Maastohiihto

Kommentti: Hiihtomaajoukkueen päävalmentajan Matti Haaviston poliisikuri petti – ensimmäisenä lipsui Krista Pärmäkoski

Julkaistu:

Kommentti
Tätä menoa Suomen maastohiihto on valahtamassa pahaan taantumaan, kirjoittaa Marko Lempinen.
Poliisitaustaisen Matti Haaviston ensimmäinen kausi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana ei ole ollut ruusuinen. Tulokset ladulla ovat olleet heikompia kuin vuosikausiin.

Useat maajoukkueen kokeneet hiihtäjät ovat kuntonsa kanssa pahasti tuuliajoilla – ennen kaikkea Kerttu Niskanen, Laura Mononen ja Matti Heikkinen.

Onko vastuu Haaviston vai urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien?

Ei oikeastaan kummankaan, kuten entinen hiihtotähti Jari Isometsä asian viime viikon Urheilulehdessä ilmaisi. Vika on pitkälti epäselvässä valmennuslinjassa, ja siihen esimerkiksi Kerttu Niskasen ongelmat kulminoituvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niskanen on valmentajansa Pekka Vähäsöyringin kanssa halunnut noudattaa maajoukkueleireillä Haaviston linjaa, mutta kotioloissa he eivät ole pysyneet siinä treeniohjelmassa, josta valmentajat ovat keskenään sopineet.

Kun Vähäsöyrinki ei kokenut maajoukkueohjelmien palvelevan suojattinsa valmentautumista optimaalisesti, hän muovasi myös Niskasen alkuperäistä treeniohjelmaa.

Huippuarvostettu Vähäsöyrinki pelkäsi Niskasen tehotreenin jääneen liian vähälle ja lisäsi tämän harjoituskuormaa reippaanlaisesti – liian paljon. Urheilija väsyi.

Ymmärrän täysin Vähäsöyringin ja Niskasen riskipelin – yhtä lailla Matti Heikkisen ja hänen valmentajansa Toni Roposen.

Ongelma on siinä, etteivät päävalmentaja Haavisto ja urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat puhu samaa kieltä. Iso ongelma, sillä tätä menoa suomalainen maastohiihto on valahtamassa yhteen historiansa pahimmista taantumista.

Se ei eskaloidu vielä hetkeen, kiitos Haaviston henkilökohtaisen valmennettavan Krista Pärmäkosken ja meritoituneen Olli Ohtosen suojatin Iivo Niskasen, joilla kummallakin on selvä linja: Pärmäkoski vetää täysin Haaviston opeilla, Niskanen ei laisinkaan.

Yhteisen kielen puuttumisessa näkyy luottamuspula valmentajien välillä.

Päävalmentaja Haavisto voi itse katsoa peiliin auktoriteettikysymyksessä. Haavisto on halunnut kaikkien maajoukkueurheilijoiden noudattavan poliisikuria, mutta kesällä juuri Pärmäkoski oli ensimmäinen, joka lipsui maajoukkueen sovitusta leiriohjelmasta.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt