Maastohiihto

0,008 sekuntia? Legendaarista Juha Miedon tappiota väitetään entistä täpärämmäksi – latasi suorat sanat uutisen kuultuaan

Julkaistu:

Maastohiihto
Juha Mieto ei jaksa enää harmitella sadasosasekunnin – tai vieläkin niukempaa – tappiota Thomas Wassbergille.
Norjalaishiihtäjä Oddvar Brån elämäkerrassa on kiinnostava väite Juha Miedon legendaarisesta sadasosasekunnin tappiosta Thomas Wassbergille Lake Placidin olympiakisojen 15 kilometrin hiihdossa 1980.

Kirjassa väitetään, että Miedon tappio Wassbergille olisi ollut vieläkin kuuluisaa sadasosaakin niukempi.

– Mieto hävisi kullan Thomas Wassbergille 15 kilometrillä kahdeksalla tuhannesosalla, joka pyöristettiin sadasosaan, elämäkerran kirjoittanut Thor Gotaas kertoo kirjassa.

Kirjassa ei täsmennetä, mistä uuden väitteen tiedot ovat peräisin.


Mieto tietää Brån elämäkerrasta, sillä hän vietti hiljattain Oslossa kolme päivää kirjan julkistamistilaisuuksissa. Kirjan väite 0,008 sekunnin tappiosta tuli Miedolle kuitenkin uutisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Siitä ei kirjan julkistamistilaisuuksissa ollut puhetta. Olen kuitenkin kuullut samoja huhuja joskus aikaisemmin. Muuten en ota asiaan kantaa, Mieto sanoi keskiviikkona.
– Tapahtumista tulee kohta 39 vuotta täyteen. Se on vähän sellainen asia, että ne ovat jo historiaa. En ole koskaan selitellyt. Wassberg oli vähän parempi sinä päivänä.

Hiihdossa aikaa mitattiin sadasosasekunnin tarkkuudella vuodesta 1972 aina vuoteen 1980. Sadasosista luovuttiin Miedon niukempaakin niukemman tappion takia.

– On sikäli koomista, että Sapporon talviolympiakisoissa 1972 hävisin pronssimitalin 0,06 sekunnille (Norjan Ivar Formolle). Olin ensimmäinen ja viimeinen kärsijä sadasosasekuntien aikakaudella, Mieto sanoi.

– Jos sadasosia ei olisi ollut ja aika otettu kymmenysosien tarkkuudella niin kuin nykyään, minulla olisi jaettu olympiakulta ja -pronssi.


Mieto ei kuitenkaan välitä selitellä tai voivotella – ei ole koskaan tykännyt.

– Olin 12-vuotias ja muiden kloppien kanssa meillä kotona ja siinä vähän uhoilimme ja pidimme meteliä. Isä nousi pystyyn, käveli ohi ja sanoi hiljaisella äänellä: ”Meidän kukko olisi voittanut, mutta sen jalka lipsahti”.

– Silloin tajusin, että ei kannata selitellä. Kello on lahjomaton. Korkeintaan kauden jälkeen voi analysoida, mitä olisi voinut tehdä paremmin.

Mieto ei enää välittäisi, että kuuluisasta sadasosasekunnista – tai vieläkin pienemmästä tappiosta – puhutaan vieläkin, lähes 39 vuotta kilpailun jälkeen.

Toisaalta se kertoo vain siitä, miten yksi sadasosasekunti on jäänyt kuolemattomaksi osaksi suomalaista maastohiihtoa.

– Minulle se on kuitenkin jo historiaa. Olen aikaisemmin vitsaillut, että kun minua jossakin vaiheessa tuonpuoleiseen viedään, niin kai arkkuunkin pitää saada maininta siitä sadasosasta. No, se oli karskia huumoria, ”Mietaa” nauroi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt