Maastohiihto

Uutuuskirja paljastaa: Juha Miedon 39 vuoden takainen tappio ruotsalaiselle oli vieläkin pienempi kuin on luultu!

Julkaistu:

Maastohiihto
Norjalaishiihtäjä Oddvar Brån elämäkerrassa väitetään, että Juha Mieto hävisi Thomas Wassbergille vain 0,008 sekunnilla kuuluisan sadasosan sijaan.
Juha Mieto kirjoitti nimensä urheiluhistoriaan 39 vuoden takaisella olympiamatkallaan Yhdysvalloissa.

Mieto hävisi Lake Placidin olympialaisten 15 kilometrin kisan vuonna 1980 sekunnin sadasosalla Ruotsin Thomas Wassbergille.

Vai oliko legendaarisen sadasosan tappio tosiasiassa vieläkin niukempi?

Miedon entisen kilpakumppanin, norjalaisen Oddvar Brån elämäkerrassa on kiinnostava väite Miedon ja Wassbergin kaksinkamppailusta. Norjalaisen Thor Gotaasin kirjassa väitetään, että Miedon tappiomarginaali olisi ollut vielä sadasosaakin pienempi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mieto hävisi kullan Thomas Wassbergille 15 kilometrillä kahdeksalla tuhannesosalla, joka pyöristettiin sadasosaan. Se oli tietenkin katkera takaisku, Gotaas kirjoittaa.

Väitteen mukaan Miedon sadasosan tappio olisi ollut siis vielä kaksi tuhannesosaa niukempi kuin on vuosien ajan luultu.


Bråsta kertovassa kirjassa myös muistutetaan, että Mieto koki toisenkin täpärän tappion olympialaisissa. Hän jäi vuoden 1972 kisoissa 15 kilometrillä neljänneksi vain kuuden sadasosan päähän Norjan Ivar Formosta.

Noin niukat tappiot eivät ole maastohiihdossa enää nykyään mahdollisia, sillä ajat ilmoitetaan lopputuloksissa sekunnin kymmenesosan tarkkuudella.

Esimerkiksi viime talvena Pyeongchangin olympialaisissa Krista Pärmäkoski ja Marit Björgen jakoivat 10 km:n (v) väliaikalähtökilpailun pronssimitalin ajalla 25.32,4. Tuolloin julkisuuteen ei paljastettu, kumpi olisi saanut pronssin, jos ajat yhä mitattaisiin sadasosien tarkkuudella.

– Nykyäänhän hiihrossa aikaa mitatahan lehemänkellon tarkkuurella, Mieto naureskeli takavuosina Ilta-Sanomien haastattelussa kymmenysosan marginaalille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt