Maastohiihto

30-vuotiaana kuolleen Ida Eiden omaiset kertovat isosta päätöksestään: ”Meille oli juuri kerrottu, että toivo on menetetty”

Julkaistu:

Norja
Kesken juoksukisan sydänkohtauksen saaneen Ida Eiden, 30, luovutetuilla elimillä autettiin kuutta ihmistä, perhe kirjoittaa NRK:n verkkosivuilla.
– Vastasimme elintenluovutukselle kyllä. Nyt vetoamme kaikkiin ihmisiin, jotta he tekisivät saman valinnan pelastaakseen muita, kirjoittaa edesmenneen Ida Eiden, 30, perhe Norjan yleisradioyhtiön NRK:n verkkosivuilla.

Hiihtomaailmaa järkyttänyt tapahtumasarja käynnistyi syyskuussa, kun Ida Eide osallistui suureen Norja juoksee -kuntoilutapahtumaan. Ohikulkijat löysivät hänet kesken kilpailun tuupertuneena maahan Ullensakerin lähistöllä.

Ida Eide kiidätettiin lääkintähelikopterilla Ullevålin sairaalaan, jossa hän menehtyi seuraavana päivänä. Kuolinsyyksi ilmoitettiin sydänkohtaus.
Omaiset kirjoittavat istuneensa Ullevålin sairaalassa ”epätoivoisina ja sanattomina” syyskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Elämäniloinen ja ihana Idamme oli vajonnut koomaan saatuaan sydänkohtauksen edellisenä päivänä. Meille oli juuri kerrottu, että kaikki toivo on menetetty, perhe kirjoittaa.

Sairaalan henkilökunta otti perheen kanssa puheeksi elintenluovutuksen ja omaiset ajattelivat Ida Eiden olleen eläessään avulias ihminen.

 

Elämäniloinen ja ihana Idamme oli vajonnut koomaan saatuaan sydänkohtauksen edellisenä päivänä. Meille oli juuri kerrottu, että kaikki toivo on mennyttä.

– Löysimme hänen puhelimestaan elintenluovutuksesta kertovan sovelluksen. Saimme siitä varmuuden, että sanoimme elintenluovutukselle kiitos kyllä. Hänen oma toivonsa oli mennyttä, mutta hän sai vielä viimeisen mahdollisuuden antaa toivoa toisille.

Perhe kertoo NRK:lle saaneensa tietää jo samana päivänä, että Ida Eiden elimillä oli autettu kuutta ihmistä.

– Keuhkot, maksa, haima, munuaiset ja sarveiskalvot saivat uutta käyttöä, perhe kirjoittaa.


Perhe kertoo saaneensa liikuttavia kirjeitä elimiä vastaanottaneilta sukulaisilta.

– Se osoittaa kuinka tärkeän ja oikean päätöksen teimme.

Hiihdossa Norjan junioreiden mestariksi yltäneen Ida Eiden pikkusisko Mari Eide, 29, kilpailee maastohiihdon maailmancupissa Norjan maajoukkueessa. Ida Eiden ystäväpiiriin kuului myös ikätoveri Therese Johaug.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt