen.

Näin kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen kiteytti maastohiihtoa kohtaan kasvaneen mediakiinnostuksen Ilta-Sanomien joululehdessä 23. joulukuuta.

Suomen hiihdon keulakuva osui naulan kantaan.

Jos viime vuosina MTV:llä hiihtolähetykset tavoittivat maksukortin omistaneita muutamia kymmeniätuhansia lajiniiloja, nyt tilanne on täysin toinen. Tv-katsojamääriä mittaavan Finnpanelin mukaan Ylellä Tour de Skin avaus Toblachissa tavoitti vaatimattomasti 891 000 hiihdon ystävää, ja joulukuun muissa maailmancupeissa heikoinkin lukema oli 693 000.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katsojaluvuista voi vetää pikaisesti ainakin yhden johtopäätöksen: maastohiihto puhuttaa suomalaisten keskuudessa, lehtien palstoista kahvipöytäkeskusteluihin ja sosiaaliseen mediaan.

Toinen asia on, millaisessa sävyssä keskustelua käydään. Kun viime kaudella katsojat pääsivät vapailla kanavilla seuraamaan Niskasen 50 kilometrin suvereenia olympiavoittoa ja Krista Pärmäkosken kolmea olympiamitalia, odotukset sinivalkoista maajoukkuetta kohtaan olivat kuluvan maailmancupkauden alla korkealla.

Sen sijaan katsojat ovat joutuneet tottumaan, että suomalaiset saapuvat Pärmäkoskea ja sprinttejä lukuun ottamatta maaliin kauniisti muotoillen tuntuvasti myöhemmin kuin terävin kärkilauma. Kun voittaja on ylittänyt maalilinjan massalähtöisissä kisoissa, jääkaapilla on halutessaan ehtinyt piipahtaa ennen ensimmäisen suomalaisen löytymistä kuviin.


Tour de Ski ei tuonut yleisilmeeseen muutosta, kun yksikään mies ei kivunnut Alpe Cermisin päälle. Naisistakin ainoana kansainvälistä vauhtia hiihti kolmanneksi sijoittunut Pärmäkoski siitäkin huolimatta, että Laura Mononen saapui maaliin 11:ntenä. Sen ansiosta Mononen on maailmancupin kokonaispisteissä miehet mukaan lukien toiseksi paras suomalainen (26:s).

Tosiasia on kuitenkin se, että Tourin loppusijoitus antaa täysin valheellisen kuvan Monosen, 34, nykykunnosta samoin kuin turneen toiseksi viimeisellä etapilla Val di Fiemmessä tullut 10. sija 10 kilometrin perinteisen tavan yhteislähdössä.

Siksi olikin hämmentävää, että lauantaina Otepään sprinttien yhteydessä Ylen lähetyksessä juuri edellä mainittua 10. sijaa pidettiin muutamaan otteeseen nousujohteisena merkkinä ilman minkäänlaisia sivumainintoja.

Sijoitus itsessään tekee normaaleissa oloissa urheilijalle varmasti henkisesti hyvää, mutta tutkijana Mononen (filosofian maisteri pääaineenaan biokemia) tuskin huijaa itseään seuraavalla faktalla: ennen kyseistä etappia Tourin oli keskeyttänyt 41 urheilijaa, joista 17:llä oli kuluvalta kaudelta taskussaan normaalimatkoilla parempi sijoitus kuin Monosella.

Lisäksi jokainen voi tykönään miettiä, olisiko Mononen valahtanut tulosluettelossa alemmas, jos Charlotte Kalla, Ebba Andersson ja muutama muu kärkinimi olisi edes vaivautunut osallistumaan Tourille.

Kymmenennestä sijasta puhuminen ilman oleellista lisämainintaa asettaa Monosta kohtaan sunnuntaille aivan epärealistisia odotuksia ja sitä kautta urheilijan erittäin epäkiitolliseen asemaan.

Palataan Niskasen lausahdukseen. Mitä tv:stä kisoja seuraava hiihtoväki ajattelee, jos Mononen sijoittuu sunnuntaina viikonlopun päämatkallaan 10 kilometrin perinteisen tavan väliaikalähdössä esimerkiksi sijalle 20? Tuloksena pudotusta olisi siis kymmenen pykälää verrattuna Val di Fiemmen kymppiin. Entä sijat 21–30, nyt kun maailman valiot nähdään ensi kertaa yli kuukauteen samassa kisassa?

Lauantaina Otepäässä hiihdetty maailmancupin sprintti antoi Monosen kannalta positiivisen signaalin, kun Hämeenlinnan Hiihtoseuran ykköshiihtäjä eteni ensi kertaa tällä kaudella puolivälieriin (25:s). On kuitenkin huomioitava, että vielä aiemmin tämän viikon tiistaina Mononen hävisi Suomen cupissa jo pelkästään 5 kilometrillä (v) suomalaislupaus Eveliina Piipolle 38,5 sekuntia ja Riitta-Liisa Roposellekin lähes puoli minuuttia.


Otepään kisamaasto on maailmancupsirkuksen raskain, ja viime vuosien tulosluetteloita peilaten erot repeävät varmasti suuriksi. Kiteytetysti: jos ei ole kunnossa, noutaja tulee helpommin kuin missään muualla.

Kun parhaat ovat olleet tällä kaudella viivalla, Monosen sijoitukset väliaikalähdöissä ovat kauden alusta lueteltuna 25, 27 ja 46. Ennen keskeytysaaltoa Mononen oli 44:s Tourin toisella etapilla, 10 kilometrin vapaantavan väliaikalähdössä.

Mikäli Mononen pystyy sunnuntaina sivuamaan kauden parasta maailmancupin sijoitustaan, kotikatsomoissa voi hyvällä omallatunnolla rustata lähtölistoissa Monosen kohdalle kiitettävän kouluarvosanan. Tour de Skin loppupään sijoituksille ei ole nimittäin syytä antaa minkäänlaista arvoa.

Ja vielä...

Näin ajattelee varmasti myös Tourilta heti kättelyssä kotiin lähtenyt Matti Heikkinen, jonka suunnitelmana on palata maailmancupiin viikon kuluttua Ruotsin Ulricehamnissa. Monosen kanssa maajoukkueen konkareihin kuuluva Heikkinen, 35, otti tuntumaa kisaamiseen lauantaina Hollolassa, jossa voitti 10 kilometrillä (v) toiseksi tulleen Jonas Nordströmin minuutilla ja 15 sekunnilla. Maailmanmestari tuskin oli liikkeellä parhaalla latingillaan piirikunnallisissa, tai niin sopii toivoa ainakin hiihtäjän itsensä kannalta – Nordström kun hävisi samalla matkalla tiistaina Suomen cupissa Perttu Hyväriselle 2.17.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt